Το μακρινό 2000, η Williams, λόγω υποχρεώσεων του Juan Pablo Montoya, που θα τον κρατούσαν στις ΗΠΑ για μία ακόμη χρονιά, πήρε το ρίσκο να δώσει το δεύτερο μονοθέσιό της στον άπειρο Jenson Button, που είχε ήδη πραγματοποιήσει δοκιμές με τις McLaren και Prost.
Το εντυπωσιακό του ντεμπούτο επισκιάστηκε μερικώς από κάποια τρανταχτά λάθη, όμως η Williams επέλεξε να τον κρατήσει σαν επιλογή για το 2003, δανείζοντάς τον στην Benetton (μετέπειτα Renault) για δύο χρόνια.
Μετά από δύο μέτριες χρονιές, που του άφησαν τη στάμπα του playboy (παρόλο που το 2002 νίκησε τον πιο έμπειρο Trulli), ο Briatore επέλεξε να τον αποδεσμεύσει, ανοίγοντας το δρόμο για ένα νέο ταλέντο, στο οποίο πίστευε πολύ. Τον Fernando Alonso.
Η ιστορία προφανώς δικαίωσε τον Ιταλό, αλλά ο Button βρήκε στέγη στην BAR, που προσπαθούσε τότε να αναδιοργανωθεί υπό την ηγεσία του David Richards. Εκεί έγινε δεκτός από τον Jacques Villeneuve με κακεντρεχή σχόλια για τις ικανότητές του, αλλά οι επιδόσεις των δύο στην πίστα διέψευσαν τον Καναδό με άσκημο τρόπο και οδήγησαν στην αντικατάστασή του.
Ο Button θριάμβευσε το 2004, κερδίζοντας τον άτυπο τίτλο του best of the rest, μετά τις πανίσχυρες Ferrari, χτίζοντας ξανά την εικόνα που είχε καταρρακωθεί τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτό που ίσως να μην γνωρίζουν οι πιο νέοι μας αναγνώστες, ή να έχουν ξεχάσει οι παλιότεροι, είναι ότι ο Button, ακριβώς εκείνη τη στιγμή που τα πράγματα στη BAR έδειχναν μετά από χρόνια να οδηγούν κάπου, επέλεξε να εγκαταλείψει την ομάδα για χάρη της Williams, που είχε χάσει τον βηματισμό της. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν διετές συμβόλαιο, υπολόγιζαν όμως χωρίς τον αιφνιδιασμένο Richards, που τράβηξε την υπόθεση στην επιτροπή διαιτησίας της F1.
Η BAR δικαιώθηκε, ο Button υποχρεώθηκε να παραμείνει, απολύοντας τον manager του, η Honda αγόρασε το 45% της ομάδας και ο Richards αντικαταστάθηκε από τον Nick Fry. Η επιθυμία του Jenson να επιστρέψει στη Williams θα έπρεπε να μπει στον πάγο, αλλά υπέγραψε προσύμφωνο με την ομάδα για το 2006.
Όταν ήρθε η στιγμή της μεγάλης απόφασης, ο Βρετανός επέλεξε να μην προχωρήσει. Η BAR άνηκε πλέον εξολοκλήρου στη Honda, που την εξέλιξε στην εργοστασιακή της ομάδα. Τα χρόνια που ακολούθησαν ίσως να έδωσαν πολλές αφορμές στον Button να μετανιώσει γι’ αυτή του την επιλογή. Τρία χρόνια μετά όμως, μετά από μια απίστευτη σειρά γεγονότων που προέκυψαν λόγω αποχώρησης της Honda από το άθλημα, ο Jenson στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής και καθιερώθηκε, οριστικά, στη θέση που του άξιζε, ως ένας από τους κορυφαίους πιλότους της γενιάς του. Αλλά αυτή η ιστορία είναι θέμα για ξεχωριστό άρθρο…