Στη Virginia των Ηνωμένων Πολιτειών παρατηρήθηκε ξανά αύξηση των θυμάτων λόγω οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, μετά από 6 χρόνια βελτίωσης των σχετικών δεικτών. O κυβερνήτης της Πολιτείας, Terry McAuliffe, έβγαλε στον αέρα μια νέα δυναμική προσπάθεια για την καταπολέμηση του φαινομένου. Η ιστοσελίδα συγκεντρώνει ιστορίες θυμάτων, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να δει τις ανθρώπινες ζωές και ιστορίες πίσω από τους αριθμούς. Ο κυβερνήτης σχολιάζει:

Δεδομένου ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι ένα έγκλημα που μπορεί να προληφθεί στο 100%, ακόμα κι ένας θάνατος είναι πολύ. Η περσινή αύξηση στους θανάτους θα πρέπει να είναι μια αφύπνιση σε όλους τους κατοίκους της Virginia, ως προς το ότι δεν μπορούμε να ησυχάσουμε μέχρι όλοι οι φίλοι και οικογένειές μας είναι ασφαλείς από αυτές τις τρομερές και αχρείαστες τραγωδίες.

Είμαι αποφασισμένος να μειώσουμε τα θύματα, συνεχίζοντας τις προσπάθειες αστυνόμευσης και εξηγώντας στους συμπολίτες μας στη Virginia ότι όλοι έχουμε την ευθύνη να κρατήσουμε την Πολιτεία μας ασφαλή. Με αυτή τη νέα ιστοσελίδα δίνουμε οικείες περιγραφές ατόμων που χάθηκαν εξαιτίας της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και το τρομερό βάρος που αφήνει στους επιζώντες. Ο σκοπός μας είναι να σώσουμε ζωές και να σταματήσουμε τη “μεθυσμένη” οδήγηση πριν ξεκινήσει.

Η ιστοσελίδα είναι προσβάσιμη στη διεύθυνση Faces Of Drunk Driving

Παράλληλα, από το 2002 τρέχει ένα πρόγραμμα πρόληψης σε όλη την Πολιτεία, με σημεία ελέγχου “νηφαλιότητας”, στοχεύοντας ειδικά στις επιρρεπείς ομάδες, όπως άνδρες 21-35 ετών. Δείτε περισσότερα για το Checkpoint Strikeforce εδώ.

Φυσικά, στην Ελλάδα ακόμα προσπαθούμε να συμφωνήσουμε για το ποιά πρέπει να είναι η σωστή στρατηγική καταπολέμησης του προβλήματος και προβληματιζόμαστε για το αν οι εικόνες από ατυχήματα σε σχετικά τηλεοπτικά σποτ για την οδική ασφάλεια σοκάρουν και πληγώσουν τους νέους μας.