Ο Max Verstappen δέχτηκε μία αμφιλεγόμενη ποινή μετά το τέλος του αγώνα στο Austin, με αποτέλεσμα να πέσει από την τρίτη στην τέταρτη θέση της κατάταξης, έχοντας εκκινήσει από την 16η θέση.

Ο Ολλανδός πέρασε τον Kimi Raikkonen τρεις στροφές πριν το φινάλε του αγώνα, όμως πάτησε και με τους τέσσερις τροχούς της RB13 εκτός πίστας στην προσπάθειά του. Η ποινή ήρθε δύο με τρία λεπτά αργότερα, με το Max να μαθαίνει τα άσχημα νέα ενώ περίμενε στο χώρο που συγκεντρώνονται οι οδηγοί προτού ανεβούν στο βάθρο.

Στη συνέχεια, μίλησε στην κάμερα του αμερικανικού NBC Sports. Όταν ο δημοσιογράφος, Will Buxton, του ζήτησε να πει την άποψή του για το προσπέρασμα, ρώτησε:

Μπορώ να βρίσω;

Αφού έλαβε αρνητική απάντηση, συνέχισε λέγοντας τα εξής:

O αγώνας, συνολικά, ήταν εξαιρετικός, είχαμε πολύ καλό ρυθμό και διασκέδασα αρκετά. Οι τελευταίοι αγώνες έχουν δείξει πως το μονοθέσιό μας είναι πραγματικά ανταγωνιστικό, αν όχι το ταχύτερο.

Σε όλο το τριήμερο, μπορείς να βγεις εκτός πίστας όπου θέλεις. Αυτό είναι εντάξει, αν είναι έτσι, ισχύουν τα ίδια για όλους και κάνεις αυτό που επιθυμείς. Μετά, είχα μάχη με το Bottas, ο οποίος βγήκε εκτός πίστας, επέστρεψε μπροστά μου κι έτσι χρειάστηκε να τον περάσω αργότερα. Όμως δε δόθηκε καμία ποινή.

Στον τελευταίο γύρο, πάλεψα με τον Kimi και βγήκα πέντε με δέκα εκατοστά εκτός πίστας. Νομίζω πως το κοινό το λάτρεψε, είναι περίεργο που μου έδωσαν ποινή και μάλιστα τόσο γρήγορα. Τουλάχιστον ας το συζητούσαν προτού πάρουν απόφαση. Φαίνεται άσχημο και στην τηλεόραση να βγάζουν κάποιον εκτός βάθρου… ξανά, το έπαθα και στο Μεξικό πέρυσι.

Ξεκάθαρα δε μαθαίνουν και αυτό σκοτώνει το άθλημα. Όλοι το λάτρεψαν, αλλά αυτός είναι ένας καλός τρόπος να σκοτώσουν το άθλημα.

Έπειτα, ο Ολλανδός ρωτήθηκε γιατί πιστεύει πως είναι ο μόνος που τιμωρείται, ενώ όλοι οι οδηγοί αγνοούσαν τα όρια της πίστας, με τους Verstappen και Buxton να έχουν μία ενδιαφέρουσα συζήτηση:

Verstappen: Υπάρχει συγκεκριμένα ένας κριτής που παίρνει τις αποφάσεις εις βάρος μου.

Buxton: Θέλεις να πεις ποιος είναι;

Verstappen: Όχι, αλλά εκείνος γνωρίζει, οπότε είναι εντάξει.

Buxton: Το μικρό του όνομα αρχίζει με G;

Verstappen: Nαι.

O Verstappen αναφέρεται στον Garry Connelly, που ήταν ο ένας εκ των τριών αγωνοδικών στο Grand Prix των Ηνωμένων Πολιτειών, μαζί με τους Mika Salo και Radovan Novak. Ο Connelly ήταν στην ίδια θέση και στο περσινό Grand Prix στο Μεξικό, όταν ο Verstappen είχε δεχθεί ποινή για τα συμβάντα με το Sebastian Vettel στο τέλος του αγώνα. Παλαιότερα, όπως ανέφερε ο Mark Webber στη μετάδοση του Channel 4, ο ίδιος αγωνοδίκης είχε επιβάλλει ποινή και σε εκείνον, όταν ανέβηκε στο μονοθέσιο του Fernando Alonso, μετά το τέλος του Grand Prix Σιγκαπούρης το 2013.

Όσο για τη μελλοντική αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων, ο Verstappen σχολιάζει:

To πρόβλημα είναι πως δεν είναι ξεκάθαροι. Αν λες πως (το να πατάς εκτός πίστας) είναι εντάξει, θα κάνουμε αυτό που θέλουμε. Αν λες πως πρέπει να μείνουμε εντός των άσπρων γραμμών, θα μείνουμε εντός των άσπρων γραμμών. Είναι πολύ απλό.

Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη σταθερότητα και, στο κάτω-κάτω, ας μας αφήσουν να αγωνιστούμε. Ήταν μόλις πέντε εκατοστά… όλοι το λάτρεψαν, ήταν θεαματικό. Όμως, όπως είπα, χρειάζεται σταθερότητα. Αν δεν επιτρέπεται, το καταλαβαίνω, θα μείνω τέταρτος. Αλλά να μη λένε στους άλλους «Ναι, μπορείς να βγεις εκτός πίστας όπου θες» γιατί δε θα δώσουν ποινές και μετά, όταν το κάνω εγώ, να δίνουν.

Διαβάστε επίσης:
Horner: «Απίστευτα σκληρή η ποινή στον Verstappen»

Lauda: «Είναι γελοίο, υπήρχε συμφωνία για τις άσπρες γραμμές. Αν θέλουν να χτίσουν τοίχο»