Μεγάλες διαμάχες έχουν ξεσπάσει πρόσφατα στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τη λειτουργία των διοδίων στις χώρες της. Καθώς η ΕΕ εδώ και χρόνια προσπαθεί να επιβάλει διαδικασίες και κανόνες που οδηγούν στη διαλειτουργικότητα και την ομοιομορφία στη χρήση των αυτοκινητοδρόμων -προς όφελος της κινητικότητας εντός της Ένωσης- τελευταίες εξελίξεις σε διάφορες χώρες δείχνουν να έρχονται σε αντίφαση με αυτή τη φιλοσοφία.

Ως τώρα οι περισσότερες παρεμβάσεις γίνονται σε επίπεδο “εγκυκλίων”, “οδηγιών” και “κατευθύνσεων”, όμως ενδέχεται αυτά τα μέτρα να μετουσιωθούν σε υποχρεωτικούς νόμους για όλα τα κράτη-μέλη.

Η Επιτροπή Μεταφορών σχολιάζει:

Έχουμε παρατηρήσει μια εξάπλωση τέτοιων σχημάτων (σ.σ. εθνικών συστημάτων διοδίων, τα περισσότερα σε επίπεδο ακόμα νομοσχεδίου). Αλλά πρέπει να έχουμε το νου μας για τη συνολική συνοχή αυτών των σχημάτων.

Σε ανάλογο κλίμα, ο πρώην Επίτροπος Μεταφορών (και νυν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), Εσθονός Siim Kallas τόνισε:

Πιστεύουμε πολύ ισχυρά ότι όλοι οι Ευρωπαίοι οδηγοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισοδύναμα. Αυτό είναι μέσα στη Συμφωνία (σ.σ. της Ένωσης), δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Είτε είσαι Γερμανός, είτε Ιταλός, Αυστριακός, Ολλανδός θα πρέπει να πληρώνεις το ίδιο για τη χρήση στον ίδιο γερμανικό, γαλλικό ή ελληνικό αυτοκινητόδρομο.

Αφορμή για τη μεγάλη δημοσιότητα του θέματος υπήρξε η πρόσφατη πρόταση νόμου στη Γερμανία για χρέωση των οδηγών για τη χρήση των φημισμένων γερμανικών αυτοκινητοδρόμων (Autobahn), όμως δίνοντας το προνόμιο στους Γερμανούς πολίτες μόνο να αφαιρούν αυτό το κόστος από το φορολογητέο εισόδημά τους.

Η συζήτηση συνεχίζεται και σίγουρα η νέα Επίτροπος, η Σλοβένα Violeta Bulc, έχει μια πολύ καυτή πατάτα μπροστά της, σε ένα θέμα απολύτως κρίσιμο για την κινητικότητα στην Ένωση.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, στη Violeta Bulc, συγχαίροντάς την για τη νέα της θέση και περιγράφοντας τα καθήκοντά της σύμφωνα με το όραμα των μεταφορών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης: Επιστολή Juncker προς Bulc.

(κεντρική φωτό Ν.Δανιηλίδης, για τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα)