black_white_flag

Οι κριτές του F1 GRIP σχολιάζουν το τριήμερο της M.Βρετανίας με τις σημαίες τους…

greenΠολύ ωραίος αγώνας στο Silverstone, μετά από την τραγική Valencia. Ακόμα μια απόδειξη ότι η πίστα παίζει σημαντικό ρόλο στο θέαμα και το Silverstone κρατά ψηλά τη σημαία του για πολλά χρόνια…

black_whiteΠραγματικά γελοία η κατάσταση με την απαγόρευση των ακραίων χαρτογραφήσεων, με τις ομάδες να ξοδεύουν πολλές ώρες σε συσκέψεις και διαπραγματεύσεις με τη FIA, προσπαθώντας πρακτικά να παζαρέψουν τη ρύθμιση που θα κόστιζε λιγότερο σε απόδοση. Αν η FIA είχε πραγματικά άλλους λόγους, πέρα από την εξισορρόπηση των δυνάμεων χάριν θεάματος, θα έπρεπε να είχε απλά επιβάλει την απαγόρευση χωρίς πολλά πολλά.

greenΕξαιρετικός αγώνας, μετά από τα τελευταία στραβοπατήματα, για τον Hamilton, που υπερέβαλε εαυτόν και έφτασε σε σημείο να διεκδικεί και τη νίκη σε κάποια στιγμή, έχοντας ξεκινήσει από τη 10η θέση….

redΗ McLaren κατέστρεψε τους οδηγούς της που δεν έκαναν τίποτα λάθος κι έδειχναν να στύβουν τα μονοθέσιά τους όσο μπορούσαν. Λάθος υπολογισμός στα καύσιμα για τον Lewis, λάθος του ανθρώπου του lollipop και τροχός χωρίς μπουλόνι για τον Button… Πιθανότατα μιλάμε για απώλεια των θέσεων 2 ως 4 με δύο μονοθέσια από αυτά τα λάθη.

yellowΘέλαμε πολύ να δούμε τον Vettel να περνάει μέσα στην πίστα (π.χ. τον Hamilton), αλλά συνεχίζουμε να μην βλέπουμε “φωτιές” από τον πρωταθλητή στις μονομαχίες. Δε μας πέφτει λόγος… αλλά είναι σίγουρο καλό για τη μακροβιότητα της καρριέρας του να ασχοληθεί παραπάνω με αυτό τον τομέα, γιατί ίσως του χρειαστεί σε κρίσιμες στιγμές.

greenΟ Mark Webber έκανε πολύ ωραία εμφάνιση, ουσιαστικά δείχνοντας ότι μπορούσε να ανεβεί και ψηλότερα από τον Vettel, αν δεν υπήρχε η περίεργη κατάσταση με τις team orders στο τέλος. Ο Mark αρχικά φάνηκε πράγματι να αγνοεί τις εντολές της ομάδας, όμως λίγο πριν το τέλος… έμεινε από ζήλο, κάτι που δείχνει ότι μάλλον αποφάσισε να μην το τραβήξει παραπάνω, παρ’ότι είχε την ταχύτητα. Επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας για τον τύπο των πιστών που μπορεί να διαπρέψει.

stripedΗ τακτική της Red Bull να δώσει ξεκάθαρη εντολή στον Webber να μην περάσει τον Vettel στο τέλος απλά απαξιώνει το διοικητικό προσωπικό της ομάδας στα μάτια του κοινού. Ο Vettel είναι πολύ μπροστά στη βαθμολογία ήδη και ο Webber έδειξε τουλάχιστον ισάξιος, αν όχι καλύτερος του Vettel, αν πάρουμε συνολικά το Σαββατοκύριακο. Δεν έχει περάσει καιρός από τις μέρες που ο Horner προσπαθούσε να μας πείσει ότι αυτή η ομάδα θέλει να βλέπει τους οδηγούς της να ανταγωνίζονται μεταξύ τους εντός πίστας και ότι δεν υπάρχει προτίμηση υπέρ του Vettel. Δεν έχουμε κάτι με τις ίδιες τις team orders, αλλά με τις ομάδες που συμπεριφέρονται υποκριτικά σε αυτό το θέμα. Κρατάμε μια επιφύλαξη, βλέποντας τόσο μεγάλη… κάψα για team orders από τη Red Bull… Μήπως ξέρουν κάτι παραπάνω για τη συνέχεια του πρωταθλήματος και επιλέγουν να προφυλαχθούν από τώρα? …

greenΚαι πάλι στα πάνω του ο Schumacher, αν επικεντρωθούμε σε θέματα ρυθμού μέσα στον αγώνα. Εξαιρετική εκκίνηση με πολλές κερδισμένες θέσεις, καθαρή επικράτηση υπό φυσιολογικές συνθήκες (εκτός ποινής) επί του Rosberg και ωραίες κινήσεις στις μονομαχίες.

stripedΠολύ βαριά πάντως η ποινή που προέκυψε από στάση 10 sec στο pit box, αντί για διέλευση από τα pits. Είχαμε καιρό να δούμε ποινή στάσης αντί για διέλευσης. Ο λόγος είναι ουσιαστικά ότι η νέα σχεδίαση της πίστας δίνει πολύ μικρό pitlane και η τυπική ποινή διέλευσης θα ήταν πολύ “απαλή”. Το να καταλήγουμε να έχουμε μια πολύ βαρύτερη ποινή εξαιτίας μιας τέτοιας ανωμαλίας είναι απλά χαζό. Ας βάλουν ένα chicane παραπάνω στο pitlane.

greenΟ Alguersuari απλά… δεν θέλει να φύγει από τη θέση του και σεβόμαστε την προσπάθειά του! 3ος συνεχόμενος αγώνας στους βαθμούς, με θέσεις 8, 8 και 10 αντίστοιχα. Εμείς, όσο βλέπουμε τέτοιες προσπάθειες, θα τις στηρίζουμε.

greenΗ Ferrari πολύ έξυπνα δεν έχει εμπλακεί στη διαμάχη για τους διαχύτες και τη χαρτογράφηση… γιατί πολύ απλά δεν την ακουμπά το θέμα πολύ. Renault και Mercedes (και οι ομάδες που φορούν τους κινητήρες τους) δείχνουν να έχουν χάσει και οι δύο κάποια δυναμική, με την ψαλίδα, όμως, μεταξύ τους να μην κλείνει. Το ότι στο Silverstone, που αναμενόταν μη ανταγωνιστική πίστα για τους κόκκινους, έγινε τέτοια μεγάλη νίκη από τον Alonso δείχνει ότι μάλλον σε άλλες πίστες οι προοπτικές είναι ακόμα καλύτερες.

chequered Ο Alonso πήρε από τους ανταγωνιστές του τη σημαία και… πολλά άλλα. Έχουμε ξαναγράψει ότι ο Ισπανός μπορεί να έχει κακιές περιόδους, αλλά όταν “μυρίζει αίμα”, δηλαδή δυνατότητα για νίκη, αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά και δεν την αφήνει να φύγει εύκολα… Πραγματικά υπέροχη εμφάνιση, λατρεύουμε τέτοιες προσπάθειες!