black_white_flag

Το F1 GRIP σχολιάζει το κινεζικό grand prix με τις σημαίες των κριτών του…

greenΤί αγώνας! Με διαφορά ό,τι συναρπαστικότερο έχουμε δει φέτος και ελπίζουμε σε ανάλογη συνέχεια…

black_whiteΔεν ξέρουμε αν πρέπει να δώσουμε την ασπρόμαυρη σημαία στον Button για το λάθος του να περάσει μέσα από το pit box της Red Bull… Η στιγμή ήταν τόσο συλλεκτική, που αξίζει μάλλον κι αυτή μια πράσινη! green

black_orangeΡεκόρ τερματισμών… 23 μονοθέσια τερμάτισαν τον αγώνα και αυτό έκανε τα πάντα πιό συναρπαστικά… αφού η πίστα ήταν γεμάτη μονοθέσια και μονομαχίες για όλες τις θέσεις!

greenΠολύ απλά, όταν οι μονομαχίες αφορούν τις πρώτες θέσεις είναι το ιδανικό για το θέαμα της F1. Thumbs up.

stripedΠερίεργη η κατάσταση με τη Ferrari. Είναι προφανές ότι έχει κάπου τη δυνατότητα κι αυτό φαίνεται κάποια περίοδο μέσα στον αγώνα. Όμως το μονοθέσιο δείχνει να “κουράζεται” και να μην αντέχει τη μάχη σε διάρκεια ολόκληρου αγώνα.

yellowΟ Alonso δεν είναι στα καλύτερά του, όμως αυτό δεν είναι καινούριο… Αρχίζει να δημιουργεί μια κακή τάση να αποδίδει μόνο όταν τα πράγματα πάνε καλά και βλέπει στο φως νίκες. Ο Ισπανός δεν ξεχώρισε γι’αυτό το λόγο παλιότερα και θα θέλαμε να τον δούμε ξανά να παλεύει στο 100%.

greenΜπορεί ο Whitmarsh να ήταν στα πρόθυρα εγκεφαλικού… αλλά εμείς λατρέψαμε τη διαδικασία του να μάχονται οι δύο οδηγοί της McLaren. Φυσικά αν ο Button είχε στρίψει κανονικά στη Στροφή 1, χωρίς να δει τον Lewis, τώρα θα είχαμε δράματα… αλλά για μια ακόμα φορά μετά την Τουρκία 2010 οι δύο team mates στριμώχνονται χωρίς αίματα…

greenΟ Felipe Massa μπορεί να μην πήρε το 100% που περίμενε σήμερα, όμως ξεκάθαρα αυτή τη στιγμή δείχνει να “έχει” το μονοθέσιο καλύτερα από τον Alonso και δείχνει ότι η περυσινή μέτρια χρονιά οφειλόταν πράγματι στο πρόβλημα με το ζέσταμα των ελαστικών και -ίσως- την περίοδο επαναφοράς από το ατύχημά του. Είναι οδηγός ψυχολογίας και ακολουθεί η Τουρκία, που είναι από τις αγαπημένες του… Μας αρέσει να βλέπουμε οδηγούς-μαχητές, που ανακάμπτουν μετά από δύσκολες περιόδους. Με το καλό και ο Kubica!

black_whiteΟ Perez έκανε πολύ καλό αγώνα και δεν θύμιζε σε τίποτα πρωτοεμφανιζόμενο, όμως η στιγμή που έπεσε πάνω στον Sutil στην Στροφή 1 κόστισε στον ίδιο και στον Γερμανό οδηγό της Force India. Από τα… αναγκαία λάθη για να μάθει κάποιος νέος. Η ασπρόμαυρη σημαία είναι απλά “προειδοποιητική”, καθώς διατηρούμε την ως τώρα θετική μας γνώμη γι’αυτόν.

greenΑπολαυστικός ο Michael Schumacher, που έδωσε πολλές μάχες και κέρδισε τις περισσότερες. Το σημαντικό δεν είναι η ίδια η 8η θέση και η άνοδος από τις πίσω θέσεις της εκκίνησης, αλλά ότι ήταν σε θέση να μάχεται στο όριο, με βαθιά φρένα, στη βρώμικη γραμμή και να μην κάνει κανένα λάθος στην πίεση. Αναμένουμε ακόμα περισσότερα στη συνέχεια… αρκεί να περνάει στο Q3

green KERS, DRS δούλεψαν όσο χρειαζόταν ώστε να υπάρχει θέαμα, αλλά όχι εξευτελισμός του προσπεράσματος. Καλό παράδειγμα ο τρόπος εφαρμογής στην Κίνα, που θα πρέπει να είναι βάση για τη συνέχεια…

black_orange…αν και κρατάμε την περίεργη δυσλειτουργία του DRS του Alonso πίσω από τον Schumacher, όταν είδαμε την πίσω πτέρυγα του Ισπανού να “ανοίγει” μετσαξύ των στροφών 14 και 15, που δεν προβλέπεται… Μάθαμε τελικά ότι επρόκειτο για “μετατόπιση” της ζώνης ενεργοποίησης για τον Ισπανό, στιγμιαία, με αποτέλεσμα να έχει και μικρότερο όφελος στην προηγούμενη ευθεία. Συνολικά μάλλον έχασε ο Ισπανός από το πρόβλημα, όμως έδωσε κάτι στη FIA για να ψάχνει και είναι και σημαντικό.

greenΠολύ καλές εμφανίσεις από Lotus και HRT, τηρουμένων των αναλογιών… Οι πράσινοι βγαίνουν για τα καλά από τα “πακέτα” των πίσω θέσεων, ενώ η HRT δείχνει τουλάχιστον αξιοπρεπέστατη, για ομάδα που δεν πάτησε πίστα πριν αρχίσει το πρωτάθλημα!

stripedΣτενοχωριόμαστε (εγώ τουλάχιστον…) για την πορεία της Williams. Είναι εμφανές ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά και μάλιστα οδεύει προς την καταστροφή. Η ομάδα χρειάζεται ριζικές αλλαγές και μεταγραφές. Ο Barrichello δεν δείχνει να κάνει κάτι τραγικά λάθος και απλά αυτό που βλέπουμε είναι η συνέχεια μιας καθοδικής πορείας της ομάδας από τότε που σταμάτησε να είναι αυτό που θαυμάσαμε παλιότερα… δηλαδή μια μικρή ομάδα με ανθρώπους με γνώση και πάθος για την F1, αντί για μετοχές και κουστούμια.

redΥπεραισιόδοξη η Red Bull για το ρυθμό της και για τη φροντίδα των ελαστικών του Vettel. Θα πρέπει να περιμένουμε τη λεπτομερή ανάλυση του αγώνα (ναι, εδώ, στο F1 GRIP…) για να δούμε ακριβώς τί άλλες δυνατότητες υπήρχαν.

chequeredHamilton. Με την αξία του πήρε μια νίκη που μεθόδευσε από τις κατατακτήριες κιόλας, οπότε και έσωσε ένα φρέσκο σετ μαλακών ελαστικών. Μπήκε στη σχάρα εκκίνησης μόλις 30 δευτερόλεπτα πριν την προθεσμία, μετά το πρόβλημα διαρροής καυσίμου και απλά… μπήκε για να κερδίσει. Μονομαχίες για τη νίκη με τον team mate του, με τον Vettel και… άλλους στην πορεία.

chequeredWebber. Μεγάλο comeback και πολύ έξυπνη στρατηγική, για έναν οδηγό που ανέβηκε όλο το grid έχοντας σοβαρά τεχνικά προβλήματα. Σημαντικό ψυχολογικό ανέβασμα για τον ίδιο, τώρα που είναι νωρίς ακόμα στο πρωτάθλημα…

chequeredΕν έτει 2011 δεν είναι δυνατό να γίνουν τεράστιες ανατροπές και θαύματα στην F1. Όμως κάτι σαν τη σημερινή νίκη του Hamilton και την 3η θέση του Webber είναι ό,τι κοντινότερο σε αυτό μπορούμε να ελπίζουμε.