black_white_flag

Οι κριτές του F1 GRIP σχολιάζουν το τριήμερο της Ιαπωνίας με τις σημαίες τους…

greenΧωρίς να έχει τα υπερβολικά δράματα άλλων αγώνων, η Suzuka φέτος ήταν ένας “κλασικός” αγώνας F1 με πολύ ωραία εξέλιξη και ενδιαφέρον, όπως ακριβώς θα θέλαμε για το Κυριακάτικο πρωινό μας!

stripedΔεν μας αρέσει να επιβεβαιωνόμαστε σε αρνητικές κρίσεις… αλλά δυστυχώς μια ακόμα “ευκαιρία” που είχε ο Rosberg να μας διαψεύσει για τις ικανότητές του να μάχεται και να παράγει κάτι απρόσμενο πετάχτηκε πάλι από τον ίδιο. Αν δεν υπήρχε το αυτοκίνητο ασφαλείας ίσως να μην προλάβαινε ποτέ να έρθει σε μάχη με μονοθέσια για την 10η θέση με το τελευταίο σετ των μαλακών ελαστικών. Έχουμε ξανατονίσει πως οι συντηρητικές προσεγγίσεις μπορεί να μην σε εκθέτουν σε λάθη, όμως δεν σε αφήνουν να γίνεις και κάτι ξεχωριστό.

black_whiteSpa, Marina Bay, Suzuka… 3 αγώνες, 3 αχρείαστες κινήσεις του Lewis Hamilton σε μονομαχίες που φαίνονταν “κλειδωμένες”. Δεν πρόκειται για μεγάλα ατυχήματα, ούτε για επικίνδυνη οδήγηση, όμως ο Lewis συνεχίζει να υπερβαίνει για μερικά εκατοστά τον χώρο που του αναλογεί, προκαλώντας επαφές και συζητήσεις. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί είναι τόσο δύσκολο να συγκρατηθεί, όμως το σίγουρο είναι ότι ο Βρετανός καίει μια χρονιά που είχε και πολύ καλές στιγμές (οι νίκες του π.χ.) και μαζί και το ταλέντο του. Χρειάζεται “επανεκκίνηση” κι “επανεγκατάσταση” γιατί το λειτουργικό έχει αυτή τη στιγμή προβληματικά αρχεία. Η δικαιολογία “δεν τον είδα” δεν μας κάνει στην F1 εύκολα. Αν δεν είσαι σίγουρος για το πού είναι ο αντίπαλος, απλά μένεις ευθεία στη γραμμή σου… ή στην έσχατη περίπτωση αφήνεις σίγουρα ένα πλάτος μονοθεσίου ελεύθερο μέχρι τα όρια της πίστας.

greenΟ Schumacher έκανε αυτό που έπρεπε και κάτι περισσότερο. Οποιαδήποτε άνοδος μιας MercedesGP πάνω από την 7η θέση είναι επιτυχία, συνεπώς η αρπαγή της 6ης θέσης από τον Massa στο τέλος του αγώνα ήταν το κάτι παραπάνω που περίμενε ο Γερμανός, χωρίς εγκατάλειψη των πρωτοπόρων. Εξαιρετική διαχείριση ελαστικών, με κομμάτια 15 και 16 γύρων με τα μαλακά ελαστικά και ρυθμό ανταγωνιστικό με τη σκληρότερη γόμα στους τελευταίους 12 γύρους. Η περίεργη επαφή με τον Webber ευτυχώς δεν του κόστισε κάποιο κλαταρισμένο ελαστικό, ενώ ο Γερμανός αντέδρασε ακαριαία, σώζοντας το μονοθέσιο από τετ-α-κε.

stripedΟ Massa έχει δεχθεί τεράστιο ψυχολογικό πλήγμα από τη συνεχή επικράτηση του Alonso, ακόμα και σε πίστες στις οποίες το τριήμερο ξεκινά υπέρ του Βραζιλιάνου. Ο Ισπανός πέρασε εύκολα τον team mate του, ενώ ο Massa για μια ακόμα φορά δεν μπόρεσε να ανακάμψει από προβληματική περίοδο του αγώνα. Στο τέλος δεν μπόρεσε να περάσει τον Schumacher για αρκετούς γύρους, μένοντας στην 7η θέση.

greenFantastic Perez. Επιστροφή στις καλές εμφανίσεις για τον Μεξικανό, που έδωσε και πολύ ωραίες μάχες τροχό με τροχό. Με τον Massa να μην μπορεί να ρευστοποιήσει την ταχύτητά του ούτε στη Suzuka, ο Sergio αρχίζει να ονειρεύεται κόκκινες στολές (?).

greenΟ Alonso φροντίζει να μας θυμίζει τακτικά ότι είναι ο… “κοιμώμενος γίγαντας” του grid… δηλαδή όταν έρθει η ώρα μιας καλύτερης Ferrari έχει σκοπό να μην αφήσει ούτε ψίχουλο για διεκδίκηση από τους αντιπάλους του. Χαρακτηριστικός αγώνας “Fernando” με συγκροτημένη οδήγηση και εφαρμογή στρατηγικής, τη στιγμή που ο Massa πάλι κάπου χάθηκε και δεν ξαναβρέθηκε. Περιμένουμε πολλά ακόμα από τον Ισπανό, του οποίου η καρριέρα περνάει πια στην τελική, αλλά ωριμότερη φάση της.

chequeredΠίεσε αρκετά ο Vettel για τη νίκη και κανείς δεν μπορεί να του στερήσει αυτή την αναγνώριση. Χρειαζόταν απλά μια 10η θέση και οδήγησε σα να χρειαζόταν σίγουρα τη βάθρο κι ίσως και τη νίκη. Η κίνησή του στην εκκίνηση απέναντι στον Button ήταν αμφιλεγόμενη έως και επιλήψιμη. Σε κάθε περίπτωση, ο νεαρός πήρε τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο του πανάξια και χωρίς καμία αμφισβήτηση.

chequeredΣε έναν αγώνα… δεύτερη έδρα για τον Button, η νίκη ήρθε με κόπο, μέθοδο και πειστικό τρόπο. Ο Jenson κέρδισε με τον παραδοσιακό του τρόπο, εκτελώντας τέλεια τη στρατηγική του και διατηρώντας ζωντανά τα ελαστικά του. Αν ο Hamilton δεν είχε το κλατάρισμα στην αρχή του αγώνα ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, όμως και πάλι η είσοδος του αυτοκινήτου ασφαλείας ίσως εξίσωνε πάλι τα πράγματα. Πανάξιος νικητής, λίγο μετά την ανακοίνωση της ανανέωσης του συμβολαίου με την ομάδα, αφιερώνοντας την επιτυχία του (και τα χρήματα από τη δημοπρασία του -ειδικά σχεδιασμένου για την Ιαπωνία- κράνους του) στην Ιαπωνία και τον λαό της που πέρασε δύσκολες στιγμές φέτος.