black_white_flag

Οι κριτές του F1 GRIP σχολιάζουν το τριήμερο της Γερμανίας με τις σημαίες τους…

greenΕκπληκτικός αγώνας, σε μια πίστα που έχουμε τονίσει ότι μας αρέσει, παρά την εμμονή κάποιων “αρχαιολάγνων” να την υποβιβάζουν για χάρη του ιστορικού Nordschleife. Υπέροχες επιδόσεις, ωραίες κινήσεις σε μονομαχίες από αρκετούς οδηγούς και όχι μόνο το νικητή. Πολύ σωστή η τοποθέτηση της ζώνης DRS, όπως είχαμε σχολιάσει και πριν το Σαββατοκύριακο. Βοήθησε όσο έπρεπε, χωρίς να οδηγεί σε υπερβολικά εύκολα προσπεράσματα.

greenΈνα από τα δυσκολότερα πράγματα σε μονομαχίες είναι… η μάχη εξ’αποστάσεως… κι εννοούμε όταν δύο οδηγοί είναι σε μικρή απόσταση (π.χ. 2-3 sec, που δεν επιτρέπουν ακόμα μάχη τροχό με τροχό) και κυνηγούν ο ένας τον άλλον σταθερά, με διαφορές δεκάτων ανά γύρο. Hamilton και Alonso έπαιξαν πολλή ώρα και με άψογη τεχνική αυτό το παιχνίδι, που έχει λείψει από τη σύγχρονη F1. Κορυφαίοι και με τη βούλα…

greenΔεν ασχολούμαστε συχνά με το Sutil, γιατί δε μας δίνει κι ιδιαίτερους λόγους, όμως αυτή τη φορά ήταν πειστικότατος, κερδίζοντας τον team mate του σε δοκιμαστικά και αγώνα και καταφέρνοντας να εκτελέσει άψογα τη στρατηγική των 2 pit stop για να περάσει τις δύο MercedesGP.

black_whiteΜέγα φάουλ η κίνηση του Buemi που έστειλε τον Heidfeld στην αμμοπαγίδα του Veedol (οκ, NGK) chicane. Κίνηση πάνω στη ζώνη φρεναρίσματος και ενώ τα μονοθέσια έχουν πάρει σαφείς θέσεις μάχης. Δίκαιη η ποινή.

stripedΕπανάληψη πανομοιότυπου σχολίου μας από το Silverstone: Θέλαμε πολύ να δούμε τον Vettel να περνάει μέσα στην πίστα, αλλά συνεχίζουμε να μην βλέπουμε “φωτιές” από τον πρωταθλητή στις μονομαχίες. Δε μας πέφτει λόγος… αλλά είναι σίγουρο καλό για τη μακροβιότητα της καρριέρας του να ασχοληθεί παραπάνω με αυτό τον τομέα, γιατί ίσως του χρειαστεί σε κρίσιμες στιγμές. Ναι, ο Vettel δεν είχε λόγο να πιέσει, όμως δεν κατάφερε να περάσει σε κρίσιμες στιγμές, έχασε μάχες αμυνόμενος από την αρχή κιόλας του αγώνα, ενώ έδειξε να έχει κάθε πρόθεση να περάσει το Massa, χωρίς να τα καταφέρνει.

greenΆψογη δουλειά από τους μηχανικούς της Red Bull σήμερα. Έδωσαν στον Vettel τη θέση από το Massa κι εκτέλεσαν όσο καλύτερα μπορούσαν τη (λανθασμένη, ή ανεπαρκή, όπως αποδείχθηκε) στρατηγική του Webber.

black_orangeΗ McLaren του Button αρχίζει να μας τη δίνει στα νεύρα… Λάθος στο pit stop στο Silverstone και αβίδωτος τροχός, υδραυλικά στη Γερμανία… Κρίμα, γιατί ο Jenson μπορεί να μην ήταν για νίκη στους τελευταίους δύο αγώνες, όμως δεν είχε κάνει πρακτικά κάτι λάθος και πήγαινε ξανά για ένα καλό τερματισμό.

stripedΗ Red Bull έχει μείνει λίγο στάσιμη και μόλις έχασε σε δύο από τις πίστες που περίμενε να κυριαρχήσει. Είχαμε μιλήσει από πολύ νωρίς για το ότι αναμένουμε να υπάρχει πρόβλημα στην εξέλιξη των ταύρων μέσα στη σαιζόν και σίγουρα θα πρέπει να πατήσουν γκάζι αν θέλουν να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Πρακτικά όλα μπορούν να αλλάξουν με μία εγκατάλειψη του Vettel και δεν είναι σε φάση να ρισκάρουν με χαλάρωση.

stripedΕίναι και πάλι κρίμα για το Schumacher να μην φέρνει πίσω τους βαθμούς που ανταποκρίνονται στην ταχύτητά του και την καλή διαχείριση στρατηγικής που δείχνει στον αγώνα. Και πάλι φάνηκε ταχύτερος του Rosberg μέσα στον αγώνα, πιό αποτελεσματικός στις μονομαχίες, όμως δικό του λάθος (ίδιο με του Vettel) ευθύνεται για την απώλεια ακόμα και μιας πιθανής 6ης θέσης. Μπορεί να δικαιώνει τις παρατηρήσεις μας από την αρχή της χρονιάς για το πώς χειρίζεται πλέον το μονοθέσιο, όμως στη Formula1 ο πίνακας τον αριθμών είναι αμείλικτος δικαστής.

greenΔεν έκανε άσχημη δουλειά ο Massa, κάνοντας μερικά ωραία προσπεράσματα (σε Rosberg και Vettel) κι επικρατώντας… χωρίς την παρέμβαση των μηχανικών των pit stops του Vettel μέσα στην πίστα.

chequeredΟ Alonso ήταν και πάλι εξαιρετικός και πιθανότατα θα ήταν ακόμα πιό κοντά στη νίκη αν οι θερμοκρασίες ήταν ένα κλικ πάνω, ώστε να βοηθήσουν τη Ferrari να μπει νωρίτερα στο παιχνίδι και να φέρνει γρηγορότερα τα νέα ελαστικά σε φάση ιδανικής λειτουργίας. Υψηλής ποιότητας racing από τον Ισπανό, όπως και από το νικητή του αγώνα.

chequeredLewis Hamilton σε επιστροφή στις μεγάλες εμφανίσεις… Μας αρέσει να βλέπουμε τέτοιες νίκες, που δεν είναι προβλέψιμες, που κερδίζονται με κάθε μονομαχία στην πίστα και με πίεση σε όλο τον αγώνα. Μετά τα… απαραίτητα μαθήματα εντός κι εκτός πίστας ο Lewis επιστρέφει σε αυτό που χρειάζεται η F1 από αυτόν.