Πολλά θέματα που αφορούν άμεσα ιδιοκτήτες παλιών και νέων αυτοκινήτων έθιξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Τσιρώνης, σε αποκλειστική συνέντευξή που έδωσε στο enikonomia.gr και τον Γιώργο Κ. Ανδρή.

Πετρελαιοκίνηση

Ο κ. Τσιρώνης εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ακρετά κράτη λαμβάνουν μέτρα κατά της πετρελαιοκίνησης.

Ειδική αναφορά έκανε στις υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ έθιξε και το ζήτημα της πλημελούς συντήρησης των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα:

Δεν είναι δυνατό να αντικρίζεις καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, ταξί και φορτηγά που κατά την εκκίνηση ή την πορεία τους να δημιουργείται ένα πυκνό μαύρο σύννεφο που δεν σου επιτρέπει να δεις ούτε την πινακίδα του και να αναρωτιέσαι πως κανένας αστυνομικός, κανένα ΚΤΕΟ ή γενικότερα κανένας ελεγκτικός μηχανισμός δεν έχει κόψει από την κυκλοφορία αυτά τα οχήματα,

δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παρόλα αυτά ότι οι αρμόδιοι επιθεωρητές είναι μόλις 106.

Απόσυρση και Τέλη Κυκλοφορίας

Σχετικά με το μέτρο της απόσυρσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός παραδέχτηκε ότι δεν έχει μελετήσει διεξοδικά το θέμα, που εξάλλου αφορά κυρίως το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε να επεκταθεί και στην αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων που πληρούν αντίστοιχες οδηγίες ρύπων με τα καινούρια.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το σύστημα υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας βάσει των εκπεμπόμενων ρύπων είναι δίκαιο.

Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε ακόμα στην ηλεκτροκίνηση και τις προοπτικές της, ενώ προχώρησε και σε ανάλυση της υπερβολικής εξάρτησης που έχει η χώρα από το πετρέλαιο.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο του enikonomia.gr εδώ

Σημείωση: Με αφορμή τη συγκεκριμένη συνέντευξη, εμφανίστηκε σειρά δημοσιευμάτων που προαναγγέλει νέους φόρους. Το υπουργείο και ο ίδιος ο Γιάννης Τσιρώνης διέψευσε με νεώτερη ανακοίνωση αυτές τις πληροφορίες. Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Διάψευση σημερινών πληροφοριών για νέους φόρους στην πετρελαιοκίνηση

Σε απάντηση σημερινών δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού τύπου, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης τονίζει ότι ουδέποτε μίλησε για νέους φόρους ή τέλη στην πετρελαιοκίνηση και διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε τέτοια πληροφορία.

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης πιστεύει και ανέλυσε πολιτικά την ανάγκη για μετάβαση σε μία οικονομία με λιγότερη εξάρτηση από το πετρέλαιο, στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τα επόμενα χρόνια.