Τα τέσσερα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Νορβηγίας, δείχνουν να πλησιάζουν σε συμφωνία στο θέμα της μελλοντικής απαγόρευσης της πώλησης αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μεγάλης Νορβηγικής οικονομικής εφημερίδας, της Dagens Næringsliv.

Αν και οι αντίστοιχες συζητήσεις στο παρελθόν είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο, αυτή τη φορά τα κόμματα, που καλύπτουν μεγάλο εύρος του πολιτικού φάσματος, φαίνεται ότι συγκλίνουν προς τη διαμόρφωση μιας νέας ενεργειακής πολιτικής για τη χώρα, που θα προβλέπει την απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν βενζίνη, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ακόμη και το 2025. Δηλαδή σε λιγότερο από δέκα χρόνια, και μάλιστα σε μία χώρα που αποτελεί έναν από τους 10 μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου και τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου στον κόσμο.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων φτάνουν το 24% της τοπικής αγοράς, γεγονός που δείχνει ότι οι Νορβηγοί είναι πλήρως εξοικειωμένοι με την ιδέα της ηλεκτροκίνησης. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων προσφέρουν (ή ανακοινώνουν για το εγγύς μέλλον) ηλεκτροκίνητες εκδόσεις των μοντέλων τους, ή ακόμα και αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, με αξιοπρεπή αυτονομία και καθόλου ευκαταφρόνητες επιδόσεις, οπότε μέχρι το 2025 δεν θα υπάρχει το πρόβλημα των περιορισμένων επιλογών που μπορεί να είχαν οι υποψήφιοι αγοραστές μέχρι πρόσφατα.

Ένα πρόβλημα που ενδεχομένως θα δημιουργούταν από μία τέτοια απαγόρευση, είναι οι μετακινήσεις σε δυσπρόσιτες περιοχές, καθώς και οι μεταφορές εμπορευμάτων σε αυτές, αλλά είναι δεδομένο ότι η πρόταση νόμου, όταν αυτή παρουσιαστεί, θα μεριμνά σχετικά.

Πάντως, παρά την εκτεταμένη κάλυψη που, δικαίως, παίρνει το θέμα από τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο, η οριστική συμφωνία των κομμάτων δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. Αν και τόσο το Δημοκρατικό, όσο και το Φιλελεύθερο κόμμα, επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ της Dagens Næringsliv, τα δύο δεξιά κόμματα που συμμετέχουν στη συζήτηση ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη.

O Elon Musk πάντως δηλώνει ήδη ενθουσιασμένος με τα νέα!