Σχεδόν 18 μήνες έχουν περάσει από το σκάνδαλο που τάραξε τα νερά στον κόσμο του αυτοκινήτου, όταν αποκαλύφθηκε πως η Volkswagen χρησιμοποιούσε λογισμικό στα αυτοκίνητα diesel της για να μπορέσει να περάσει τους ελέγχους εκπομπής ρύπων, όμως το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών συνεχίζεται.

Η πιο πρόσφατη προσπάθεια της Volkswagen να ρίξει το φταίξιμο αλλού εμπλέκει τον Ferdinand Piëch, πρώην πρόεδρο του ομίλου. Ο Piëch, που είναι εγγονός του Ferdinand Porsche, ιδρυτή της ομώνυμης κατασκευάστριας, σύμφωνα με τη Bild, είπε στον εισαγγελέα πως έμαθε για το λογισμικό τον Φεβρουάριο του 2015, επτά μήνες προτού αποκαλυφθεί το σκάνδαλο. Την περίοδο εκείνη, ο Αυστριακός είχε ήδη δώδεκα χρόνια μακριά από τη θέση του προέδρου, αφού βάσει της πολιτικής του ομίλου έπρεπε να αποχωρήσει σε ηλικία 65 ετών, όμως παρέμεινε στο Εποπτικό Συμβούλιο και συνέχισε να έχει εμπλοκή στις στρατηγικές αποφάσεις του ομίλου. Παραιτήθηκε στις 25 Απριλίου 2015, ενώ δηλαδή γνώριζε για το σκάνδαλο κατά τα λεγόμενά του.

Η Volkswagen αρνείται όσα είπε ο Piëch μέσω ανακοίνωσής της:

To εποπτικό συμβούλιο του Volkswagen AG εμφατικά αρνείται τους ισχυρισμούς του Ferdinand Piëch, όπως παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ πρόσφατα.

Παρόμοια αναφορά είχε ήδη δοθεί την άνοιξη του 2016 από τον Ferdinand Piëch στο πλαίσιο της εσωτερικής και ανεξάρτητης έρευνας της εταιρίας, στην οποία συμμετείχαν νυν και πρώην στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εποπτικού Συμβουλίου. Αυτή η αναφορά στη συνέχεια εξετάστηκε με κάθε λεπτομέρεια από τη δικηγορική εταιρία Jones Day. Δε βρέθηκε καμία απόδειξη που να αποδεικνύει την ακρίβεια αυτών των ισχυρισμών, που είναι παράλογοι συνολικά. Επιπλέον, όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εποπτικού Συμβουλίου που επηρεάζονται, δρώντας ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες του Ferdinand Piëch ξεκάθαρα και εμφατικά, χαρακτηρίζοντάς τις ως ψευδείς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει προσεκτικά την πιθανότητα να ληφθούν μέτρα ενάντια στον κ. Piëch.

Ως γενική αρχή, ο Όμιλος αρνείται να σχολιάσει τις τρέχουσες έρευνες.