Ο Andrea Dovizioso πήρε την τρίτη του νίκη στο MotoGP στον δικό του εντός έδρας αγώνα καθώς και της ομάδας του! Ο Maverick Vinales ανοίγει τη διαφορά στη βαθμολογία, με τον Danilo Petrucci να παίρνει το δεύτερό του βάθρο! Τέταρτος τελικά ο Rossi μετά τον τραυματισμό του.

Ο Valentino Rossi ξεκίνησε με τον τέλειο τρόπο το GP στο Mugello, περνώντας τον Maverick Vinales στην εκκίνηση! Ο Jorge Lorenzo έκανε πολύ καλή εκκίνηση από την έβδομη θέση και ανέβηκε τρίτος. Στους επόμενους δύο γύρους οι πρώην teammates της Yamaha αντάλλαξαν την πρωτοπορία τέσσερις φορές! Πιο πίσω είχαμε τους Vinales, Dovizioso, Marquez, Pedrosa, Petrucci, Iannone, Zarco, Bautista και Pirro να σχηματίζουν τρενάκι πίσω από τους Lorenzo και Rossi. Οι ανακατατάξεις στο γκρουπ των 11 πρώτων ήταν συνεχείς, αφού στην πίστα του Mugello το slipstream βοηθά τους αναβάτες να μείνουν κοντά μεταξύ τους.

Μετά τον 4ο από τους 23 γύρους, ο Maverick Vinales ανέβηκε στην πρώτη θέση. Στον έκτο περίπου γύρο, οι Vinales, Dovizioso, Rossi και Petrucci έκαναν μία διαφορά από τους υπολοίπους. Μετά από αρκετούς γύρους χωρίς ανακατατάξεις στην πρώτη τετράδα, αλλά πολλές πιο πίσω, ο Αndrea Dovizioso έκανε την κίνησή του στον Vinales για να ανέβει στην κορυφή! Ο Dovi άνοιξε μία μικρή διαφορά, ενώ ο Danilo Petrucci πέρασε τον Valentino Rossi και ένα γύρο αργότερα τον Maverick Vinales! Στους τελευταίους τέσσερις γύρους, ο Dovizioso ξέφυγε, με τον Vinales αντεπιτέθηκε και πέρασε δεύτερος.

Οι τελευταίοι γύροι δεν έφεραν κάποια αλλαγή, και ο Andrea Dovizioso πήρε την τρίτη νίκη της καριέρας του! Ο Maverick Vinales διεύρυνε τη διαφορά του στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, με τον Danilo Petrucci να κάνει εξαιρετικό αγώνα! Τέταρτος τελικά ο Valentino Rossi, που στο τέλος φάνηκε να μένει από δυνάμεις μετά τον τραυματισμό του. Πιο πίσω, ο Alvaro Bautista και ο Marc Marquez είχαν μία μεγάλη μάχη σε όλο τον αγώνα, με νικητή τον Bautista! O Johann Zarco με άλλον ένα καλό αγώνα ήταν έβδομος, με τους Lorenzo, Pirro και Iannone να συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα. Pedrosa και Crutchlow έπεσαν στον τελευταίο γύρο, με τους δύο μάλιστα να έχουν μικρή διαμάχη!