Σε μία αρκετά βρεγμένη πίστα διεξήχθησαν οι κατατακτήριες δοκιμές στο Assen της Ολλανδίας. Αρκετές οι εκπλήξεις, με μεγαλύτερη όλων την pole του Zarco!

Q1

Οι Jorge Lorenzo, Scott Redding, Aleix Espargaro, Jack Miller και Andrea Iannone ήταν τα φαβορί για την πρόκριση, όμως -μετά από πολλές ανακατάξεις- είδαμε μεγάλη έκπληξη! O Scott Redding ήταν μεν ο ταχύτερος, στη δεύτερη θέση όμως είδαμε τον Sam Lowes! O Βρετανός rookie έχει μία κακή σεζόν ως τώρα, όμως έκανε πολύ καλή εμφάνιση και προκρίθηκε. Iannone, Miller, Baz, Aleix Espargaro και Alex Rins (που επιστρέφει μετά τον τραυματισμό του) ακολούθησαν. Ο Jorge Lorenzo είχε έναν ακόμα εφτιάλτη και θα ξεκινήσει 21ος, από τη χειρότερη θέση της καριέρας του.

Q2

O Danilo Petrucci ήταν ο κυρίαρχος στο πρώτο μισό του Q2, όμως στη συνέχεια ο Valentino Rossi, ο Johann Zarco και ο Marc Marquez πλησίασαν και έδωσαν τη μάχη. Nικητής της μάχης ήταν ο Johann Zarco που πήρε την pole με διαφορά μισού δεκάτου από τον Marc Marquez και τον μαζί τους Danilo Petrucci στην πρώτη σειρά. Ο Rossi ήταν τέταρτος και αρκετά πίσω του βρίσκουμε τον Scott Redding, που μάλιστα είχε πτώση στο Q2! Folger, Bautista, Crutchlow και Dovizioso ακολούθησαν, με τον Ιταλό επίσης να πέφτει. Δέκατος ο Sam Lowes, παρόλο που ο κινητήρας του παρέδωσε πνεύμα στα τελευταία λεπτά, ενώ Vinales και Pedrosa δυσκολεύτηκαν και θα εκκινήσουν από την τέταρτη σειρά.