Η μάχη του τίτλου ανάμεσα σε Valentino Rossi και Jorge Lorenzo και η μονομαχία του Ιταλού με τον Marc Marquez στη Μαλαισία έχουν ως αποτέλεσμα να στραφούν τα βλέμματα των φίλων του MotoGP σε όσα γίνονται εκτός πίστας.

Στη Μαλαισία, η μάχη του Rossi με τον Marquez έληξε με πτώση για τον αναβάτη της Honda, αφού αυτός της Yamaha τον έβγαλε εσκεμμένα εκτός γραμμής, προτού ακολουθήσει επαφή. Μετά τον αγώνα οι αγωνοδίκες έδωσαν τρεις βαθμούς ποινής στον Rossi για αυτή του την ενέργεια. Έχοντας άλλον ένα από το Misano, ο Ιταλός έφτασε τους τέσσερις βαθμούς και επομένως θα ξεκινούσε τον τελευταίο αγώνα, στη Βαλένθια, από την τελευταία θέση του grid. Επίσης, αντιδράσεις προκάλεσε μία χειρονομία του Lorenzo κατά του Rossi στο βάθρο του αγώνα.

Τη Δευτέρα μάθαμε πως ο Rossi κατέφυγε στο CAS (το ανώτατο δικαστήριο για αθλητικές υποθέσεις), με στόχο τη διαγραφή ή τη μείωση της ποινής του. Ο Jorge Lorenzo προσπάθησε να λάβει μέρος στη εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά δεν του επιτράπηκε. Την Πέμπτη ανακοινώθηκε επίσημα και οριστικά πως η ποινή θα παρέμενε όπως αρχικά αποφασίστηκε. Επομένως ο Rossi θα ξεκινήσει τον αγώνα τελευταίος.

<iframe style=”border: none; overflow: hidden; width: 545px; height: 100px;” src=”//www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fautogripgr&amp;width=545&amp;height=100&amp;colorscheme=light&amp;show_faces=false&amp;header=false&amp;stream=false&amp;show_border=false&amp;appId=1673935506164356″ width=”545″ height=”100″ frameborder=”0″ scrolling=”no”></iframe>

Σε μία προσπάθεια να συνετίσει τους αναβάτες, η Dorna ανακοίνωσε ότι η καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου των αναβατών θα ακυρωνόταν και αντ’ αυτού θα γινόταν συνάντηση των διοργανωτών με τους αναβάτες, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, χωρίς παρατράγουδα ή διαμάχες εκτός πίστας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών. O Rossi είπε:

Δυστυχώς τα πράγματα δυσκολεύουν, αφού θα ξεκινήσω τελευταίος στο grid. Όμως είμαι εδώ και θα δώσω τα πάντα στο τριήμερο, ούτως ώστε να είμαι όσο πιο δυνατός γίνεται στον αγώνα.

Όσα έγιναν μετά τη Sepang δεν μειώνουν την αγάπη μου για το άθλημα και δεν αλλάζουν κάτι όσον αφορά το μέλλον μου. Του χρόνου θα αγωνιστώ γιατί έχω συμβόλαιο. Πολλά θα αλλάξουν, ίσως και το επίπεδό μου. Μετά θα αποφασίσω αν θα συνεχίσω να αγωνίζομαι.

Ο έτερος διεκδικητής του τίτλου, Jorge Lorenzo, δήλωσε:

Πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση των αγωνοδικών. Εμείς ήρθαμε εδώ με σκοπό να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε σε αυτό το Σαβ/κο και δε θέλω να μιλήσω για οτιδήποτε άλλο, εκτός από τις επόμενες μέρες. Ανυπομονώ να βγω στην πίστα αύριο. Όσο για το παρελθόν, παραδέχομαι πως η χειρονομία μου στο βάθρο ήταν λάθος, τη μετανιώνω και θέλω να απολογηθώ, καθώς πρέπει να είμαστε πρότυπα συμπεριφοράς. Δεν έχω να πω κάτι άλλο, παρά μόνο ότι συγκεντρώνομαι στο Σαβ/κο που έρχεται.

Ο Marc Marquez είπε:

Οι προηγούμενες δύο εβδομάδες ήταν πολύ δύσκολες. Προσπαθώ όμως να την ξεχάσω και να συγκεντρωθώ σε αυτό το τριήμερο, αν και είναι δύσκολο λόγω των γεγονότων στη Μαλαισία. Τώρα είμαι εδώ με την ομάδα μου, τη δεύτερή μου οικογένεια και αυτό θα με βοηθήσει να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να ολοκληρωθεί όμορφα η σεζόν. Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε τη νίκη ή το βάθρο, όπως σε κάθε αγώνα.

Η σεζόν ήταν δύσκολη, αλλά έμαθα πράγματα, όπως ότι κάποιες φορές ακόμα και η τρίτη ή τέταρτη θέση είναι καλή. Το πρωτάθλημα χάθηκε στους πρώτους έξι αγώνες, όταν η μοτοσυκλέτα δεν ήταν πολύ καλή.

H διαφορά Rossi και Lorenzo στη βαθμολογία είναι 7 βαθμοί. Αυτό σημαίνει πως για να στεφθεί πρωταθλητής ο Rossi, πρέπει να ικανοποιείται ένα από τα παρακάτω κριτήρια:

  • Αν ο Lorenzo νικήσει, ο Rossi θέλει δεύτερη θέση.
  • Αν ο Lorenzo είναι δεύτερος, ο Rossi θέλει τρίτη θέση.
  • Aν ο Lorenzo είναι τρίτος, ο Rossi θέλει πέμπτη θέση.
  • Αν ο Lorenzo είναι τέταρτος, o Rossi θέλει ένατη θέση.
  • Αν ο Lorenzo είναι πέμπτος ως όγδοος, ο Rossi θέλει να είναι έξι θέσεις πίσω του.
  • Αν ο Lorenzo τερματίσει ένατος ή πιο χαμηλά, ο Rossi κερδίζει αυτομάτως τον τίτλο.