Το 1984 ήταν η πρώτη σεζόν του Ayrton Senna στη Formula 1.

O Βραζιλιάνος ξεκίνησε την καριέρα του ως ένας άσημος οδηγός μικρής ομάδας, όπως οι περισσότεροι δηλαδή. Έπειτα από μερικούς αγώνες όμως, φάνηκε ξεκάθαρα πως ήταν κάτι παραπάνω από αυτό.

Ο Senna πήρε το πρώτο του βάθρο (παραλίγο την πρώτη του νίκη) στον 6ο αγώνα της χρονιάς, το διάσημο Monaco του ’84. Ακολούθησε άλλη μια ανάλογη επιτυχία στο GP Μεγάλης Βρετανίας, όπου τερμάτισε 3ος. Θυμίζουμε πως η Toleman εκείνη την περίοδο ήταν μια ομάδα μικρομεσαίου βεληνεκούς.

Ο Ayrton δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει οποιαδήποτε ευκαιρία μεταπήδησης σε μεγαλύτερη ομάδα να πάει χαμένη, και για αυτό υπέγραψε με τη Lotus για το 1985.

Αυτό δεν ευχαρίστησε καθόλου την Toleman, η οποία για να τον τιμωρήσει αποφάσισε να μην τον αφήσει να τρέξει στον αγώνα της Monza.

Ο Βραζιλιάνος αντικαταστάθηκε από τον Pierluigi Martini, ο οποίος δεν κατάφερε καν να προκριθεί στον αγώνα, γράφοντας χρόνο 9 δευτερόλεπτα πιο αργό από την pole.

Ο Senna επέστρεψε για τους δύο τελευταίους αγώνες της χρονιάς, κλείνοντας μάλιστα την πορεία του στην Toleman με ένα ακόμα βάθρο, το τρίτο συνολικά μέσα στο 1984.

1984 Portuguese Grand PrixH εκκίνηση του Grand Prix Πορτογαλίας, τελευταίου αγώνα της χρονιάς, όπου ο Senna τερμάτισε 3ος. Μπορείτε να διακρίνετε την Toleman με το χαρακτηριστικό κίτρινο κράνος;


Μπορείτε να διαβάσετε το αφιέρωμα του pitlane.gr στην ομάδα της Toleman πατώντας εδώ.