Αν νομίζετε ότι σε χώρες όπου οι κόμβοι κυκλικής κίνησης (roundabouts) είναι κοινή πρακτική εδώ και χρόνια υπάρχει και η αντίστοιχη παιδεία στους οδηγούς… ΟΚ, δεν κάνετε πολύ λάθος, αλλά σίγουρα δεν είναι όλοι αστέρια στην οδήγηση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και συγκεκριμένα στην Πολιτεία του Michigan, γίνονται συνεχώς προσπάθειες “επιμόρφωσης” του κόσμου για τον σωστό τρόπο χρήσης των roundabouts. Σύμφωνα με τον Craig Bryson, εκπρόσωπο της επιτροπής δρόμων της κομητείας του Oakland:

Ακόμα δυσκολευόμαστε να επιμορφώσουμε τους χρήστες ως προς το πως να χρησιμοποιούν κατάλληλα έναν κόμβο κυκλικής κίνησης. Ελπίζαμε ότι θα είναι συντομότερη η διαδικασία εκμάθησης, αλλά θέλει κάποιο χρόνο.

Πρόσφατα διοργανώθηκαν events χρήσης roundabouts σε εμπορικά κέντρα, με σήμανση στο πάτωμα για… πεζούς, ώστε να συνηθίσουν τις κινήσεις των roundabouts. Οι οδηγοί ανέφεραν στους ανθρώπους της οργάνωσης πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας των roundabouts, όπως για παράδειγμα ότι σε περιπτώσεις δακτυλίων με δύο ή τρεις λωρίδες δεν έμπαιναν στην εσωτερική από φόβο μήπως δεν μπορούν να ξαναβγούν προς τα έξω.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των κόμβων κυκλικής κίνησης και η τάση από τις… προκηρύξεις έργων δείχνει πως θα γίνουν ακόμα περισσότεροι στο άμεσο μέλλον. Προς το παρόν η βασική διαφορά με την πρακτική του εξωτερικου είναι η “ελληνική” παραχώρηση προτεραιότητας στους εισερχόμενους στον δακτύλιο, όμως αυτό είναι κάτι που σταδιακά αλλάζει και πολλοί νέοι κόμβοι ακολουθούν την προτεραιότητα επί του κυκλικού.

Δείτε μερικά από τα… απολαυστικά επιμορφωτικά video, που δίνουν έναν αέρα… vintage και καλτ Αμερικής!