Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο ανήκει στην “οικογένεια” της Ευρώπης, η φορά της οδήγησης στους δρόμους και οι μονάδες μέτρησης είναι το πρώτο στο οποίο πρέπει να προσαρμοστεί ο ταξιδιώτης που περνά… τη Μάγχη. Αυτό αναμένεται να αλλάξει ελαφρώς στο προσεχές μέλλον, καθώς ξεκινάει η διαδικασία διπλής αναγραφής των περιορισμών ύψους και πλάτους στις πινακίδες σήμανσης. Οι αριθμοί θα υπάρχουν σε βρετανικό και στο μετρικό σύστημα, δηλαδή σε πόδια και μέτρα.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών:

Με σκοπό τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της τήρησης των κανόνων, οι υπουργοί αποφάσισαν ότι οι αναθεωρημένοι κανονισμοί δεν θα έχουν σήματα για το ύψος και το πλάτος μόνο με βρετανικό σύστημα. Τα σήματα με βρετανικό σύστημα μέτρησης μπορούν να μείνουν στη θέση τους μέχρι να φτάσουν στη λήξη της ζωής τους ή να αντικατασταθούν σε διαδικασίες κανονικής συντήρησης, οπότε και θα τοποθετηθούν στη θέση τους αντίστοιχα σήματα με διπλή αναγραφή μονάδων.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του Υπουργείου, δεν υπάρχουν σχέδια για αντικατάσταση άλλων τύπων πινακίδων, όπως π.χ. αυτών για τα όρια ταχύτητας. Φυσικά… αφού έγινε η αρχή, τίποτα δεν είναι πια σίγουρο! Αντίστοιχες προσπάθειες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία, αν και παραμένουν κάποιες πινακίδες με μετρικό σύστημα σε επιλεγμένους δρόμους.

Φωτογραφία:”ChivertonCrossRoundaboutA30Cornwall” by Andy FOwn work. Licensed under CC BY 3.0 via Wikimedia Commons.