Εδώ και χρόνια οι εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες πλοήγησης GPS έχουν φροντίσει να συμπεριλάβουν κυκλοφοριακά δεδομένα στους υπολογισμούς τους για τη βέλτιστη διαδρομή. Τα δεδομένα αυτά λαμβάνονται είτε από εθνικά παρατηρητήρια (π.χ. την τροχαία, τον Δήμο κτλ) είτε από ιδιωτικές εταιρείες παροχής κυκλοφοριακών δεδομένων, όπως η INRIX, στην οποία έχουμε αναφερθεί ξανά παλιότερα (στη συνεργασία της με την Garmin, για την παροχή υπηρεσιών πλοήγησης στο Model S της Tesla. Δείτε πάλι το σχετικό άρθρο εδώ).

H TomTom πλέον μπαίνει στη διαδικασία να ενσωματώσει δεδομένα καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν την κυκλοφορία, όπως βροχή, χιόνι κτλ. Η επίπτωση στις ταχύτητες και την κυκλοφοριακή ικανότητα των δρόμων λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της προτεινόμενης διαδρομής, ώστε τελικά η πρόταση να είναι κατά το δυνατόν η πραγματικά ταχύτερη βάσει συνολικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τον Ralf-Peter Schäfer, υπεύθυνο του τμήματος κυκλοφοριακών της TomTom:

Γνωρίζοντας τις ακριβείς κυκλοφοριακές συνθήκες σε όλο το οδικό δίκτυο μπορούμε να υπολογίσουμε την ταχύτερη διαδρομή ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να φτάσουν στον προορισμό τους γρηγορότερα. Ξέρουμε ότι ο κακός καιρός είναι συχνά απρόβλεπτος και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις. Τώρα, με το να συμπεριλαμβάνουμε τον καιρό, δίνουμε στους οδηγούς πιο προχωρημένη γνώση για τον δρόμο μπροστά τους ώστε να κάνουν τα ταξίδια τους γρηγορότερα και πιο προβλέψιμα.

Σχόλιο AUTO GRIP (επιτρέψτε μας, λόγω σχετικής εμπειρίας): Η διαδικασία συσχέτισης του καιρού με τις κυκλοφοριακές συνθήκες είναι μια ιδιαίτερα πολύπλοκη υπόθεση, όπως έχει δείξει η έρευνα διεθνώς. Μπορεί σχετικά εύκολα να γίνει μια εκτίμηση της μεταβολής των χαρακτηριστικών ροής λόγω βροχής (π.χ. ταχύτητες, καθυστερήσεις, αποστάσεις μεταξύ οχημάτων κτλ), όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχηματιστεί μια πρόβλεψη ορίζοντα άνω του τετάρτου για τις πραγματικές κυκλοφοριακές συνθήκες που προκύπτουν ως συνδυασμός του παραπάνω και της μεταβολής στην ίδια τη ζήτηση (π.χ. κατά πόσο η ανάγκη για ατομικό μέσο και προστασία από τις καιρικές συνθήκες οδηγεί σε περισσότερα αυτοκίνητα στους δρόμους και λιγότερη επιβατική κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τελικά η κακοκαιρία αποθαρρύνει περισσότερους από την πραγματοποίηση μιας όχι και τόσο αναγκαίας μετακίνησης κτλ). Αναμένουμε με ενδιαφέρον την εμπορική απήχηση του προϊόντος και αναλύσεις για την ακρίβεια της υπηρεσίας!