Η ιδέα δεν είναι καινούρια, όμως κάθε εφαρμογή της βοηθά στο να εξελιχθεί και ίσως κάποια μέρα να γίνει πιο ευρέως διαδεδομένη. Στην Ολλανδία, και συγκεκριμένα στο Krommenie, στρώνεται ένας ποδηλατόδρομος που θα αποτελείται από ηλιακά πάνελ. Το έργο είναι μήκους μόλις 70 μέτρων, με σκοπό να φτάσει τα 100 σε επόμενη φάση. Αν και ακούγεται μικρό, η ενέργεια που αποθηκεύεται από το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τριών σπιτιών.

Bike_Bicycle_Solar_Netherlands_Start

Φυσικά, η τεχνολογία αυτή οδηγεί σε πανάκριβους δρόμους, αφού το συγκεκριμένο project κοστίζει 1.5 εκατομμύριο ευρώ και θα αγγίξει τα 3 στο τελείωμά του. Σύμφωνα, όμως, με τον Dr Sten de Wit από τη SolaRoad που έχει αναλάβει το τεχνικό κομμάτι του έργου (BBC):

Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι σε άνοδο, αλλά δεν είναι υποκατάστατο για τις μετακινήσεις μέχρι η ηλεκτρική ενέργεια να παράγεται με τρόπο βιώσιμο. Οι δρόμοι μπορούν να παράγουν ρεύμα όπου χρειάζεται. Οι αισθητήρες μπορούν να μαζεύουν πληροφορίες για την κυκλοφορία και να βοηθήσουν στη διαχείρισή της ή να επιτρέψουν την αυτόματη οδήγηση αυτοκινήτων.

Σίγουρα η χρήση ηλιακών πάνελ για την κάλυψη της επιφάνειας ολόκληρων οδικών δικτύων είναι μια πολύ φιλόδοξη ιδέα, όμως σε τοπικό επίπεδο (δήμους, πάρκα κτλ) ίσως να μην είμαστε τόσο μακριά από αυτό, όπως δείχνει το εγχείρημα στην Ολλανδία.

Bike_Bicycle_Solar_Netherlands_Panel