Όσες απορίες και αν μας δημιούργησε το πρόσφατο teaser της Lamborghini, που ανακοίνωνε ουσιαστικά την παρουσίαση ενός νέου concept car, εξελιγμένου σε συνεργασία με το MIT, τίποτα δεν μας προετοίμαζε γι’ αυτό που θα βλέπαμε τελικά.

Το Terzo Millennio, που στα Ιταλικά σημαίνει “Τρίτη Χιλιετία”, είναι ό,τι πιο τρελό έχουμε δει ως σήμερα από τη Lambo, κυρίως σε τεχνολογικό επίπεδο.

Η σχεδίαση του πρωτοτύπου έχει βασιστεί στην βελτιστοποίηση της αεροδυναμικής απόδοσης και ενσωματώνει στοιχεία από το μέλλον της φίρμας, παραμένοντας βέβαια άμεσα αναγνωρίσιμο ως Lamborghini.

Ο κάθε τροχός ενσωματώνει έναν ηλεκτροκινητήρα. Η απουσία ενός κεντρικού κινητήρα δίνει πρωτόγνωρη ελευθερία στους σχεδιαστές. Η καινοτομία όμως έρχεται από αλλού: Ξεχάστε τις συμβατικές μπαταρίες. Η μπαταρία εδώ είναι στην πραγματικότητα ολόκληρο το αμάξωμα. Ή τουλάχιστον εκεί σκοπεύει να καταλήξει η έρευνα που έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με το MIT.

Τα panels του αμαξώματος, κατασκευασμένα από carbon fiber, θα λειτουργούν ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας. Το αυτοκίνητο μάλιστα θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή την κατάσταση των ανθρακονημάτων και να αυτοεπισκευάζει ενδεχόμενες ρωγμές ή άλλες φθορές, χρησιμοποιώντας ειδικά χημικά που θα διοχετεύονται αυτόματα, εκμηδενίζοντας την πιθανότητα να εξελιχθούν σε μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αυτό σημαίνει ότι τα ανθρακονήματα θα μπορούν μελλοντικά να χρησιμοποιούνται ακόμη και για την κατασκευή εξαρτημάτων που υπόκεινται σε μεγάλη κόπωση, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση του βάρους.

O CEO της εταιρείας, Stefano Domenicali, δήλωσε:

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο υπογράψαμε μια συμφωνία με το MIT-Italy Program του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, που σήμανε την έναρξη μιας συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές για την δημιουργία ενός πρότζεκτ που σκοπεύει να γράψει μια σημαντική σελίδα στο μέλλον των υπεραυτοκινήτων για την τρίτη χιλιετία.

Για το τμήμα R&D μας, η συνεργασία με το MIT είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να κάνει αυτό στο οποίο η Lamborghini ανέκαθεν ήταν καλή: να ξαναγράφει τους κανόνες στα υπεραυτοκίνητα. Τώρα παρουσιάζουμε ένα συναρπαστικό και προοδευτικό concept car. Εμπνεόμαστε με το να αγκαλιάζουμε αυτό που είναι αδύνατο σήμερα και να δημιουργούμε την πραγματικότητα του αύριο. Η Lamborghini πρέπει πάντα να δημιουργεί τα όνειρα της επόμενης γενιάς.