Με τις συζητήσεις αναφορικά με τις πιθανές αλλαγές σε προμηθευτές κινητήρων, έχει αναζωπυρωθεί ένα βασικό ερώτημα όσον αφορά τις επιλογές των ομάδων: Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σε εργοστασιακούς και πελατειακούς κινητήρες και πόσο ποικίλουν αυτές ανάλογα με τον κατασκευαστή; Όπως θα δούμε παρακάτω, κάποιοι κατασκευαστές προμηθεύουν τις ομάδες τους με b-spec κινητήρες και άλλοι με αρκετά εξελιγμένους.
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά, τι είναι b-spec κινητήρας; B-spec ονομάζεται ο κινητήρας δεύτερης τάξης, με μειωμένη απόδοση σε σχέση με αυτόν της εργοστασιακής ομάδας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα υπάρχουν τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν. Ένα από αυτά είναι από το 1993, όταν η Ford προμήθευε με κινητήρες τη Benetton και τη McLaren, δίνοντας προτεραιότητα και… 35 παραπάνω άλογα στην πρώτη.
Πιο πρόσφατα, στα χρόνια των V6 Turbo κινητήρων, μία προμηθεύτρια που προμηθεύει με b-spec κινητήρες τους πελάτες της είναι η Ferrari. Πρόκειται για κάτι που κάνει κάθε χρόνο με μία ομάδα, ξεκινώντας με τη Manor το 2015, όταν όμως η βρετανική ομάδα χρησιμοποιούσε το μονοθέσιο του 2014 λόγω οικονομικών δυσκολιών. Πέρυσι, η Toro Rosso αγωνίστηκε με κινητήρες της Ferrari από την προηγούμενη σεζόν, κάτι που είχε αντίκτυπο και στα αποτελέσματά της, αφού λόγω έλλειψης αναβαθμίσεων τα αποτελέσματα γινόταν σταδιακά χειρότερα.
Φέτος, η Sauber χρησιμοποιεί κινητήρες της Ferrari από το 2016 και είναι η προτελευταία ομάδα στη βαθμολογία και στις επιδόσεις στην πίστα. Και οι τρεις ομάδες άλλαξαν προμηθεύτρια την επόμενη σεζόν, με τη Manor να πηγαίνει στη Mercedes, την Toro Rosso στη Renault και τη Sauber στη Honda. Υπάρχει όμως και η περίπτωση της Haas, που στα δύο χρόνια της στη Formula 1 χρησιμοποιεί a-spec κινητήρες, απ’ ότι έχουν δηλώσει στην αμερικανική ομάδα.
Ωστόσο, ένα από τα ερωτήματα που είμαστε σίγουροι πως απασχολεί τους φίλους της McLaren είναι η εξής: ποια είναι η κατάσταση όσον αφορά τους πελατειακούς κινητήρες της Mercedes; Με βάση τα όσα έχουν πει άνθρωποι από τη Williams και τη Force India, τις δύο ομάδες που προμηθεύονται κινητήρες από τη Mercedes, οι κινητήρες δεν είναι b-spec. Οι κινητήρες είναι ίδιοι όσον αφορά το υλικό, όμως είναι διαφορετικοί όσον αφορά τις χαρτογραφήσεις. Xαρτογράφηση oνομάζουμε την ηλεκτρονική διαχείριση του κινητήρα, δηλαδή μία από τις διάφορες λειτουργίες του κινητήρα, τις οποίες οι ομάδες αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια του αγώνα. Για παράδειγμα, έχουμε δει τη λειτουργία κατατακτηρίων από τη Mercedes, που βοηθά την ομάδα να βελτιώσει τις επιδόσεις της στη μάχη της pole, σε σχέση με όσα βλέπουμε στις ελεύθερες δοκιμές.
Ένα θέμα που έχει προκύψει με τις χαρτογραφήσεις, είναι οι άδειες που πρέπει να δώσει η Mercedes στις ομάδες-πελάτες της. Ο κινητήρας της γερμανικής κατασκευάστριας έχει την περίφημη λειτουργία “overtake” που δίνει περισσότερη ιπποδύναμη για ορισμένο χρονικό διάστημα και βοηθά τα μονοθέσια σε μάχες στην πίστα. Όμως για να χρησιμοποιηθεί αυτό απαιτείται άδεια από την εργοστασιακή ομάδα, η οποία πολλές φορές δε δίνεται αν οι Williams ή Force India παλεύουν εναντίον της Mercedes, αλλά δίνεται όταν μάχονται με άλλες ομάδες.
Άλλη μία διαφοροποίηση είναι στα λιπαντικά και τα καύσιμα. Ο κινητήρας της Mercedes έχει εξελιχθεί με βάση αυτά που προμηθεύεται από την Petronas, με την οποία έχει συνεργασία για τον τομέα αυτό. H ΜcLaren έχει όμως πολυετή συνεργασία με την BP Castrol, και αυτό ίσως δημιουργήσει κάποιο μειονέκτημα στην απόδοσή της. Τέλος, η εργοστασιακή ομάδα είναι αυτή που παίρνει πρώτη τις αναβαθμίσεις στη μονάδα ισχύος, με τις υπόλοιπες να τις έχουν στη διάθεσή τους με μικρή καθυστέρηση.
Όπως καταλαβαίνουμε, με ένα αρκετά καλό σασί και πελατειακούς κινητήρες της McLaren, είναι αρκετά πιθανό να δούμε επιστροφή της ομάδας του Woking στις πρώτες θέσεις, όμως όταν θα έχει να αντιμετωπίσει τα εργοστασιακά μονοθέσια της Mercedes τα πράγματα θα δυσκολεύουν, αφού ενδέχεται να μην έχουν όλα τους τα όπλα στη διάθεσή τους. Όμως αυτές είναι παράμετροι που θα καθοριστούν ανάλογα με τη συμφωνία των δύο πλευρών, αν φυσικά αυτή επέλθει.