Ο Mika Hakkinen δε σταματά να παρακολουθεί την Formula1, κι ας έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση από το 2001. Σε μια μεγάλη συνέντευξή του στην Herald Σαββατοκύριακο της Νέας Ζηλανδίας, o Φιλανδός βετεράνος σχολίασε τους πάντες και τα πάντα. Παρακινεί τους οπαδούς να… μελετάνε περισσότερο και δεν έχει παράπονα από τις μονομαχίες του με το Michael Schumacher

Ο Hakkinen υποστήριξε το σπορ, παρά την κριτική που ασκείται συνήθως για το θέαμα:

“Το σπορ είναι ακόμα συναρπαστικό και μερικές πίστες παράγουν καλύτερο racing από άλλες. Οι θεατές πρέπει να έχουν βαθύτερη και καλύτερη κατανόηση της F1 και να καταλαβαίνουν σε τί υπόκειται ο οδηγός και τί κάνουν οι ομάδες. Πρέπει να μελετήσουν το σπορ. Αν απλά ανοίγεις την τηλεόραση και βλέπεις ανθρώπους να πηγαίνουν γύρω-γύρω είναι βαρετό και αλλάζεις κανάλι. Όσο περισσότερη γνώση έχεις, τόσο πιό ενδιαφέρον είναι. Υπάρχουν τόσο περισσότερες τεχνικές πληροφορίες τώρα πια, όπως πλάνα onboard, αλλά πρέπει να σε ενδιαφέρει όλο αυτό.”

Σε αντίθεση με την άποψη “της μόδας”, ότι σήμερα η οδήγηση στην F1 είναι εύκολη, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής έδειξε να κατανοεί ότι κάθε περίοδος έχει τα δικά της προβλήματα:

“Φυσικά σήμερα το racing είναι δυσκολότερο και γίνεται όλο και πιό δύσκολο. Όταν αγωνιζόμουν εγώ ήταν απίστευτο πόσο σκληρό ήταν. Σήμερα είναι σκληρότερο από ποτέ, ειδικά με όλο το παρασκήνιο και τα λεφτά που παίζονται. Υπάρχουν περισσότεροι οδηγοί σήμερα που έχουν καλύτερη κατανόηση της τεχνολογίας και του πώς λειτουργεί το αυτοκίνητο. Και ο ανταγωνισμός για μια θέση είναι μεγαλύτερος.”

Η συνέντευξη δε θα μπορούσε να μη ζητήσει κάποια σχόλια από τον Hakkinen για το σημαντικότερο αντίπαλο που είχε στην F1, το Michael Schumacher

“Είχαμε μεγάλες μάχες μαζί και πολύ σκληρές μάλιστα. Ποτέ όμως δεν άνοιξα το στόμα μου σαν κάτι άλλους οδηγούς που λένε πόσο τραγικός οδηγός ήταν ο Michael. Δούλευα διαφορετικά και δεν έβλεπα το νόημα να λέω σε όλο τον κόσμο τί έκανε ο Michael στην πίστα, γιατί δε θα είχε κάποια σημασία. Υπήρχαν φορές που δε συμφωνούσα με ό,τι έκανε, αλλά δε θα το έλεγα κιόλας ώστε να βγουν και πρωτοσέλιδα. Σίγουρα ούτε κι εγώ υπήρξα κανένας άγγελος, αλλά όταν τρέχεις με 300, έχεις μια κοινή λογική και δε ρισκάρεις τη δική σου ζωή ή των άλλων.”

Σε παλιότερη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Hakkinen είχε ξαναπεί πώς στις μεταξύ τους μονομαχίες ο Schumacher δεν ήταν ποτέ αντιαθλητικός, ενώ και ο Γερμανός πάντα τόνιζε πως ο σεβασμός που υπήρχε ανάμεσά τους ήταν ξεχωριστός.

Ο Hakkinen θεωρεί ότι ο Vettel είναι εξαιρετικά σοβαρός και ελπιδοφόρος, αλλά υπάρχουν κι άλλοι στην ουρά για τη διεκδίκηση του τίτλου:

“Έχουμε σίγουρα δει ότι ο Sebastian Vettel είναι το νούμερο 1 αυτή τη στιγμή, αυτός είναι που πρέπει να κερδίσουν οι υπόλοιποι. Οδηγάει πάντα στο όριο και δεν πολυμιλάει ούτε παραπονιέται. Το σχέδιό του είναι απλά να εμφανίζεται στον αγώνα και να νικάει, πολύ απλά”.

“Πρέπει να περιμένουμε να δούμε μερικούς ακόμα αγώνες για να δούμε ποιοί θα είναι οι πραγματικοί διεκδικητές του πρωταθλήματος. Όλοι ακόμα εξελίσσουν τα μονοθέσιά τους και γίνονται καλύτεροι και πιό ανταγωνιστικοί. Υπάρχουν πολλοί παγκόσμιοι πρωταθλητές εκεί που ξέρουν πώς να το κάνουν… και μέσα σ’αυτούς είναι και ο Michael Schumacher“.

Ο Hakkinen είχε συζητηθεί αρκετά για πιθανή επιστροφή του, με εμπλεκόμενα ονόματα τόσο τη McLaren, όσο και τη BAR-Honda. Μετά κι από κάποιες δοκιμές που έκανε δεν ένιωσε ποτέ έτοιμος να αγωνιστεί σε κορυφαίο επίπεδο και τελικά εγκατέλειψε την ιδέα, αφού δεν τον ενδιέφερε απλά να βρίσκεται στο grid χωρίς να είναι ανταγωνιστικός. 

Α… και θα συμφωνήσουμε και με το παραπάνω στα λεγόμενά του περί “μελέτης” του σπορ από τους θεατές…