Το νέο σύστημα της FIA για την απόδοση της Super License δίνει στους οδηγούς δύο οδούς για να τρέξουν σε κάποιο αγώνα της Formula 1.

Ο πρώτος είναι σύμφωνα με το σύστημα βαθμών από διάφορα πρωταθλήματα, όπου οι οδηγοί πρέπει να μαζέψουν 40 πόντους από συγκεκριμένα πρωταθλήματα που έχει ορίσει η FIA. Ωστόσο υπάρχει και ένας άλλος δρόμος, που αφορά τους οδηγούς που στο παρελθόν έχουν τρέξει στην F1. Αν κάποιος έχει τρέξει πέντε ή περισσότερους αγώνες την προηγούμενη σεζόν, ή 15 συνολικά τα τρία προηγούμενα έτη στην F1, τότε θα έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα.

Ωστόσο, το σύστημα έχει δεχθεί κριτικές για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι πως αν ο νέος κανονισμός για τη Super License ίσχυε το 2010, ο Michael Schumacher δεν θα είχε την ευκαιρία να κάνει το διάσημο comeback με τη Mercedes. Ωστόσο σύμφωνα με τη FIA, στον Schumacher θα δινόταν η ευκαιρία να επιστρέψει, παρόλο που δεν πληρούσε κάποιο από τα δύο κριτήρια.

Ένας από τους στόχος μας με το νέο σύστημα είναι να αποφύγουμε τις πολλές εξαιρέσεις. Φυσικά, σε μία σημαντική περίπτωση, όπως αυτή του Michael Schumacher, το Παγκόσμιο Συνέδριο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού θα συνεδρίαζε για να εξεταστεί το ζήτημα.

Βεβαίως αυτές οι εξαιρέσεις θα είναι πολύ περιορισμένες, με αποτέλεσμα οδηγοί όπως η Susie Wolff και ο Pascal Wehrlein να μην μπορούν πάρουν τη Super License, όπως ξεκαθάρισε η FIA. Η Wolff είναι δοκιμάστρια της Williams και δεν έχει τρέξει σε κάποιο πρωτάθλημα από το 2012, όταν έτρεχε στο DTM, ενώ ο Wehrlein, δοκιμαστής στη Mercedes, οδεύει προς την τρίτη του σεζόν στο DTM, πρωτάθλημα που όμως δεν δίνει βαθμούς στο σύστημα της FIA.