Το πρωί της Παρασκευής στις 11:00 η ώρα Ελλάδος, διεξήχθησαν οι πρώτες ελεύθερες δοκιμές για το grand prix Ιταλίας. Ο καιρός πάνω από την πίστα της Monza ήταν συννεφιασμένος με 22 βαθμούς στον αέρα και 24 στο οδόστρωμα. Στην πρώτη θέση του FP1 βρέθηκε ο Lewis Hamilton με χρόνο 1.21.357 ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν οι Bottas και Vettel με 1.21.972 και 1.22.652 αντίστοιχα.

Στην πρώτη διαδικασία δοκιμών τα πάντα κύλησαν ομαλά, εκτός από ένα μικρό διάστημα στο ξεκίνημα όπου έπεσαν μερικές σταγόνες στις στροφές 8,9 και 10 χωρίς όμως να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Πολλοί οδηγοί αντιμετώπισαν έντονα μπλοκαρίσματα στη στροφή 1, καταλήγοντας να κόψουν το πρώτο chicane. Η βροχή επέστρεψε για τα καλά 15 λεπτά πριν το τέλος με τους περισσότερους οδηγούς να εγκαταλείπουν πρόωρα την προσπάθειά τους.

Στην κορυφή της κατάταξης βρέθηκε από την αρχή η Mercedes, με τους Hamilton και Bottas να κάνουν το 1-2 με την μαλακή γόμα ενώ τα πράγματα δεν άλλαξαν όταν χρησιμοποίησαν την πολύ μαλακή. Στην τρίτη και τέταρτη θέση βρέθηκαν οι δύο Ferrari χωρίς όμως να καταφέρνουν να πιέσουν τα ασημί βέλη, με τη διαφορά να φτάνει λίγο πάνω από το δευτερόλεπτο.

Πίσω από τις Ferrari ολοκλήρωσαν το FP1 οι δύο Red Bull με τις δύο Force India να ακολουθούν. Η ομάδα από την Ινδία φαίνεται πως την Κυριακή θα καλύψει την τρίτη σειρά του grid, αφού οι δύο οδηγοί της Red Bull έχουν δεχτεί ποινές, λόγω των νέων εξαρτημάτων που έφεραν στη μονάδα ισχύος, με τον Ricciardo να παίρνει 20 και τον Verstappen 15 θέσεις ποινή στον κυριακάτικο αγώνα. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Vandoorne και Massa.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

 

Το FP2 έρχεται σήμερα στις 15:00.