Επίσημη είναι πλέον η ακύρωση του αγώνα της Αυστραλίας. Η FIA εξέδωσε κοινή ανακοίνωση με την Formula 1 και τους διοργανωτές του αγώνα και μας ενημερώνει σχετικά (δείτε στο τέλος του άρθρου).

Όλα καλά έως εδώ. Με ένα πρόβλημα: η πορεία μέχρι την ανακοίνωση ήταν ένα μεγάλο φιάσκο.

Όλα ξεκίνησαν νωρίτερα την Πέμπτη, όταν η McLaren επιβεβαίωσε πως ένα μέλος της ομάδας της νοσεί από COVID-19 και συνεπώς αποσύρεται από τον αγώνα. Με το βασικό πλέον ερώτημα να είναι αν οι υπόλοιποι θα αγωνίζονταν κανονικά ή αν ο αγώνας θα ακυρωνόταν, το σύνολο των ακόλουθων του αθλήματος περίμεναν τις σχετικές ανακοινώσεις.

Λίγο αργότερα το BBC και το Sky δημοσίευσαν την είδηση περί ακύρωσης του αγώνα, ως προεξοφλημένο γεγονός, επικαλούμενοι ανθρώπους της FIA. Το σύνολο των ΜΜΕ αναμετέδωσαν τη φήμη σαν είδηση, αλλά η ώρα περνούσε και δεν υπήρχε καμμία επίσημη ενημέρωση.

Ακολούθησε ένα όργιο φημών, με αναφορές που ήθελαν τους Sebastian Vettel, Kimi Raikkonen (και Lewis Hamilton σύμφωνα με κάποιους) να έχουν ήδη φύγει από την Αυστραλία αεροπορικώς. Την ίδια στιγμή οι διοργανωτές επέμεναν ότι ο αγώνας θα γίνει κανονικά, ενώ στο μεταξύ οι οπαδοί έκαναν ουρές στις εισόδους της πίστας, περιμένοντας να ανοίξουν οι πύλες.

Με τη λήξη του curfew, η κατάσταση άρχισε να ξεκαθαρίζει, αφού οι μηχανικοί των Alfa Romeo, Alpha Tauri, Racing Point, Williams, Haas και Red Bull ήταν στη θέση τους, εκείνοι των Ferrari, Mercedes και Renault όμως απουσίαζαν.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε στο κοινό που περίμενε έξω από την πίστα ότι θα υπήρχε καθυστέρηση στο άνοιγμα των πυλών, λόγω επανεξέτασης του προγράμματος. Λίγο αργότερα ο τοπικός κυβερνήτης θα δήλωνε ότι ο αγώνας θα διεξαγόταν, χωρίς όμως θεατές. Είχε γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι το Grand Prix θα ακυρωνόταν, αλλά κανείς δεν έπαιρνε την ευθύνη να το ανακοινώσει πρώτος, καθώς λογικά αυτό θα καθόριζε και το ποιες ρήτρες θα ενεργοποιούνταν στα συμβόλαια διοργανωτών και χορηγών.

Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο περίεργη όταν η Mercedes ανακοίνωσε ότι ζήτησε με επιστολή την ακύρωση του αγώνα. Ενημέρωσε ότι αποχωρεί από την Αυστραλία, επικαλούμενη λόγους ανωτέρας βίας που σχετίζονταν με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και την αδυναμία της McLaren να αγωνιστεί.

Με λιγότερες από δύο ώρες να απομένουν μέχρι την έναρξη του FP1 και την εικόνα του σπορ να έχει ήδη υποστεί τεράστιο πλήγμα, η FIA τελικά έκανε το καθήκον της και ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των σχετικών με την F1 δραστηριοτήτων:

Έπειτα από την επιβεβαίωση ότι ένα μέλος της McLaren Racing Team βρέθηκε θετικός στον COVID-19 και την απόφαση της ομάδας να αποσυρθεί από το Αυστραλιανό Grand Prix, η FIA και η Formula 1 συγκάλεσαν συνάντηση με τους αρχηγούς των υπόλοιπων εννέα ομάδων το απόγευμα της Πέμπτης. Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν με την πλειοψηφία των ομάδων να έχουν την άποψη ότι ο αγώνας δεν θα έπρεπε να προχωρήσει. Η FIA και η Formula 1, με την πλήρη υποστήριξη της Australian Grand Prix Corporation (AGPC) αποφάσισαν συνεπώς ότι όλες οι δραστηριότητες της Formula 1 για το Αυστραλιανό Grand Prix ακυρώνονται. Κατανοούμε ότι αυτά είναι πολύ απογοητευτικά νέα για τους χιλιάδες οπαδούς που θα παρευρίσκονταν στον αγώνα και όλοι οι κάτοχοι εισιτηρίων θα λάβουν πλήρη αποζημίωση και σε εύλογο χρόνο θα υπάρξει περαιτέρω ανακοίνωση. Όλα τα μέρη έλαβαν υπόψη την τεράστια προσπάθεια της AGPC, της Motorsport Australia, του προσωπικού και των εθελοντών για να διοργανώσουν τον εναρκτήριο αγώνα του πρωταθλήματος του 2020 στη Μελβούρνη, όμως αποφάσισαν ότι η ασφάλεια όλων των μελών της οικογένειας της Formula 1 και της κοινωνίας γενικότερα, όπως και η δικαιοσύνη στον ανταγωνισμό έχουν προτεραιότητα.