H πίστα του Hockenheim φιλοξένησε για πρώτη φορά Grand Prix της Formula 1 το 1970, αντικαθιστώντας εκείνη τη χρονιά το Nurburgring, και από το 1977 μονιμοποιήθηκε στο αγωνιστικό καλεντάρι.

Κατασκευασμένη το 1932, η συγκεκριμένη πίστα χαρακτηριζόταν από την ιδιαίτερή της χάραξη. Η αγωνιστική διαδρομή περιελάμβανε τεράστιες ευθείες που διέσχιζαν τα δάση και ένα πιο αργό κομμάτι, το «Στάδιο».
Το 2002, το κομμάτι με τις μεγάλες ευθείες έδωσε τη θέση του σε ένα πιο συμβατικό, σχεδιασμένο δια χειρός Tilke.

Στην προτελευταία χρονιά ζωής της παλιάς διαδρομής, το Hockenheim μας χάρισε έναν ανατρεπτικό και διασκεδαστικό αγώνα. Το Γερμανικό Grand Prix του 2000 αποτέλεσε μια κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος, μιας και η έκβασή του έβαλε φωτιά στη μάχη του τίτλου.

Το Hockenheim θα φιλοξενούσε τον 11ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2000, μιας χρονιάς που μπορεί να ξεκίνησε ιδανικά για τον Michael Schumacher, αλλά εξελίχθηκε σε μια πολύ σφιχτή μάχη ανάμεσα σε αυτόν και τον Mika Hakkinen.

O Γερμανός επικράτησε στους δύο πρώτους αγώνες, ενώ Hakkinen εγκατέλειψε από σπασμένο κινητήρα. Όμως, καθώς η σεζόν προχωρούσε, ο Schumacher εισέπραξε το μερίδιο της ατυχίας που του αναλογεί, εγκαταλείποντας σε Μονακό και Γαλλία από μηχανικά προβλήματα, ενώ στην Αυστρία τέθηκε εκτός αγώνα στην πρώτη στροφή από τον Ricardo Zonta.

Έτσι, πριν από την έναρξη του τριημέρου του Grand Prix της Γερμανίας, ο Schumacher είχε τα ηνία του πρωταθλήματος οδηγών με 56 βαθμούς, ενώ οι Coulthard και Hakkinen ακολουθούσαν από κοντά με 50 και 48 πόντους αντίστοιχα.

Οι κατατακτήριες δοκιμές βρήκαν τον David Coulthard στην pole position, ενώ ο Schumacher, σημείωσε τον 2ο ταχύτερο χρόνο οδηγώντας το εφεδρικό μονοθέσιο της Ferrari, μιας και το δικό του είχε υποστεί ζημιές από ένα ατύχημα του Γερμανού στο πρωί του Σαββάτου.

Ο Fisichella με τη Benetton βρισκόταν στην 3η θέση του grid, μπροστά από τη McLaren του Mika Hakkinen.
Την πρώτη εξάδα έκλεισαν οι de la Rosa (Arrows) και Trulli (Jordan), ενώ ο Barrichello με την άλλη Ferrari θα ξεκινούσε τον αγώνα από τη 18η θέση. Ο Βραζιλιάνος αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει στις κατατακτήριες το μονοθέσιο του Michael (που είχε πλέον επισκευαστεί), μιας και το δικό του αντιμετώπισε πρόβλημα στα ηλεκτρονικά.

Την Κυριακή, όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Hakkinen έκανε μια καταπληκτική εκκίνηση και βρέθηκε πρώτος, ενώ ο Coulthard προσπάθησε να μπλοκάρει τον Schumacher, o οποίος κινήθηκε προς την αριστερή πλευρά της πίστας. Ο Fisichella που ερχόταν από πίσω μάλλον ξαφνιάστηκε από αυτό και χτύπησε την F1-2000 στα φρένα για την πρώτη στροφή.

Και οι δύο κατέληξαν στην αμμοπαγίδα, αφού πρώτα χτύπησαν στον τοίχο με τα ελαστικά. Ο ένας κατηγόρησε τον άλλον, όμως αυτό δεν άλλαζε το γεγονός πως ο Schumacher ζούσε μια επανάληψη των γεγονότων της Αυστρίας.

Καθώς ο αγώνας συνεχιζόταν, οι δύο McLaren έδειχναν το δρόμο στους υπόλοιπους, με τον Hakkinen στην πρώτη θέση. Αξιοσημείωτη ήταν η πρόοδος του Rubens Barrichello, ο οποίος μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου κατάφερε να κερδίσει 8 θέσεις.

Ο Βραζιλιάνος βρισκόταν σε στρατηγική δύο pit stop και πετούσε, περνώντας διαδοχικά τις δύο BAR και τους Irvine, Verstappen, Herbert και de la Rosa και Trulli. Πλέον ο Rubens βρισκόταν στην 3η θέση, 14 δευτερόλεπτα πίσω από τις McLaren. Στον 17ο γύρο μπήκε στα pits για τον πρώτο από τους δύο ανεφοδιασμούς του, επιστρέφοντας στην πίστα 6ος. Σύντομα όμως κέρδισε άλλη μια θέση, καθώς ο Frentzen μπροστά του μπήκε και αυτός στα pits.

O αποφασισμένος Rubens όμως δε σταμάτησε εκεί την επίθεσή του. Πέρασε και την Arrows του de la Rosa, έχοντας πλέον μπροστά του μόνο τον Trulli και τις McLaren. Τα δύο ασημί μονοθέσια όμως βρίσκονταν περίπου 30 δευτερόλεπτα μπροστά του και είχαν τον πρώτο λόγο για τη νίκη.

Τότε όμως συνέβη κάτι εντελώς απροσδόκητο. Ένας άνθρωπος έκανε την εμφάνισή του μέσα στην πίστα και στεκόταν σε ένα σημείο από το οποίο τα μονοθέσια περνούν με πολλά χιλιόμετρα ανά ώρα. Επρόκειτο για έναν απολυμένο υπάλληλο της Mercedes-Benz, ο οποίος ήθελε με αυτόν τον τρόπο να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την εταιρεία. Για του λόγου το αληθές, ο άντρας είχε στους ώμους του περασμένο ένα σεντόνι το οποίο έγραφε τους λόγους της διαμαρτυρίας του.

Όμως οι αγωνοδίκες ήταν αντιμέτωποι με μία πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς δε γνώριζαν αν ο άντρας θα κάνει κάτι ακόμη πιο επικίνδυνο. Και οι φόβοι τους επαληθεύτηκαν, όταν αυτός διέσχισε την πίστα, κινδυνεύοντας να χτυπηθεί από τα διερχόμενα μονοθέσια.

Έτσι, βγήκε στην πίστα το Αυτοκίνητο Ασφαλείας. Με την ευκαιρία αρκετοί οδηγοί μπήκαν στα pits έτσι ώστε να κερδίσουν κάποιο πλεονέκτημα. Όμως οι πιλότοι της McLaren ήδη είχαν περάσει από την αφετηρία τη στιγμή που βγήκε το Αυτοκίνητο Ασφαλείας, και έτσι έπρεπε να περιμένουν έναν ακόμη γύρο πριν μπουν στα pits. Πρώτος μπήκε ο Hakkinen, και ο Coulthard έπρεπε να συμπληρώσει ένα επιπλέον πέρασμα πριν κάνει το ίδιο επειδή η McLaren δε μπορούσε να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα και τους δύο οδηγούς.

Έτσι ο Coulthard έπεσε πίσω στην κατάταξη, ενώ η σειρά στην πρωτοπορία ήταν Hakkinen, Trulli και Barrichello, ο οποίος ήταν ο μεγάλος κερδισμένος από την όλη κατάσταση. Πλέον ο Βραζιλιάνος βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή.

Όταν ο αγώνας ξεκίνησε και πάλι, οι Alesi και Diniz συγκρούστηκαν, αναγκάζοντας και πάλι το Αυτοκίνητο Ασφαλείας να βγει στην πίστα. Έπειτα από λίγο όμως αυτό αποσύρθηκε, επιτρέποντας στη δράση να συνεχιστεί.

Τότε όμως ξεκίνησε να βρέχει, όχι όμως σε όλο το μήκος της πίστας. Η αλλαγή σε βρόχινα ελαστικά αποτελούσε λοταρία, καθώς κάποια κομμάτια της διαδρομής παρέμεναν στεγνά.

Ο Hakkinen μπήκε στα pits για να αλλάξει ελαστικά, παίρνοντας το ρίσκο, ενώ ο Barrichello έμεινε με τα στεγνά.

Ο Trulli, που σε εκείνο το σημείο βρισκόταν δεύτερος, δέχθηκε ποινή stop and go για προσπέρασμα υπό καθεστώς κίτρινης σημαίας ενώ η άλλη Jordan εγκατέλειψε από ηλεκτρικά, δίνοντας τέλος στις ελπίδες του Eddie Jordan για κάτι καλό.

Σε αυτό το σημείο του αγώνα και η άλλη McLaren μπήκε για βρόχινα, μη θέλοντας να ρισκάρει κάποια έξοδο.

Οι τελευταίοι γύροι ήταν γεμάτοι ένταση, καθώς ο Barrichello με τα στεγνά ελαστικά ήταν ταχύτερος στα σημεία της πίστας όπου δεν έβρεχε, ενώ ο Hakkinen κέρδιζε πολύ χρόνο εκεί όπου υπήρχε νερό. Οι χρόνοι τους στο συνολικό μήκος της πίστας ήταν παρόμοιοι και όλα πλέον θα καθορίζονταν από το αν η βροχή θα δυναμώσει.

Ο Rubens τελικά έφτασε στην καρό σημαία πρώτος, κατακτώντας την πρώτη νίκη της καριέρας του. Οι Hakkinen και Coulthard στάθηκαν στο βάθρο δίπλα από τον συγκινημένο Βραζιλιάνο, που είχε κατακλυστεί από δάκρυα χαράς.

Formel 1

Με αυτό το αποτέλεσμα η κατάσταση στο πρωτάθλημα οδηγών είχε ανατραπεί πλήρως, αφού πλέον το προβάδισμα του Schumacher είχε μειωθεί στους 2 βαθμούς. Οι Hakkinen και Coulthard ισοβαθμούσαν στη 2η θέση της βαθμολογίας, θέτοντας τις βάσεις για ένα συναρπαστικό φινάλε της σεζόν.

Η ημέρα όμως άνηκε στον Rubens Barrichello, ο οποίος με αυτήν του την εμφάνιση όχι μόνο τοποθέτησε το όνομά του στη λίστα των οδηγών που έχουν κερδίσει αγώνα Formula 1, αλλά κατάφερε να μετατρέψει έναν φαινομενικά άσχημο αγώνα για τη Ferrari σε επιτυχία.