“Ευρεία συμφωνία” για το ανώτατο όριο στα έξοδα των ομάδων

Γράφει: Ανδρέας Αντωνόπουλος

“Ευρεία συμφωνία” για το ανώτατο όριο στα έξοδα των ομάδων

Τέσσερις μέρες μετά τη συνέλευση του F1 Strategy Group που αφορούσε τη θέσπιση ενός ανώτατου ορίου στα επιτρεπόμενα έξοδα των ομάδων, επιτέλους μάθαμε κάποια στοιχεία για την πορεία των συζητήσεων.

Ο Chase Carey, CEO της Formula 1, που κατέχει τα εμπορικά δικαιώματα του αθλήματος, αποκάλυψε ότι υπάρχει κοινή βούληση με τις ομάδες για να προχωρήσει το θέμα του budget cap, με τις διαφωνίες να εντοπίζονται σε λεπτομέρειες:

Αυτό που θα έλεγα είναι ότι έχουμε προφανώς ξεκινήσει με όλο αυτό. Νομίζω ότι σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση υπάρχει ευρεία συμφωνία για την κατεύθυνση που συζητάμε.

Προφανώς πρέπει να μπούμε στα πιο συγκεκριμένα, και στις λεπτομέρειες θα υπάρξουν διαφορετικές οπτικές. Είναι η δουλειά μας να βρούμε τους σωστούς συμβιβασμούς ώστε όλοι να νιώθουν ότι θα είναι πολύ καλύτερα, είναι μια δίκαιη πρόταση και θα κάνει το άθλημα πολύ πιο υγιές.

Αυτό πρέπει να κάνουμε, να εργαστούμε ώστε να βρούμε τους σωστούς συμβιβασμούς και ανταλλάγματα. Αλλά σαν κατεύθυνση, νομίζω έχουμε ευρεία υποστήριξη όλων των πρωτοβουλιών που συζητάμε, για τους στόχους αυτών των πρωτοβουλιών και για την ευκαιρία που συνεπάγονται αυτές οι πρωτοβουλίες,

ανέφερε ο Carey, που τόνισε επίσης τη σημασία που θα έχει η εκτέλεση του σχεδίου στην επιτυχία του.

Ο Carey αναφέρθηκε επίσης στην σημασία που θα έχει το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ομάδων, όχι μόνο στην επιβίωση όσων συμμετέχουν ήδη, αλλά και στην προσέλκυση μελλοντικών:

Θα δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο που πρώτα και κύρια θα είναι επωφελές για τις υπάρχουσες ομάδες, αλλά που νομίζω ότι θα είναι πιο υγιές και που θα προσελκύσει νέες ομάδες.

Όταν οι άνθρωποι που κοιτάζουν σήμερα απ’ έξω βλέπουν τις προκλήσεις του αθλήματος, πόσα ξοδεύουν οι κορυφαίες ομάδες, αυτό δρα αποτρεπτικά.

Μετά βλέπουν τον ανταγωνισμό στην πίστα, που καταλήγει με έξι αυτοκίνητα να ανταγωνίζονται σε ένα επίπεδο και τα υπόλοιπα σε ένα άλλο, εξαιτίας των διαφορών στα έξοδα και τους κινητήρες.

Ο Carey υπερασπίστηκε τη δημιουργία ενός μοντέλου που θα προστατεύει τις ομάδες από έναν φαύλο κύκλο αυξανόμενων εξόδων, για να διατηρηθούν σε νικηφόρα τροχιά, ενώ επανέλαβε ότι το ζητούμενο θα έπρεπε, κατά τη γνώμη του, να είναι όχι το πόσα ξοδεύεις αλλά το πώς διαχειρίζεσαι τους πόρους σου, ενώ δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με πιθανούς νέους συμμετέχοντες στην F1.

SHARE THIS