Ένα τεράστιο έργο φτάνει στην ολοκλήρωσή του και ο τεχνικός κόσμος αναμένει τις πρώτες δοκιμές. Πρόκειται για τη σιδηροδρομική σήραγγα Gotthard στην Ελβετία, μήκους 57km, που θα ενώνει Ζυρίχη με Μιλάνο σε μόλις 2 ώρες και 40 λεπτά.

Το έργο ξεκίνησε το 1996, αφού εγκρίθηκε μέσω δημοψηφίσματος από τους Ελβετούς, με προϋπολογισμό περίπου 10 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Οι ταχύτητες των τραίνων θα αγγίζουν τα 250km/h, κινούμενα σε δύο ξεχωριστές σήραγγες μονής γραμμής, ενώ ανά τακτά διαστήματα υπάρχουν κάθετες έξοδοι διαφυγής για τους επιβάτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Τα 57 χιλιόμετρα μήκους και τα 2300m υπερκείμενων όγκων καθιστούν τη σήραγγα τη μεγαλύτερη και βαθύτερη στον κόσμο. Όπως θα περιμένατε… η παραγωγή σκυροδέματος και η διαχείριση των υλικών (με αδρανή αυστηρά προερχόμενα από τα υλικά τοποικών εκσκαφών) έγινε με τρόπο που να προκαλεί την ελάχιστη ζημιά στο περιβάλλον.

Η σιδηροδρομική σύνδεση αφορά επιβατική και εμπορική κίνηση. Αναμένεται να βοηθήσει ταυτόχρονα την οικονομία, μέσω της διακίνησης προϊόντων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και το περιβάλλον, δίνοντας κίνητρο σε πολύ κόσμο να αφήσει το αυτοκίνητο για χάρη του τραίνου.

Δείτε σχετικό βίντεο εδώ (στα γερμανικά, αλλά με εξαιρετικές εικόνες από την περιοχή και τα έργα).

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα τεχνικά στοιχεία για το έργο εδώ:

http://www.holcim.com/referenceprojects/the-gotthard-base-tunnel-an-innovative-journey-to-a-world-record.html