Το Πανεπιστήμιο του Τορόντο έβαλε ένα ακόμα λιθαράκι στην έρευνα για την πραγματική ρύπανση της ατμόσφαιρας που προκαλούν τα αυτοκίνητα, κάνοντας συγκεκριμένες μετρήσεις.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, το 25% των οχημάτων (παλιότερα, κακοσυντηρημένα, βαρέα κτλ) προκαλούν το 90% της ρύπανσης του αέρα. Οι ερευνητές μέτρησαν το πέρασμα 100 χιλιάδων οχημάτων από έναν τυπικό κύριο δρόμο του Τορόντο και διαπίστωσαν ότι το 93% του μονοξειδίου του άνθρακα και το 76% άλλων πτητικών οργανικών ενώσεων που προκαλούν προβλήματα υγείας εκπέμπονται από το 25% των οχημάτων. Τα υπόλοιπα οχήματα (75% του συνόλου) συντελούν μόλις στο 10% της συνολικής “οχηματογενούς” ρύπανσης.

Οι άνθρωποι της έρευνας σχολιάζουν:

Το πιο εκπληκτικό που βρήκαμε ήταν πόσο ευρεία ήταν η γκάμα των εκπομπών. καθώς κοιτούσαμε αυτά που έβγαιναν από την εξάτμιση των οχημάτων είδαμε τόσες παραλλαγές. Πώς οδηγάς, πώς επιταχύνεις, η ηλικία του οχήματος, πώς συντηρείται το όχημα. Αυτά είναι πράγματα που μπορούμε να επηρεάσουμε και μπορούν να έχουν επίδραση στην ρύπανση.

Η μελέτη αυτή δείχνει όχι τόσο ότι τα αυτοκίνητα είναι ο κύριος παράγοντας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μια πόλη (αυτό είναι σχεδόν αυταπόδεικτο), αλλά ότι μέσα στον στόλο των οχημάτων υπάρχουν μεγάλες διαφορές “οικολογικής” λειτουργίας και πως η στόχευση στις πιο ρυπογόνες ομάδες με ελέγχους, αντικατάσταση οχημάτων κτλ μπορεί να επιφέρει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Atmospheric Measurement Techniques journal. Περίληψη εδώ.