Το βράδυ της Τρίτης ο Jean Todt μίλησε για το ενδεχόμενο της εισόδου νέων ομάδων στο πρωτάθλημα και την αύξηση των μονοθεσίων του grid στα 24. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι η πρώτη φορά που θα δούμε τέτοια ποσότητα μονοθεσίων στο grid μετά το 2010.

Τότε είχαμε την είσοδο τριών ομάδων, της HRT, της Lotus και της Virgin, που όμως λύγισαν από τα οικονομικά προβλήματα. H ΗRT άντεξε τρεις σεζόν, προτού αποχωρήσει στο τέλος του 2012. Η Lotus θα μείνει στις μνήμες μας κυρίως για τη διαμάχη της με την ομάδα του Enstone, την… Lotus, για το όνομά της και τελικά μετονομάστηκε σε Caterham και πτώχευσε το 2014. Πιο πετυχημένη από αυτές τις τρεις ήταν η Virgin, που σύντομα μετονομάστηκε σε Marussia, πήρε βαθμούς το 2014 με τον Jules Bianchi, μετονομάστηκε σε Manor, άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς, πήρε βαθμό και με τον Pascal Wehrlein και έφυγε από το άθλημα πέρυσι. Από τότε μόνο μία ομάδα έχει έρθει στο άθλημα, η Haas, με πολύ καλή πορεία και αρκετές βαθμολογήσεις.

Ο Todt δήλωσε στο συνέδριο της FIA στη Γενεύη:

Όταν νιώθουμε πως ήρθε η ώρα, θα ανοίξουμε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Αυτή τη στιγμή έχουμε δέκα ομάδες και η ιδέα είναι να έχουμε δώδεκα. Έχουμε μία ευκαιρία, με μία ή δύο δυνατές εισόδους ίσως να είναι δυνατό. Πάντα υπάρχουν φήμες, αλλά κάποιες ομάδες έχουν δείξει ενδιαφέρον.

Πρώτα πρέπει να ελέγξουμε τις αιτήσεις. Θα είναι σαν διαγωνισμός για να δούμε τους πιθανούς αγοραστές. Αν είναι μεγάλος κατασκευαστής είναι πιο εύκολο, με τις ιδιωτικές ομάδες πρέπει να είμαστε πιο προσεκτική. Τότε, αν το ενδιαφέρον είναι πραγματικό και γνωρίζεις πως οι άνθρωποι είναι ικανοί, όπως με τη Haas, θα κάνουμε την επιλογή μας.

Λιγότερες από 24 ώρες μετά την είδηση εκείνη, πιθανώς να έχουμε ήδη δει την πρώτη ενδιαφερόμενη.

Παραπάνω μπορείτε να δείτε ένα πιστοποιητικό του καταστατικού αλλαγής ονόματος εταιρίας. Κάποια εταιρία με το όνομα “Bronze Fortune Limited” έχει μετονομαστεί σε “China F1 Racing Team Limited”, μία ΕΠΕ με βάση στην περιοχή Αγγλίας και Ουαλίας. Αυτό ενδέχεται να είναι μία ισχυρή ένδειξη για μία νέα ομάδα που θα δούμε στο grid.