Στα πλαίσια της συνεργασίας του site μας με τη UoP Racing, την ομάδα Formula Student του Πανεπιστημίου Πατρών, είχαμε την ευκαιρία να ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά στον τρόπο λειτουργίας της.

Συγκεκριμένα, παραβρεθήκαμε σε μια από τις συναντήσεις της, που έλαβε χώρα στο εργαστήριό της ομάδας, στο τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών.

Οι συναντήσεις αυτές είναι καθιερωμένες για τη UoP Racing και γίνονται σε εβδομαδιαία βάση, με σκοπό τόσο την αξιολόγηση της προόδου που έχει σημειωθεί στους διάφορους τομείς, όσο και τη λήψη αποφάσεων.

Κατά την διάρκεια του technical meeting, παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα παιδιά που είναι υπεύθυνα για την κατασκευή του «αεροδυναμικού πακέτου» να συζητούν για τις λύσεις που θα εφαρμοστούν στο νέο μονοθέσιο, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν με το σχεδιασμό τους και τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να τα επιλύσουν.

Παρατηρήσαμε το πώς οι τεχνικοί κανονισμοί μιας διοργάνωσης (στη συγκεκριμένη περίπτωση της Formula Student) μπορούν να καθορίσουν τόσο το σχήμα και τη μορφολογία ενός εξαρτήματος, όσο και την ίδια την ύπαρξή του.

Uop_Racing_4e_Assembly

Ακούσαμε τους υπεύθυνους της κινητήριας μονάδας (powertrain) να εξετάζουν τους τρόπους προσαρμογής της στο μονοθέσιο, τις απαιτήσεις σε συμπληρωματικό υλικό (πχ καλωδιώσεις) και να μιλούν για τις νέες λύσεις που θα χρησιμοποιηθούν στη μετάδοση. Αξίζει να σημειωθεί πως η UoP Racing είναι η πρώτη (και μοναδική ως τώρα) Ελληνική ομάδα που έκανε χρήση ηλεκτροκινητήρα, υιοθετώντας τον με το προηγούμενο μονοθέσιο, το UoP4e.

Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να δούμε εντυπωσιακά σχέδια CAD του νέου (επερχόμενου) αυτοκινήτου, καθώς και να ενημερωθούμε σχετικά με κάποια χαρακτηριστικά του από τους ειδικούς.

Οι δραστηριότητες μιας αγωνιστικής ομάδας όμως δεν περιορίζονται μόνο στο σχεδιασμό και την κατασκευή, καθώς υπάρχουν και άλλοι τομείς απασχόλησης, που είναι εξίσου σημαντικοί.

Για αυτόν το λόγο, τέθηκαν θέματα όπως η κοστολόγηση των εξαρτημάτων, η επικοινωνία και η συνεννόηση με τους προμηθευτές, η δραστηριοποίηση στον τομέα εύρεσης χορηγών, η παρουσία της ομάδας σε ενδεχόμενα events, οι αισθητικές παρεμβάσεις στο χρωματισμό και το σχήμα του λογότυπου.

Uop_Racing_4e_Assembly_2

Αξίζει να αναφέρουμε πως η παρουσία στη συγκεκριμένη συνάντηση μας έμαθε πολλά για τον τρόπο λειτουργίας μιας αγωνιστικής ομάδας, η οποία για να αποδώσει σωστά χρειάζεται πάνω από όλα την ύπαρξη καλής συνεργασίας ανάμεσα στα επιμέρους τμήματά της.

Επίσης, δε μπορέσαμε να αποφύγουμε τον παραλληλισμό μεταξύ της UoP Racing και αντίστοιχων ομάδων μεγαλύτερων διαστάσεων και προβολής, όπως αυτές της Formula 1.

Μπορεί οι διοργανώσεις, η προβολή, o αριθμός των εμπλεκόμενων ατόμων και το budget να διαφέρουν σημαντικά, όμως οι βασικές αρχές που αφορούν τη δραστηριοποίηση και τη λειτουργία είναι ίδιες. Και το AUTO GRIP είναι κάτι παραπάνω από ευχαριστημένο που είχε την ευκαιρία να τις παρακολουθήσει από κοντά.

Και τέλος, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως το συγκεκριμένο άρθρο θα είναι το πρώτο μιας νέας στήλης στο site μας, η οποία θα ασχολείται τόσο με τις δραστηριότητες της ομάδας, όσο και με την εξέλιξη του μονοθεσίου.

Επιπλέον, μέσα από τις σελίδες του AUTO GRIP θα δείτε πρώτοι το render του νέου δημιουργήματος της ομάδας. Μέχρι τότε όμως, ορίστε μια μικρή γεύση:

Uop_Racing_5E_teaser

Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα της Uop Racing στο Facebook κάνοντας κλικ εδώ.