Όπως καταλαβαίνετε, δεν γινόταν να μην έχουμε ειδικό άρθρο για το μεγάλο θέμα του Spa του 2014…

Υπό άλλες συνθήκες ίσως και να μη χυνόταν πολύ μελάνι. Όμως εδώ μιλάμε για τον Nico και τον Lewis, τους βασικούς διεκδικητές του τίτλου, που τυχαίνει να οδηγούν για την ίδια ομάδα. Κι ενώ πάντα στο F1 GRIP αξιολογούμε τις φάσεις ανεξάρτητα ως προς τις ευθύνες και τις προθέσεις, πολλές φορές το αν θα ασχοληθούμε με ένα θέμα ή όχι το υπαγορεύει η επικαιρότητα και η εν γένει σημασία του. Πάμε λοιπόν…

Ο Lewis έχει φύγει καθαρά στην εκκίνηση μπροστά, ενώ ο Vettel περνάει και τον Rosberg. Στην πρώτη ευκαιρία, ο Vettel επιτίθεται στον Lewis από την εξωτερική της Les Combes, στο τέλος της ευθείας Kemmel, η οποία και έρχεται μετά τη διάσημη Eau Rouge. Στο ίδιο σημείο, δηλαδή, ακριβώς, που γίνεται το σκηνικό Nico-Lewis αργότερα. Προσπάθησε να πιέσει το προσπέρασμα, όμως ο Lewis είχε φρενάρει πολύ βαθιά, χωρίς να χάσει τη γραμμή του, οπότε ο Γερμανός αναγκάστηκε να πάρει τον δρόμο διαφυγής.

Τρία στάδια: Φρένα/Τοποθέτηση, Εξέλιξη/Απόφαση, Τελική κίνηση

Αρχικά τα μονοθέσια τοποθετούνται για τα φρένα της Les Combes με τον Lewis εσωτερικά και τον Nico απ’έξω. Φρενάρουν και οι δύο ταυτόχρονα, όμως ο Lewis βρίσκεται πιο μπροστά, άρα έχει πατήσει τα φρένα πιο αργά από τον Nico, ως προς την στροφή. Σ’εκείνη τη φάση δεν υπάρχει σκέψη άμεσα για μάχη.

NR_LH_Spa2014_1   NR_LH_Spa2014_2

Μπαίνοντας στην είσοδο ο Lewis θα πρέπει να σφίξει λίγο γραμμή και ταχύτητα, για να πάρει τη στροφή. Ταυτόχρονα ο Nico «χαλαρώνει» λίγο τα φρένα και αφήνει το μονοθέσιο να ρολάρει. Βλέπει ότι αρχίζει να κερδίζει έδαφος σε σχέση με τον Lewis κι επιχειρεί να μείνει δίπλα του. Είναι η στιγμή που παίρνει… θάρρος ως προς αυτή τη μάχη και αποφασίζει να το δοκιμάσει.

NR_LH_Spa2014_3   NR_LH_Spa2014_4

Γρήγορα, όμως, αποδεικνύεται ότι ο Lewis «έχει» τα μέτρα της στροφής και ξαναφήνει το μονοθέσιο ελεύθερο να πάει στο επόμενο apex, ξανακερδίζοντας έδαφος. Η «τοπική» άνοδος του Nico λίγο πιο πριν ήταν «δανεική», αφού θα έπρεπε λίγο μετά να πνίξει το μονοθέσιο για την αριστερή στροφή, ακόμα κι αν δεν ήταν εκεί ο Lewis. Στιγμιαία κάνει αριστερά και αμέσως μετά μια δεύτερη κίνηση δεξιά, ενώ ο Lewis είναι σαφέστατα μπροστά.

NR_LH_Spa2014_5   NR_LH_Spa2014_6

Γιατί έχει κάνει, τελικά, αυτή τη δεύτερη κίνηση ο Nico; Αυτό που αποκλείουμε αρχικά είναι η εσκεμμένη σύγκρουση. Ήταν απείρως πιθανότερο να χάσει ο ίδιος την εμπρός πτέρυγά του (όπως κι έγινε με ένα κομμάτι της) από το να πετύχει το πίσω ελαστικό του Lewis σε σημείο που να πάθει σημαντική ζημιά (συνήθως στη γωνία που σχηματίζει το πλαϊνό «μάγουλο» του ελαστικού με το πέλμα). Επιπλέον, το ότι ήθελε να ζορίσει τον αντίπαλό του επίτηδες δεν στέκει, αφού ο Lewis ούτε καν έβλεπε τον Nico δίπλα του.

Θεωρούμε τις εξής πιθανές σκέψεις:
-Να κατάλαβε ότι επρόκειτο να χάσει πολλή φόρα για το υπόλοιπο σύμπλεγμα στροφών κι επιχείρησε να ανοίξει λίγο την τροχιά ώστε να τοποθετηθεί λίγο καλύτερα
-Να επιχείρησε να «σταυρώσει» τη γραμμή του πίσω από τον Lewis για να βγει με καλή φόρα στο τέλος του chicane, πριν την κατηφόρα της Rivage (όπως έκανε αργότερα στον αγώνα αρκετές φορές ο Alonso με τον Magnussen)
-Να αντέδρασε απλά ακαριαία και ενστικτωδώς για να επαναφέρει το μονοθέσιο μετά το (επίσης ενστικτώδες) τίναγμα προς τα αριστερά που έκανε όταν είδε τον Lewis να περνάει πειστικά δίπλα του.

Σε όλες τις περιπτώσεις, μιλάμε για ένα λάθος υπολογισμό αποστάσεων, σχετικής θέσης και –κυρίως- (και επιμένουμε συχνά σε αυτό…) «δυναμικής» των μονοθεσίων.

Ο Lewis έχει φρενάρει πολύ αργά και υποδειγματικά, κρατώντας την τροχιά του μέχρι το σημείο που καταλαβαίνει ότι έχει αφήσει δεύτερο (πίσω από τον πίσω τροχό του) τον αντίπαλό του, όπου και συνεχίζει στην αγωνιστική γραμμή πια χωρίς καμία υποχρέωση επιπλέον… χάρης. Αν είχε βγει αρκετά ανοιχτά, ίσως η συζήτηση ήταν διαφορετική.

Το ότι η μάχη έγινε στον 2ο γύρο κι όχι πιο… άνετα στους επόμενους δεν υφίσταται σαν… κατηγορία έναντι του Nico. Σαν οδηγός αγώνων, αν θες να είσαι πρωταθλητής, όταν βλέπεις την ευκαιρία, την αρπάζεις. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη φάση είναι… ότι δεν υπάρχει ευκαιρία. Δεν υπήρχε καν οριακή μάχη, έγινε απλά ένας λάθος υπολογισμός σε μια φάση που από νωρίτερα έπρεπε να μην έχει προκύψει.

Φυσικά… αν δεν είχε καταστραφεί ο αγώνας του Lewis ίσως απλά να λέγαμε ότι ο Nico αυτοτιμωρήθηκε, χάνοντας μέρος της πτέρυγάς του, αλλά εδώ είμαστε κι είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε μια ακόμα φάση… Άξιζε ποινή από αγωνοδίκες; Χμμμ, τραβηγμένη από τα μαλλιά ίσως για «πρόκληση σύγκρουσης που μπορούσε να αποφευχθεί». Αλλά μάλλον όχι…