Δεν παίρνει συχνά ποινές ο Alonso για επαφές σε μονομαχίες, όμως στο Monaco… οι στροφές χωράνε οριακά έναν.

Ο Ισπανός οδηγούσε σταθερά για να μπει στους βαθμούς της 10άδας, όμως εγκατέλειψε από μηχανικό πρόβλημα, οπότε η ποινή δεν του κόστισε κάτι. Ο Nico Hülkenberg, όμως, χρειάστηκε να πέσει πίσω και να ξεκινήσει τον γολγοθά της ανόδου στους στενούς δρόμους του Monaco, φτάνοντας στην 11η θέση, ενώ ο Sergio Perez με ίδιο μονοθέσιο κατάφερνε να τερματίσει 7ος. Το F1 GRIP κοιτά ξανά την επίμαχη φάση μεταξύ Alonso-Hulkenberg…

Οι δύο οδηγοί κατεβαίνουν την κατηφόρα από το Καζίνο προς τη Mirabeau δίπλα-δίπλα. Ο Alonso έχει βρεθεί στην εσωτερική από νωρίς, σχεδόν τη μέση της ευθείας. Ο Nico Hülkenberg έχει αποδεχτεί αυτή την κατάσταση και δεν στριμώχνει καν τον Ισπανό πολύ εσωτερικά.

Κατά τη διάρκεια της εισόδου, καθώς οι οδηγοί συνηθίζουν να φρενάρουν και μέσα στη στροφή, ο Alonso χάνει προσωρινά τον έλεγχο της McLaren και το μονοθέσιο αποσταθεροποιείται στο πίσω μέρος. Αμέσως ο Ισπανός διορθώνει με το τιμόνι, όμως ανοίγοντας συνολικά την τροχιά του και χτυπώντας τον αντίπαλό του, που είχε αφήσει αρκετό χώρο.

FA_NH_DriveAlyze_Monaco2015_1FA_NH_DriveAlyze_Monaco2015_2

Μπορούσε ο Hülkenberg να αποφύγει το ατύχημα; Ο Γερμανός έδωσε όσο χώρο χρειαζόταν ο αντίπαλός του, έχοντας πρακτικά αποδεχθεί σε εκείνη τη φάση ότι η εσωτερική ήταν τελειωμένη υπόθεση. Προσπάθησε, όμως, να συνεχίσει από την εξωτερική, ίσως με την ελπίδα να βρεθεί εσωτερικά στην επόμενη στροφή, την αργή φουρκέτα του Grand Hotel (Λέοντα).

FA_NH_DriveAlyze_Monaco2015_3FA_NH_DriveAlyze_Monaco2015_4

Το γεγονός ότι στρίβει κάπως νωρίτερα τον οδηγεί στο να μη μπορεί να αποφύγει τη σύγκρουση που προκύπτει από το λάθος του Ισπανού. Θεωρούμε την “αισιοδοξία” του Hulk να συνεχίσει εξωτερικά κάπως υπερβολική, καθώς η πίστα αργότερα σφίγγει από αριστερά και δεν είναι ακριβώς ευθεία μέχρι τον Λέοντα. Πάντως, είχε κάθε δικαίωμα να το δοκιμάσει, κι ας άφηνε το γκάζι μετά.

FA_NH_DriveAlyze_Monaco2015_5FA_NH_DriveAlyze_Monaco2015_6

Ο Alonso είχε όλο τον χώρο να κάνει το προσπέρασμα, δεν πιέστηκε ούτε σε χώρο ούτε σε φρένα, συνεπώς το λάθος του μπορεί να θεωρηθεί υπερβολή σε μια κατά τ’άλλα τελειωμένη φάση. Δεν έχει χτυπήσει επίτηδες τον Nico, ούτε έχει κάνει κάποια παράτολμη ενέργεια. Το γεγονός ότι προκάλεσε τελικά και ζημιά και αρνητική επίπτωση στον αγώνα του αντιπάλου του χωρίς ουσιαστική πίεση δικαιολογεί εν μέρει την ποινή. Θα τη δίναμε εμείς; Τα 5 δευτερόλεπτα, ναι. Παραπάνω όχι.