DriveAlyze This - Ουγγαρία 2013 | Hamilton vs Webber και προσπεράσματα για σεμινάριο

Με μια σειρά από απλές επισημάνσεις, θα σχολιάσουμε τα δύο σχεδόν πανομοιότυπα προσπεράσματα που έκανε ο Lewis Hamilton επί του Mark Webber.

– Γιατί ήταν τόσο σημαντικό το προσπέρασμα;

Επειδή ήταν κρίσιμο για να αποδώσει η στρατηγική των 3 pit stops του Lewis. Σε κάθε έξοδό του βρήκε αντίπαλο μπροστά και θα μπορούσε να εγκλωβιστεί πριν οι αντίπαλοί του (Vettel, Grosjean) μπουν στα pits.

– Τί το έκανε τόσο δύσκολο;

1. Τα κρύα ελαστικά. Ο Lewis είχε μόλις βγει από τα pits, μπλοκάροντας μάλιστα τα φρένα του στην προσπάθεια να μην περάσει ο Webber ούτε στην πρώτη στροφή. Η επίθεση έγινε στη στροφή 2 κι ολοκληρώθηκε στην 3.
2. Το προσπέρασμα έγινε “με τη μία“. Ο Lewis δεν είχε “ζυγίσει” τον αντίπαλό του σ’εκείνη τη φάση του αγώνα (κάθε φάση και άλλη ιστορία, λόγω κατάστασης ελαστικών, φορτίου καυσίμων κτλ). Όλα εκτιμήθηκαν κι εκτελέστηκαν πάνω στην ίδια τη φάση.
3. Η κλίση και η σκόνη, μαζί με τα marbles (κομμάτια ελαστικών) στην εξωτερική, ελάχιστα έξω από την αγωνιστική γραμμή. Ο Lewis έπρεπε να μην ανοιχτεί πολύ, αλλά και να μην μείνει πολύ μέσα, για να μπορεί να εκμεταλλευτεί τη μεγαλύτερη ταχύτητα της μεγαλύτερη ακτίνας στροφής.
4. Η παρουσία του τρίτου μονοθεσίου. Ο Lewis έπρεπε να ζυγίσει ταυτόχρονα με όλα τα άλλα το πώς θα κινηθεί ο Webber ώστε να έχει την καλύτερη γραμμή και ταχύτητα, την κατάλληλη στιγμή. Τρίτο μονοθέσιο υπήρχε και στις δύο περιπτώσεις. Στη δεύτερη, όμως, τα τρία μονοθέσια βρέθηκαν παράλληλα στο ενδιάμεσο των δύο στροφών, κάνοντας τη φάση ακόμα δυσκολότερη.
5. Το κερμπ στην κορυφή της 3ης στροφής. Ο Webber αναμενόμενα θα στρίμωχνε τον Lewis στην δεξιά στροφή 3, ώστε να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Ο Βρετανός ανέβηκε όσο μπορούσε. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κλειστεί τόσο πολύ και ταυτόχρονα να διατηρήσει την απαραίτητη φόρα για να επικρατήσει στην έξοδο.
6. Η… προϊστορία του σημείου. Πολλοί έχουν δοκιμάσει, λίγοι τα έχουν καταφέρει. Μέσα στο ίδιο Σαββατοκύριακο, όποιος είδε και τους αγώνες GP2 και GP3 θα κατάλαβε το… ποσοστό επιτυχίας αυτής της φιλόδοξης κίνησης. Τέτοια σημεία προκαλούν τους οδηγούς να θέλουν να γίνουν “ήρωες” όμως πολύ εύκολα πάνω στην προσπάθεια μπορεί να εγκαταλείψουν, φοβούμενοι μη πέσουν κι αυτοί θύματα της φιλοδοξίας τους.

– Ποιά ήταν η συμπεριφορά του αντιπάλου?

Ο Mark Webber υπήρξε εξαιρετικός στην αντίδρασή του, επιμένοντας μέχρι το τέλος, αποφεύγοντας όμως το ατύχημα. Ο Αυστραλός απλά δεν φανταζόταν ότι ο αντίπαλός του θα έβρισκε τέτοιο πάτημα από τη στροφή 2, γι’αυτό και θεώρησε κρισιμότερο να προστατεύσει την εσωτερική του. Μετά από αυτή την “παράλειψη” δεν επιχείρησε να στριμώξει αντιαθλητικά τον αντίπαλό του.

Πολλά συγχαρητήρια, λοιπόν, στον Lewis για αυτά τα προσπεράσματά του και στον Mark, που ήταν σκληρός αλλά δίκαιος στη μάχη. Ο Lewis είναι πιό ώριμος από ποτέ και οι κινήσεις του έχουν αποκτήσει τη σωστή αναλογία τόλμης/σοφίας/ακρίβειας. Ας πούμε ότι είδαμε ένα συνδυασμό… “κεντήματος” τύπου Button και τόλμης και αποφασιστικότητας τύπου “παλιού” Lewis. Μακάρι το πρωτάθλημα να ήταν γεμάτο με περισσότερες τέτοιες στιγμές!