Σημαντικό μερίδιο στην αγορά του λογισμικού αυτόνομων οχημάτων θέλει να αποσπάσει η BlackBerry, έχοντας ήδη τοποθετηθεί με ισχυρές βάσεις στον χώρο.

Το λειτουργικό σύστημα QNX της BlackBerry υπάρχει ήδη στην αγορά και σε συνεργασία με την εταιρεία πληροφορικής Luxoft σχεδιάζεται να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο. Το λογισμικό της BlackBerry έχει σχέση αυστηρά με τις βασικές λειτουργίες του αυτοκινήτου και την αλληλεπίδραση του οδηγού με το όχημα και δεν πρόκειται για λογισμικό ψυχαγωγίας (π.χ. οθόνη χειρισμού ηχοσυστήματος, παιχνίδια κτλ). Η εναλλακτική επιλογή των εταιρειών, το αντίστοιχο λειτουργικό σύστημα της Microsoft (Windows Embedded), είναι ο κύριος αντίπαλος, όμως πέρυσι η BlackBerry κατάφερε να αποσπάσει την εμπιστοσύνη της Ford (μέχρι τότε πελάτης της Microsoft) για το εγχείρημα των διασυνδεδεμένων οχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η συνεργασία της BlackBerry με την Luxoft θα είναι στον τομέα της αναγνώρισης αντικειμένων και εικονικής πραγματικότητας. Το λειτουργικό QNX μπορεί και λειτουργεί σαν βάση κάτω από πρόσθετα όπως το iOS της Apple και το Android της Google, συνεπώς έχει μεγάλη ευελιξία και η συμβατότητά του με αυτά τα επιπλέον συστήματα αποτελεί πλεονέκτημα έναντι της Microsoft.

Ενδεχομένως, άρα, η “ταλαιπωρημένη” BlackBerry, που με τη ραγδαία αύξηση χρηστών προϊόντων Apple τα έχει βρει σκούρα στην αγορά των smartphones, να έχει βρει ένα νέο χώρο ανάπτυξης και να μπορέσει να στραφεί σε άλλους χώρους για να επιβιώσει.