Ο διαγωνισμός “F1 in Schools”, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα από το 2012, δίνει την ευκαιρία σε μαθητές να απασχοληθούν δημιουργικά, εκπονώντας μια εργασία που δοκιμάζει τις γνώσεις τους σε αρκετούς τομείς.

Στο διαγωνισμό έχουν δυνατότητα συμμετοχής μαθητές ηλικίας 9-19 χρόνων, σχηματίζοντας ουσιαστικά μία ομάδα, που σκοπός της είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός μικρού μοντέλου αυτοκινήτου F1 από ξύλο balsa.

sciron5

Οι απαιτήσεις του διαγωνισμού όμως, δεν τελειώνουν εκεί. Οι μαθητές μαθαίνουν να εργάζονται σε ομάδες, με το κάθε μέλος να έχει ξεχωριστές αρμοδιότητες. Για παράδειγμα, η κάθε ομάδα προετοιμάζει το δικό της Business Plan, υπολογίζει το Budget και αναζητά χορηγούς.

Όλα αυτά βοηθούν τόσο στην ανάπτυξη του γνωστικού υπόβαθρου των μαθητών στους τομείς των θετικών επιστημών, όσο και στην καλλιέργεια ικανοτήτων επικοινωνίας. Σύμφωνα με έρευνες, το 66% από αυτούς δεν αποκλείουν κάποια επαγγελματική ενασχόληση στο χώρο της Τεχνολογίας και των Επιστημών.

Οι τομείς στους οποίους αξιολογούνται οι ομάδες είναι:
1) Αγώνες Ταχύτητας των αυτοκινήτων
2) Προφορική Παρουσίαση
3) Φάκελος πρότασης της Ομάδας
4) Εμφάνιση και εκθεσιακό περίπτερο
5) Ιστοσελίδα και χρήση των Social Media

Οι μαθητές του Αρσακείου Τοσιτσίου Εκάλης, με εφόδιο την αγάπη τους για τη Formula 1 και το μηχανοκίνητο αθλητισμό, ξεκίνησαν την πορεία τους στο F1 in Schools. Η ομάδα τους, Sciron, πήρε το όνομα της από την αρχαιοελληνική ονομασία Σκίρων του βορειοδυτικού ανέμου, θέλοντας έτσι οι μαθητές να συνδέσουν την αεροδυναμική με το ξεχωριστό Ελληνικό στοιχείο.

sciron

Η ομάδα του Αρσακείου έχει συμμετάσχει ήδη δύο φορές στο διαγωνισμό και παρά την μικρή της εμπειρία έχει κατακτήσει το βραβείο Καλύτερης Προφορικής Παρουσίασης, το 2014, και το βραβείο Pressure Challenge, το 2015 ενώ την ίδια χρονιά είχε ένα από τα πιο γρήγορα μονοθέσια στην Ελλάδα.

Αυτές είναι μερικές από τις διακρίσεις που έχει κερδίσει μέχρι στιγμής και τα μέλη της ελπίζουν σε μία ακόμη καλύτερη παρουσία φέτος. Με χορηγούς όπως η Γερμανική εταιρία ρουλεμάν GRW, η Ελληνική εταιρεία CNC TRAINING AND SOLUTION, η Porsche Hellas, ενώ πλέον μεγάλος υποστηρικτής στο όνειρο των παιδιών έγινε η εταιρεία Teoren Motors Β.Ν.Θεοχαρακης, που είναι αποκλειστικός εισαγωγέας της Renault στην Ελλάδα και έχοντας εργαστεί με αφοσίωση στο φετινό μοντέλο, η Sciron φλερτάρει με μία θέση στους παγκόσμιους τελικούς του 2016.

Ας της ευχηθούμε να καταφέρει να δώσει το «παρών» και να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα μας.

sciron2