Το Institute of Advanced Motorists (IAM), ανεξάρτητος οργανισμός για την οδική ασφάλεια στη Μ.Βρετανία, προειδοποιεί ότι το Apple Watch, η νέα συσκευή της Apple, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους στην οδήγηση.

Το Apple Watch χρειάζεται και τα δύο χέρια για τον χειρισμό του και εκτιμάται ότι θα έχει χειρότερη επίπτωση στην ασφάλεια κι από το hands free. Στην Αγγλία ήδη ανακοινώθηκε ότι η χρήση της νέας συσκευής θα αντιμετωπίζεται από τον νόμο όμοια με τη χρήση κινητού τηλεφώνου.
Ο Neil Greig, υπεύθυνος έρευνας του Ινστιτούτου σχολίασε:

Ένα Apple Watch έχει τη δυνατότητα να αποσπά τον οδηγό όσο και οποιαδήποτε άλλη συσκευή smartphone. Στην πραγματικότητα περισσότερο ακόμα, αν πρέπει να πάρεις το χέρι από το τιμόνι και τα μάτια σου από τον δρόμο για να αλληλεπιδράσεις μαζί του. Η αστυνόμευση θα είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να γίνεται κατάσχεση και εξέταση των συσκευών σε περίπτωση σοβαρού ατυχηματος. Η ίδια η συσκευή που σε απέσπασε… έχει τη δύναμη να σε καταδικάσει.

Η έρευνα για τις επιπτώσεις χρήσης κινητού τηλεφώνου και άλλων συσκευών στην οδική ασφάλεια είναι συνεχής. Αν και έχουν υπάρξει έρευνες που καταλήγουν σε ασαφή συμπεράσματα, η γενική κατεύθυνση είναι πως η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο ατυχήματος.