Η εισαγωγή του HALO στο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2018 έχει προκαλέσει κυρίως αρνητικές αντιδράσεις στους φιλάθλους, για διάφορους λόγους. Πολλά επιχειρήματα κατά του HALO έχουν γραφτεί, ισχύουν όμως;

Διαβάστε επίσης: Απόψεις | Λίγα λόγια υπεράσπισης για την Ασπίδα

1. Η ορατότητα με το HALO είναι κακή

Πολλοί πιστεύουν πως οι οδηγοί δε θα έχουν καλή ορατότητα, αφού το εξάρτημα μειώνει το οπτικό τους πεδίο. Οι οδηγοί που το έχουν δοκιμάσει όμως διαφωνούν. Έμπειροι οδηγοί όπως ο Kimi Raikkonen και ο Sebastian Vettel έχουν δηλώσει πως δεν τους επηρεάζει, ενώ μετά από δοκιμές πέρυσι στο Spa, o Nico Rosberg είπε πως δεν εμποδίστηκε στην Eau Rouge ή σε κάποιο άλλο σημείο της πίστας. Ακόμα και νεαροί οδηγοί, για παράδειγμα οι Pierre Gasly και George Russell έχουν παραδεχτεί πως το HALO δεν εμποδίζει, με το δεύτερο μάλιστα να δηλώνει πως βοηθήθηκε από αυτό όταν ο ήλιος ήταν χαμηλά, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα έμπαινε στα μάτια του.

Βεβαίως υπάρχουν οδηγοί που δε θέλουν να δουν το HALO στο πρωτάθλημα, όμως πρέπει να κατανοήσουμε πως οι λόγοι είναι διαφορετικοί, κυρίως νοοτροπίας. Μέχρι στιγμής, οι οδηγοί δεν έχουν παραπονεθεί για περιορισμό του οπτικού πεδίου, επομένως αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.

2. Οι οδηγοί πρέπει να είναι γενναίοι και γι’ αυτό το HALO πρέπει να απορριφθεί

Tις τελευταίες μέρες υπάρχει η αντίληψη πως με την εισαγωγή του HALO η δουλειά των οδηγών γίνεται πιο απλή, αυτό όμως είναι κάτι στο οποίο θα μας επιτρέψετε να διαφωνήσουμε. Το HALO έρχεται στη Formula 1 με κύριο στόχο να προστατέψει τους οδηγούς από καταστάσεις που δεν μπορούν να διαχειριστούν, όπως χτυπήματα από αντικείμενα στην πίστα.

Δεν θα επηρεάσει τον τρόπο που οδηγούν, τα ρίσκα που θα πάρουν και η πιθανότητα τραυματισμού σε περίπτωση ατυχήματος με άλλο μονοθέσιο ή τοίχο παραμένει λίγο-πολύ ίδια. Το πρωτότυπο του Anthony Davidson, οδηγού της Toyota στην κατηγορία LMP1 του WEC, έχει κλειστό cockpit και ο Βρετανός σχολίασε το θέμα κατά τη διάρκεια μετάδοσης στο Grand Prix Ουγγαρίας. Είπε πως, παρά την επιπλέον προστασία γύρω από το κράνος του, “δε νιώθω λιγότερο ήρωας όταν αποφασίζω να μείνω με το πόδι κολλημένο στο γκάζι στην Eau Rouge, γιατί ξέρω πως αν κάτι πάει στραβά, θα πονέσω και μπορεί να τραυματιστώ”.

O ίδιος επίσης υποστηρίζει πως ένας οδηγός αποδέχεται τα ρίσκα στην πίστα και πως μπορεί να σκοτωθεί από την οδήγηση ή ένα λάθος του, όμως θεωρεί άδικο να χαθεί μία ζωή από κάποιο αδέσποτο θραύσμα, τροχό ή άλλο εξωτερικό παράγοντα για το οποίο ο οδηγός δεν μπορεί να κάνει κάτι.

3. Το HALO είναι κόντρα στο DNA του αθλήματος

Ένα συχνό επιχείρημα των φιλάθλων σε κάθε μεγάλη αλλαγή είναι πως το DNA του αθλήματος είναι αντίθετο σε ο,τι αντιπροσωπεύει αυτή. Και εδώ όμως θα διαφωνήσουμε.

Βασικό στοιχείο της Formula 1 –και του DNA της- είναι η πρόοδος σε όλους τους τομείς. Στην τεχνολογία, τις οδηγικές αρετές όσων βρίσκονται στα cockpits και… την ασφάλεια. Η Formula 1 ξεκίνησε με μονοθέσια που δεν είχαν ζώνες, οδηγούς που φορούσαν δερμάτινα καπέλα και οι περιφράξεις στις πίστες ήταν δέντρα, αχυρόμπαλες και, στο Μονακό, η θάλασσα. Κάθε φορά που είχαμε ατύχημα υπήρχαν φωτιές γιατί το καύσιμο δεν έμενε στα ρεζερβουάρ.

Μετά από τόσα βήματα ασφαλείας, ένα κομμάτι ανθρακόνημα γύρω από το κράνος των οδηγών είναι αυτό που θα πάει κόντρα στο DNA του αθλήματος; Για εμάς όχι.

4. Οι οδηγοί δε θα μπορούν να βγουν γρήγορα από τα μονοθέσια

Άλλο ένα θέμα που έρχεται στην επιφάνεια είναι αυτό της εξόδου των οδηγών από τα μονοθέσια. H FIA πρόκειται να αυξήσει το ανώτατο όριο εξόδου από τα μονοθέσια από τα πέντε στα οκτώ δευτερόλεπτα, όμως αρκετοί οδηγοί έχουν εκφράσει την άποψη πως η γρήγορη έξοδος από το cockpit είναι θέμα συνήθειας και εύρεσης του πιο γρήγορου τρόπου για να βγουν από τα μονοθέσια.

Επίσης, ένα θέμα που θίγεται είναι αυτό της εξόδου από τα μονοθέσια όταν αυτά είναι αναποδογυρισμένα. Η FIA έχει πει πως, στην πραγματικότητα, με το HALO να αποτελεί άλλο ένα σημείο επαφής του μονοθεσίου, θα δημιουργείται περισσότερος χώρος για να βγει ο οδηγός. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το ατύχημα του Fernando Alonso στην Αυστραλία το 2016, με τον Ισπανό να μην ανησυχεί καθόλου, όπως δήλωσε πριν από μερικές μέρες:

Νομίζω πως τίποτα δε θα επηρεάσει την έξοδο από το cockpit, απ’ o,τι κατάλαβα από τις μελέτες της FIA, οπότε θα ήταν το ίδιο. Σίγουρα, όταν ήμουν στον αέρα, ο μόνος φόβος ήταν να μη χτυπήσω κάπου με το κράνος. Αν είχα το HALO εκεί θα φοβόμουν λιγότερο για κάποιο τραυματισμό, όποτε είμαι χαρούμενος… όχι να το επαναλάβω, αλλά χαρούμενος να το χρησιμοποιώ.

5. Το HALO είναι εμφανισιακά άσχημο

Ναι, αυτό είναι όντως θέμα. Το HALO σίγουρα δεν είναι όμορφο και αυτό έχει προκαλέσει μερίδα των φιλάθλων να ψάξει σε άλλους τομείς για να το… ξεφορτωθεί.

Το ερώτημα όμως είναι το εξής: αξίζει η εμφάνιση να σταθεί εμπόδιο σε ένα εξάρτημα που έχει τη δυνατότητα να σώσει έστω και μία ζωή; Ο καθένας έχει τη δική του άποψη, όμως οι μοναδικοί που έχουν το δικαίωμα να το απαντήσουν και να πάρουν απόφαση στο θέμα αυτό είναι οι οδηγοί. Ενδεχομένως στην κουβέντα μπορούν να ενταχθούν και οι οικογένειές τους, οι οποίες ζουν κάθε αγώνα με την αγωνία να είναι καλά ο άνθρωπός τους. Εμείς, ως θεατές και φίλαθλοι, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για τη ζωή ενός ανθρώπου, μόνο και μόνο για τη διασκέδασή μας.