Το θέμα ξεκίνησε την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της τελευταίας μέρας των χειμερινών δοκιμών εξέλιξης, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία είχε επιτευχθεί συμβιβαστική συμφωνία με την ομάδα της Ferrari. Η συμφωνία συνδέθηκε ξεκάθαρα με τους συνεχείς ελέγχους που πραγματοποιούσαν κατά τις τελευταίες χρονιές.

«Η FIA ανακοινώνει ότι, μετά από ενδελεχείς τεχνικούς ελέγχους, έχει ολοκληρώσει την ανάλυση λειτουργίας της μονάδας ισχύος της Scuderia Ferrari και έφτασε σε συμβιβασμό με την ομάδα. Οι όροι της συμφωνίας θα παραμείνουν ανάμεσα στα μέρη. Η FIA και η Scuderia Ferrari έχουν συμφωνήσει σε μια σειρά τεχνικών δεσμεύσεων που θα βελτιώσουν τον έλεγχο όλων των μονάδων ισχύος της Formula 1 για τις επερχόμενες σεζόν καθώς και θα βοηθήσουν την FIA σε άλλα ρυθμιστικά της καθήκοντα στην Formula 1 και στις ερευνητικές της δραστηριότητες σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα και τα βιώσιμα καύσιμα.»

Η παραπάνω ανακοίνωση είναι λογικό να προκαλεί ερωτηματικά και αμηχανία σε όποιον ακόλουθο του αθλήματος τη διαβάσει. Παρ’ όλα αυτά χρειάστηκε πέντε ολόκληρες μέρες για τις ομάδες που δεν σχετίζονται με τη Ferrari για να προχωρήσουν σε κάποια επίσημη αντίδραση. Μέχρι χθες οι αντιδράσεις έρχονταν σε μορφή διαρροών.

Εν τέλει, Mercedes, Red Bull, McLaren, Renault, Racing Point, Alpha Tauri και Williams προχώρησαν στην παρακάτω κοινή ανακοίνωση:

«Ένας διεθνής αγωνιστικός ρυθμιστής έχει την ευθύνη να ενεργεί με τα ανώτερα επίπεδα διακυβέρνησης, ακεραιότητας και διαφάνειας.

Μετά από μήνες ερευνών που είχαν αναληφθεί από τη FIA μόνο μετά από ερωτήματα που έθεσαν οι άλλες ομάδες, διαφωνούμε έντονα με τη σύναψη εμπιστευτικής συμβιβαστικής συμφωνίας της FIA με τη Ferrari ώστε να κλείσει αυτό το θέμα.

Συνεπώς, δηλώνουμε με την παρούσα ανακοίνωση δημόσια την από κοινού μας δέσμευση να επιδιώξουμε πλήρη και αρμόζουσα αποκάλυψη σχετικά με αυτό το θέμα, να διασφαλίσουμε ότι το αγώνισμά μας φέρεται σε όλους τους συμμετέχοντες δίκαια και ισόνομα. Το κάνουμε εκ μέρους των οπαδών, των συμμετεχόντων και των μετόχων της Formula 1.

Επιπρόσθετα, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να επιδιώξουμε έννομη επανόρθωση, μέσω των διαδικασιών της FIA και ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων.»

Όποιος και να ήταν ο λόγος της μεγάλης καθυστέρησης, η ανακοίνωση δεν αφήνει περιθώρια παρεξηγήσεων για τις προθέσεις τους. Και εκεί που θα περίμενε κανείς από τη FIA να επανέλθει με μια ανακοίνωση που θα έβαζε τα πράγματα σε μια σειρά, το σημερινό δελτίο τύπου λέει τα εξής:

«Η FIA έχει διεξαγάγει λεπτομερή τεχνική ανάλυση της μονάδας ισχύος της Ferrari όπως δικαιούται να κάνει για οποιοδήποτε συμμετέχοντα στο πρωτάθλημα της Formula 1.

Οι εκτεταμένες και ενδελεχείς έρευνες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της σεζόν του 2019 προκάλεσαν υποψίες ότι η μονάδα ισχύος της Ferrari θα μπορούσε να θεωρηθεί πως δεν λειτουργούσε πάντα εντός των πλαισίων των κανονισμών. Η Scuderia Ferrari αντιτάχθηκε έντονα στις φήμες και επανέλαβε ότι η μονάδα ισχύος της λειτουργούσε πάντα σε συμφωνία με τους κανονισμούς. Η FIA δεν ήταν πλήρως ικανοποιημένη αλλά αποφάσισε ότι περαιτέρω δράσεις δεν θα οδηγούσαν απαραίτητα σε κλείσιμο της υπόθεσης, εξαιτίας της πολυπλοκότητας του θέματος και της ουσιώδους αδυναμίας να παράσχει αδιαμφισβήτητη απόδειξη παραβίασης.

Για να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες μιας μακράς νομικής διαδικασίας, ειδικά και λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας και προς το συμφέρον του πρωταθλήματος και των ενδιαφερόμενων μερών, η FIA, σε συμμόρφωση με το άρθρο 4 (ii) των Δικαστικών και Πειθαρχικών Κανονισμών, αποφάσισε να έρθει σε μια αποτελεσματική και αποτρεπτική συμφωνία με τη Ferrari για να τερματιστούν οι διαδικασίες.

Αυτού του είδους η συμφωνία είναι ένα νομικό εργαλείο που αναγνωρίζεται σαν αναγκαίο συστατικό κάθε πειθαρχικού συστήματος και χρησιμοποιείται από πολλές δημόσιες αρχές και άλλες αθλητικές ομοσπονδίες για τον χειρισμό διαφορών.

Η εμπιστευτικότητα των όρων της συμβιβαστικής συμφωνίας προβλέπεται από το άρθρο 4 (vi) του ΔΠΚ.

Η FIA θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο προστασίας του αγωνίσματος και του ρόλου και του κύρους της σαν ρυθμιστής του πρωταθλήματος της Formula 1.»

Ή για να το γράψουμε σε πολύ λιγότερες λέξεις: Κοιτάξτε, είμαστε σίγουροι ότι η Ferrari έχει βρει τρόπο να παρακάμπτει τους κανονισμούς αλλά δεν μπορούμε να το αποδείξουμε, οπότε κάναμε μια συμφωνία, που δεν θα σας πούμε τι λέει, αλλά την απαλλάσσει και μας βοηθάει να πιάσουμε τους άλλους που ίσως κάνουν το ίδιο. Και αυτό είναι κάτι νόμιμο και συνηθισμένο, οπότε καθίστε φρόνιμα γιατί πάνω απ’ όλα μετράει η τιμή μας.

Για ποιο λόγο η Ferrari να προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία;

Πολλά δεν μπορώ να καταλάβω. Πρώτα απ’ όλα για ποιο λόγο η Ferrari να προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία; Παρανομία που δεν αποδεικνύεται, δεν είναι παρανομία, καθώς ο καθένας είναι αθώος μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο. Ακόμα και αν υπάρχει παρανομία, δεν φαίνεται να έδωσε κάποιο εξόφθαλμο πλεονέκτημα. Έξι χρόνια μετά το ντεμπούτο των υβριδικών μονάδων ισχύος η Ferrari είναι κυρίως δεύτερη και καταϊδρωμένη.

Η FIA γιατί κόπτεται τόσο πολύ να πετύχει συμβιβασμό σε μία υπόθεση που έχει αποτύχει επανειλημμένα να στοιχειοθετήσει; Ειδικά από τη στιγμή που η επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων από μεριάς Ferrari, θα έδινε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε ένα πρωτάθλημα που μονοπωλείται από τη Mercedes από το 2014. Η πρώτη ανακοίνωση υπονοεί με αρκετά σαφή τρόπο ότι προσδοκά σε βελτίωση του τρόπου που ελέγχει τις τεχνικές παραβιάσεις. Αδυνατώ να σκεφτώ άλλον τρόπο για να το πετύχει αυτό, πέρα από το να αποκαλύψει η Ferrari τι έκανε και πώς θα μπορούσε να αλλάξει ο τεχνικός έλεγχος, ώστε η παραβίαση να γινόταν αντιληπτή. Και πάλι όμως, ποιο θα ήταν το κίνητρο της Ferrari; Πόσο παράλογο θα ήταν να υποθέσουμε ότι ο ανταγωνισμός κατάφερε να αντιγράψει την παραβίαση, οπότε η Scuderia προσφέρθηκε να θυσιάσει πρώτη το πλεονέκτημα, αποκτώντας ασυλία;

Και τέλος, από τους ανταγωνιστές (δηλαδή Mercedes, Renault και Honda, μιας και το θέμα αφορά τη μονάδα ισχύος), ποιοι κυνηγούσαν το θέμα περισσότερο και ποιοι είναι πιο πιθανό να μην ήθελαν πλέον να ξεσκεπαστεί;

Πάντως, ανεξάρτητα από το τι πραγματικά συμβαίνει – και δεν θα προσποιηθώ ότι γνωρίζω ή ότι καταλαβαίνω – πρέπει να παρατηρήσω το εξής: είναι, σχεδόν, καθήκον της κάθε ομάδας και του κάθε κατασκευαστή να ξεψαχνίζει τους κανονισμούς και να προσπαθεί να τους ξεγελάσει. Αυτή η διαδικασία κατά τη γνώμη μου πάει το άθλημα και την τεχνολογία στην αυτοκίνηση βήματα μπροστά. Αυτή ακριβώς η προσπάθεια για δημιουργία διαφοράς από τους αντιπάλους. Οπότε η Ferrari μπορεί να βρει όσα παραθυράκια θέλει. Αν καταφέρει να παραβιάζει τους κανονισμούς χωρίς, επί χρόνια μάλιστα, να μπορούν να την πιάσουν, μαγκιά της.

Η FIA όμως, σαν ρυθμιστής του σπορ, είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί με τη διαφάνεια και την ισονομία σαν ευαγγέλιο. Και αν θέλει όντως να διαφυλάξει το κύρος της, όπως ισχυρίζεται, πρέπει να γνωστοποιήσει σε όλες τις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, ή έστω στους κατασκευαστές κινητήρων που εφοδιάζουν τις ομάδες, το περιεχόμενο της συμφωνίας και τους τρόπους με τους οποίους θα τους επηρεάσει.

Η κάθε ομάδα μπορεί να έχει τα μυστικά της. Όταν όμως μια ομάδα μοιράζεται τα μυστικά της με την αρμόδια αρχή, πιθανότατα εναντίον των υπολοίπων, τότε κάτι βρωμάει. Και βρωμάει απ’ το κεφάλι.