Η πολυαναμενόμενη παρουσίαση της Giulia GTA είναι πλέον γεγονός. Η Alfa Romeo, που φέτος γιορτάζει τα 110 χρόνια από την ίδρυσή της, επαναφέρει το αρκτικόλεξο GTA και μας δίνει υλικό για να ονειρευόμαστε.

Alleggerita θα πει ελαφρωμένη

Gran Turismo Alleggerita, για λόγους συντομίας GTA. H πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν τα τρία αρχικά ήταν στην Giulia Sprint GTA του 1965. Τότε, οι μηχανικοί της Alfa Romeo είχαν αντικαταστήσει το αμάξωμα της συμβατικής Giulia GT με ένα αλουμινένιο, εξοικονομώντας 205 κιλά.

Η επιστροφή

Στο 2020 όμως και με βάση την Giulia Quadrifoglio, που ήδη κάνει εκτεταμένη χρήση σύνθετων υλικών, τα περιθώρια για περαιτέρω εξοικονόμηση βάρους δεν ήταν τα ίδια. Παρ’ όλα αυτά επιτεύχθηκε μια μείωση της τάξεως των 100 κιλών. Σε συνδυασμό με την παράλληλη αύξηση της ιπποδύναμης στα 540 άλογα (από 510 της «απλής» Quadrifoglio), η αναλογία κιλών ανά ίππο έπεσε στα 2.82, ενώ το 0-100 έρχεται σε 3,6 δευτερόλεπτα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην αεροδυναμική, με ενεργά βοηθήματα και νέο διαχύτη, που η Alfa Romeo ισχυρίζεται ότι εξελίχθηκαν με βάση την εμπειρία που απέκτησε από την εμπλοκή της στην Formula 1 και σε συνεργασία με την Sauber Engineering. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος ήταν η αύξηση της παραγόμενης κάθετης δύναμης, στον οποίον συμβάλουν και οι πλαϊνές ποδιές και το νέο πίσω σπόιλερ.

Παράλληλα, τα μετατρόχια έχουν αυξηθεί κατά 50 χιλιοστά εμπρός και πίσω, ενώ τα ελατήρια και τα αμορτισέρ είναι καινούρια.

Και για τους πιο σκληροπυρηνικούς…

Οι Ιταλοί πάντως δεν έμειναν εκεί. Παράλληλα με την GTA παρουσίασαν μια ακόμη πιο σκληροπυρηνική έκδοση, την GTAm. Η αεροδυναμική απόδοση βελτιώνεται ακόμα περισσότερο χάρη στα μεγαλύτερα αεροδυναμικά βοηθήματα. Το πίσω κάθισμα έχει αφαιρεθεί, όπως και οι επενδύσεις στις πόρτες και έχει τοποθετηθεί roll bar.  Η έκδοση παραμένει road legal.

Για μόλις 500 τυχερούς

Η συνολική παραγωγή των Giulia GTA και Giulia GTAm θα περιοριστεί στα 500 αριθμημένα αντίτυπα. Οι τυχεροί αγοραστές θα τύχουν μιας μοναδικής αντιμετώπισης, με έναν εξειδικευμένο «πρεσβευτή» της φίρμας να παρακολουθεί την πορεία της παραγγελίας από την κράτηση μέχρι την παράδοση. Επιπλέον μαζί με το αυτοκίνητο θα προσφέρεται πλήρης αγωνιστική περιβολή, κράνος με αποκλειστικό livery, κάλυμμα αυτοκινήτου και ειδικό σεμινάριο οδήγησης από την Οδηγική Ακαδημία της Alfa Romeo.