Με στόχο τη μαζική παραγωγή από το 2015, η Jaguar Land Rover ξεκινά μια νέα οικογένεια κινητήρων, υπό την κωδική ονομασία Ingenium, που υπόσχεται να φέρει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που η εταιρεία κατασκευάζει τα μοντέλα της. Πρόκειται για κινητήρες diesel και βενζίνης με turbo, που θα είναι αποδοτικότεροι κι ελαφρύτεροι (μέχρι 80kg σε σχέση με τους αντίστοιχους σημερινούς), με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων και αρχιτεκτονική που θα επιτρέπει τροποποιήσεις σε τμήματά τους ή το συνολικό μέγεθος, ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται εύκολα στα διαφορετικά μοντέλα της εταιρείας.

Μεγάλο πλεονέκτημα επίσης θα είναι η δυνατότητα σύνδεσης με συστήματα μετάδοσης εμπρός, πίσω και 4×4 κίνησης, συνεργασίας με υβριδικά ηλεκτρικά συστήματα και τυχόν νέες τεχνολογίες που μπορεί να προκύψουν. Οι κινητήρες βασίζονται σε μπλοκ αλουμινίου και για τις δύο εκδόσεις (diesel και βενζίνη), ενώ οι τριβές π.χ. του κινητήρα των 2.0lt εκτιμάται ότι είναι μικρότερες κατά 17% σε σχέση με τον αντίστοιχο σημερινό.

Ο διευθυντής του τμήματος engineering της Jaguar Land Rover, Dr Wolfgang Ziebart, σχολιάζει σχετικά: “Οι πελάτες ανά τον κόσμο ζητούν συνεχώς πιο καθαρά, αποδοτικά οχήματα που διατηρούν ή και βελτιώνουν τα χαρακτηριστικά απόδοσης που αναμένονται από ένα σκληρό όχημα παντός εδάφους ή ένα αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων. Οι κινητήρες μας Ingenium το φέρνουν αυτό σε ένα νέο επίπεδο…”

Το κέντρο κατασκευής κινητήρων της εταιρείας, στο Wolverhampton, αποτελεί επένδυση 500 εκατομμυρίων λιρών.