Αναζητώντας τα μυστικά του Newey | Εύκαμπτο πάτωμα στη Red Bull;

Νέα δημοσιεύματα κινούν πάλι το ενδιαφέρον σχετικά με τις καινοτομίες ή… τη νομιμότητα της Red Bull…

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μια ανάλυση για το πάτωμα της Red Bull και το πώς αυτό μπορεί να παραμορφώνεται υπό συνθήκες. Η αρχική αρθρογραφία, σύμφωνα με τον ιστοχώρο του racedepartment.com (κοινότητα φίλων εξομοιωτών racing) προέρχεται από το ολλανδικό περιοδικό formule1, το οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε στα χέρια μας για να μελετήσουμε. Το θέμα όμως είναι ενδιαφέρον από μόνο του.

Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, ο Adrian Newey και η ομάδα του έχουν προσαρμόσει στο μονοθέσιο της ομάδας θερμοπλαστικό υλικό στο πίσω μέρος του πατώματος, στην περιοχή που έρχεται σε επαφή με τη ροή των καυσαερίων. Η ιδέα προέρχεται από την τεχνολογία των shape memory alloys, που είναι κράματα μετάλλων που μπορούν να πάρουν διαφορετικό σχήμα ανάλογα με το ηλεκτρικό φορτίο που τα διαπερνά. Στην περίπτωση των θερμοπλαστικών υλικών αρκεί η άνοδος της θερμοκρασίας, ώστε αυτά να γίνουν προσωρινά πιό ελαστικά, να αλλάξουν σχήμα και να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση όταν η θερμοκρασία επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Με τον τρόπο που είναι σχεδιασμένο το πάτωμα και τις δυνάμεις που δέχεται λόγω αεροδυναμικής, είναι δυνατόν να παραμορφωθεί και να κατεβεί χαμηλότερα κάποια χιλιοστά, κάτω από το επιτρεπόμενο όριο των 50mm, των τεχνικών κανονισμών. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί μόνο καθώς το μονοθέσιο τρέχει και βγαίνουν καυσαέρια, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση “ηρεμίας” (όπου ελέγχεται π.χ. από τους τεχνικούς της FIA) όλα είναι φυσιολογικά. Η αεροδυναμική απόδοση του μονοθεσίου είναι καλύτερη, χωρίς θυσίες σε αντιστάσεις και διαφορετική διάταξη της πτέρυγας. Τελικά, ενώ ουσιαστικά το μονοθέσιο “κινείται” παράνομα, είναι νόμιμο “ακίνητο”.

Το θέμα μπορεί να είναι σε αρκετά πρόωρη φάση όσον αφορά τη διεθνή αρθρογραφία, όμως τεχνικά δείχνει να έχει αρχική βάση και θα το παρακολοθούμε, σε συνεννόηση με τους ειδικούς συνεργάτες μας επί των τεχνικών θεμάτων…