Το μέλλον έρχεται!

Θυμηθείτε όλες τις φορές που βλέπατε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και ονειρευόσασταν να έχετε ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο… Καθώς φαίνεται το όνειρο δεν είναι πολύ μακριά ακόμα!

Η εταιρία Lilium Aviation, με έδρα το Μόναχο, τέσταρε με επιτυχία το πρώτο τζετ ‘’πόλης’’. Οι μηχανικοί σχεδίασαν και κατασκεύασαν το πρωτότυπο το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί (χωρίς επιβάτες, κατευθυνόμενο από απόσταση) με επιτυχία και είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

Το διθέσιο αεροπλάνο είναι σχεδιασμένο να προσγειώνεται και να απογειώνεται κάθετα, όπως τα ελικόπτερα. Είναι εξοπλισμένο με 36 αεριωθούμενους κινητήρες τοποθετημένους στα 10 μέτρων φτερά του μέσω 12 κινητών πτερυγίων, που του επιτρέπουν την κάθετη απογείωση και τη μετακίνησή τους σε οριζόντια θέση που επιτρέπουν στο όχημα την ευθεία πτήση.

Ο Patrick Nathen συνιδρυτής της εταιρίας λέει ότι το καινοτόμο ιπτάμενο όχημα είναι πολύ αποτελεσματικό σε σχέση με άλλα αεριωθούμενα και έχει πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της επιτυχημένης δοκιμαστικής πτήσης, η ηλεκτρική μπαταρία με την οποία είναι εξοπλισμένο καταναλώνει 90% λιγότερη ενέργεια από τα υπόλοιπα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη. Αυτό του επιτρέπει να πιάνει ταχύτητες έως 300 χιλιόμετρα ανά ώρα. Το πιο σημαντικό όλων είναι το γεγονός ότι είναι 100% ηλεκτρικό, οπότε η περιβαλλοντική φθορά από ρύπους είναι μηδενική!

Τώρα, οι ιδρυτές της εταιρίας ετοιμάζονται να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν το 5θέσιο ιπτάμενο όχημα, το οποίο ελπίζουν να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως ταξί χαμηλού κόστους, για μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

Φυσικά η Lilium Aviation δεν είναι η μόνη εταιρία που έχει βαλθεί να κάνει την φαντασία πραγματικότητα. Η Airbus της Σλοβακίας και η Terrafugia των Ηνωμένων Πολιτειών είναι δυο από τις πολλές που δουλεύουν προς τον ίδιο στόχο.

Ας τους ευχηθούμε, λοιπόν, καλή επιτυχία!

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το βίντεο από τη δοκιμαστική πτήση και να γνωρίσετε την ομάδα του προγράμματος: