Στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, η Mercedes αποκάλυψε το Project ONE.

Το εξωτικό αυτό κατασκεύασμα αποτελεί μία προσπάθεια της εταιρείας στο να ενσωματώσει τεχνολογίες Formula 1 στα αυτοκίνητα δρόμου, ένα γεγονός που τονίζει σε κάθε αναφορά της για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Το Project ONE λοιπόν, είναι ένα κεντρομήχανο supercar, που χρησιμοποιεί υβριδικό, υπερτροφοδοτούμενο σύνολο 1.6 λίτρων και απόδοσης 1000 ίππων. Η Mercedes ισχυρίζεται ότι ο κινητήρας εξελίχθηκε σε στενή συνεργασία με το αρμόδιο για τη Formula 1 τμήμα στο Brixworth. Η κύρια διαφορά όμως, βρίσκεται στο ότι το σύνολο του Project ONE χρησιμοποιεί τέσσερις ηλεκτροκινητήρες. Σύμφωνα με τη Mercedes, ο εξακύλινδρος κινητήρας μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 11.000 σ.α.λ.

To σύνολο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εξαλείψει το turbo lag και να έχει αμεσότερη απόκριση από έναν παραδοσιακό V8. Το turbo, του οποίου η περιστροφή βοηθιέται από τους ηλεκτροκινητήρες, μπορεί να φτάσει και τις 100.000 σ.α.λ.mercedes-project-one-2

Άλλη μία καινοτομία βρίσκεται στο ότι ο υπερτροφοδότης χρησιμοποιεί την περισσή ενέργεια που παράγεται από την εξάτμιση και την αποθηκεύει ως ηλεκτρική σε μπαταρίες λιθίου. Αυτή η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και για τη λειτουργία ενός από τους ηλεκτροκινητήρες.

Η ισχύς μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς, με το μπροστινό άξονα να παίρνει κίνηση αποκλειστικά από τα ηλεκτρικά μοτέρ. Η Mercedes λέει ότι ο καθένας από τους τέσσερις τροχούς, είναι ικανός για ανεξάρτητη επιτάχυνση και επιβράδυνση.

Οι επιδόσεις του Project ONE είναι καταιγιστικές, με την εταιρεία να ισχυρίζεται ότι η επιτάχυνση 0-200 km/h απαιτεί λιγότερα από 6 δευτερόλεπτα. Συγκριτικά, αναφέρουμε πως η Bugatti Veyron για την πραγματοποίηση της ίδιας επιτάχυνσης, χρειάζεται 7.3 δευτερόλεπτα. Το νούμερο τελικής που αναφέρεται από τη Mercedes, είναι «παραπάνω από 350 km/h”.

To εσωτερικό του αυτοκινήτου έχει σχεδιαστεί για να θυμίζει μονοθέσιο Formula 1, με μία ωραία προσθήκη να είναι τα καθίσματα τύπου τούνελ, που φέρνουν τον οδηγό σε ξαπλωτή θέση, όπως δηλαδή και στη Mercedes του Lewis Hamilton.

To αμάξωμα, εκτός από την επιθετική και φαρδιά του σχεδίαση, φέρει επίσης λεπτομέρειες που έχουν σκοπό να μας προκαλέσουν νοητή σύνδεση με τη Formula 1, όπως ο μπροστινός προφυλακτήρας, ο μεγάλος διαχύτης, το shark fin και οι γαλάζιες αστραπές στο πλάι, παρμένες από το αγωνιστικό livery της F1 W08.

mercedes-project-one-3