Αν και πλησιάζουμε στο τέλος της χρονιάς, η silly season για τρεις ομάδες καλά κρατεί. Μια από αυτές είναι η Williams. Η Williams, έχει ήδη επιβεβαιώσει τη μια από τις δυο θέσεις για το 2018, αυτήν του Lance Stroll και ψάχνει να βρει τον παρτενέρ του. Μέσα σε αυτούς τους υποψήφιους είναι φυσικά και ο Felipe Massa που δεν παρατάει την προσπάθειά του να παραμείνει στη βρετανική ομάδα για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Ο Massa αντικατέστησε φέτος το Valtteri Bottas που πήγε στη Mercedes. Όταν του προτάθηκε να επιστρέψει για μια ακόμη χρονιά, ο Felipe γύρισε με μεγάλη ευχαρίστηση. Τώρα τα πράγματα ένα χρόνο αργότερα, είναι σχεδόν πάνω κάτω τα ίδια. Η Williams βρίσκεται μεν σε συζητήσεις με άλλους οδηγούς, όπως ο Paul di Resta και ο Robert Kubica, αλλά έχει φυσικά και την επιλογή του Felipe Massa. Οι πιθανότητες να βρίσκεται του χρόνου στο grid είναι προς το παρόν μικρές μιας και η αξία του Kubica έχει ανέβει ψηλά. Αλλά όπως είδαμε και φέτος, μπορείς να επιστρέψεις από την συνταξιοδότηση σου πιο γρήγορα από όσο νομίζει κανείς! Ο Massa μιλάει για την επόμενη σεζόν και πως βλέπει την Williams με τον ίδιο να βρίσκεται πίσω από το τιμόνι.

Το αισθάνομαι ότι μπορώ να πιέσω το μονοθέσιο στο όριο και είμαι πολύ άνετα μέσα σε αυτό. Νομίζω τα φετινά μονοθέσια ταιριάζουν στο οδηγικό μου στιλ. Το αυτοκίνητο της περσινής χρονιάς ή των τελευταίων τριών ετών δεν είχε καθόλου πρόσφυση με αποτέλεσμα να γλιστράς συνεχώς και να καταπονείς πολύ τα ελαστικά, και έτσι έχανες τη χαρά της οδήγησης. Ίσως να μην ήταν συμβατά με το οδηγικό μου στιλ τα προηγούμενα μονοθέσια και για αυτό δε μπορούσα να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. Τώρα μπορώ να αποδώσω και πάλι στο μέγιστο βαθμό και όταν αισθάνεσαι έτσι, αποκτάς κίνητρο και νιώθεις πως είσαι στα καλύτερα σου. Γι αυτό και θέλω να συνεχίσω. Καθώς πιστεύω πως έχω να προσφέρω πολλά και να διασκεδάζω παράλληλα.

Παρόλο που ευχαριστιέται την οδήγηση του με την Williams φέτος, ο Felipe Massa έχει αυτή τη στιγμή μετά από 16 αγώνες 34 βαθμούς, δηλαδή 11 λιγότερους από ότι το 2016 μετά από 16 αγώνες. Που οφείλεται αυτή η κακή εικόνα που έχει φέτος;

Στο Baku θα μπορούσα να κερδίσω, αλλά με το πρόβλημα που αντιμετώπισα δεν γινόταν να κάνω κάτι. Στη Βαρκελώνη έκανα φανταστική εκκίνηση, αλλά είχα ένα κλατάρισμα. Στη Ρωσία…αφήστε το καλύτερα. Αλλά αυτό που θέλω να πω είναι, ότι δε φταίω εγώ για όλα. Η ομάδα ξέρει 100% για τις ικανότητες μου. Το ότι βρίσκομαι εκεί στην βαθμολογία δεν οφείλεται στα λάθη μου. Το ξέρετε και εσείς άλλωστε. Φταίει κυρίως το γεγονός ότι στους τελευταίους τρεις αγώνες έχω χάσει περίπου 30 βαθμούς. Με τις κατατακτήριες μου είμαι όλη μου τη σεζόν πολύ ευχαριστημένος. Αν είχα τους βαθμούς αυτούς που χάθηκαν από λάθη που δεν ήταν δικά μου, τώρα θα βρισκόμασταν πολύ κοντά στη μάχη με την Force India.

Σύμφωνα με τον Paddy Lowe, o βραζιλιάνος βρίσκεται πολύ ψηλά στην λίστα των υποψηφίων, αλλά επισημαίνει πως πρέπει να κοιτάξουν και άλλες επιλογές, όπως προείπαμε αυτές των di Resta και Kubica, κάτι που δε βρίσκει το Massa σύμφωνο.

Είναι απογοητευτικό για μια ομάδα να ακολουθεί ένα δρόμο που είναι πολύ χειρότερος από αυτόν στον οποίο βρίσκεται ήδη. Ο Lance εξελίσσεται πολύ δυνατά και εγώ για να πω την αλήθεια, κάνω εξαιρετική δουλειά, όσον αφορά το οδηγικό κομμάτι. Γι αυτό πιστεύω ότι η ομάδα πρέπει να ακολουθήσει αυτήν την κατεύθυνση και θα είναι πολύ θετικό αν μείνουν όλα έτσι όπως είναι. Αν η ομάδα αλλάξει κάτι, τότε θα της κοστίσει περισσότερο, από το να κρατήσει εμένα. Τον συμπαθώ τον Paddy πραγματικά. Ο Paddy γνωρίζει ποιο είναι το καλό της ομάδας. Αλλά πιστεύω πως δε θα είναι αποκλειστικά δική του η απόφαση. Το κακό είναι πως το πρόβλημα βρίσκεται αλλού, δυστυχώς το χρήμα έχει γίνει μέρος αυτού του σπορ, που είναι για επαγγελματίες οδηγούς και ομάδες. Για αυτό και πιστεύω ότι η Williams θα συμπεριφερθεί επαγγελματικά, όπως μία κορυφαία ομάδα, αν θέλει να παραμείνει ψηλά. Πάντως για το μέλλον μου καλό θα ήταν για μένα και την ομάδα να ξέρουμε μέχρι τη Βραζιλία. Έχω υψηλά κίνητρα για να παραμείνω και νιώθω πραγματικά ότι μπορώ να πάρω τα μέγιστα από το μονοθέσιο και να συνεχίσω την καλή δουλειά με την ομάδα.

Ο Felipe Massa πάντως θέλει να μάθει όσο νωρίτερα γίνεται για το μέλλον του στη Williams, ώστε να μπορέσει να αποχαιρετίσει τους συμπατριώτες του σε ένα μήνα από τώρα, κάνοντας ένα μεγάλο φινάλε. Αν αυτό συμβεί θα είναι για τρίτη φορά, μιας και το 2013 αποχαιρέτισε τη Ferrari στο Interlagos, πέρσι αποχαιρέτησε τη Formula 1, φυσικά χωρίς να γνωρίζει τι του επιφυλάσσει το μέλλον και φέτος θα γίνει πάλι το ίδιο, αν η Williams αποφασίσει να χρησιμοποιήσει έναν άλλον οδηγό του χρόνου στη θέση του.

Αν γνώριζα το μέλλον μου πριν από τη Βραζιλία, τότε θα μπορούσα να χαρώ και να απολαύσω τον τελευταίο μου εντός έδρας αγώνα μπροστά στους θεατές μου και να πω το αντίο με το δικό μου τρόπο. Αλλά νιώθω πως μπορώ να δώσω πολλά ακόμα στην ομάδα. Αν πρέπει να περιμένω μια ή δυο εβδομάδες παραπάνω, δε θα αλλάξει κάτι στην ζωή μου. Αλλά νομίζω πως θα έδινα το κάτι παραπάνω μέσα από την καρδιά μου, ώστε να χαρώ τον τελευταίο αγώνα. Από την άλλη δε χρειάζεται να αποδείξω σε κανέναν ποιος είμαι. Εγώ ξέρω ποιες είναι οι δυνατότητες μου, το ίδιο και ο κόσμος. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι κάθε επιπλέον βαθμός που θα φέρνω ή κάποιες καλές κατατακτήριες δοκιμές δε θα αλλάξουν ουσιαστικά το μέλλον μου.