Μετά από 2734 ημέρες ο Robert Kubica επιστρέφει σε Grand Prix και συγκεκριμένα σε αυτό της Ισπανίας για να πάρει μέρος στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής. Ο Robert Kubica, μετά την τελευταία του εμφάνιση στο Grand Prix του Abu Dhabi το 2010 με την Renault, δεν επέστρεψε στην F1, εξαιτίας του τρομακτικού ατυχήματος που είχε κατά την διάρκεια του χειμώνα του 2011 σε αγώνα Rally.

Μιας και αυτό το Σαββατοκύριακο είναι από τα κρισιμότερα της σεζόν για την εξέλιξη ενός μονοθέσιου, όλες οι ομάδες έχουν φέρει σημαντικές αναβαθμίσεις που μπορεί να τις φέρουν πιο κοντά στην κορυφή. Γι αυτό και η εμπειρία του Kubica είναι σημαντική στην Williams για να δώσει το σωστό feedback στην ομάδα και να βελτιώσει ακόμα περισσότερο το μονοθέσιο. Ο Paddy Lowe ανακοίνωσε την αντικατάσταση του Sirotkin από τον Kubica για την περίοδο FP1, λέγοντας:

Ο Robert θα είναι στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές στο μονοθέσιο του Sergey. Είναι η πρώτη από τις τρεις παρουσίες που θα του προσφέρουμε φέτος. Την Παρασκευή θα έχουμε ένα σημαντικό πρόγραμμα και είμαστε ενθουσιασμένοι από το feedback του Robert. Επίσης, για τις δοκιμές εξέλιξης της επόμενης εβδομάδας έχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για να καταφέρουμε να εξελίξουμε το μονοθέσιο. Το μονοθέσιο που θα είναι γρήγορο εδώ θα είναι και την υπόλοιπη σεζόν. Είναι ο πρώτος αγώνας που παραδοσιακά έρχονται τα πρώτα μεγάλα update στα μονοθέσια και εμείς θα φέρουμε πολλά νέα κομμάτια. Θα είμαστε πολύ απασχολημένοι αυτό το τριήμερο.