Πληροφορίες

 • Πλήρες Όνομα: Felipe Massa
 • Eθνικότητα: Βραζιλιάνικη
 • Ημερομηνία Γέννησης: 25 Απριλίου 1981
 • Πόλη καταγωγής: Sao Paulo
 • Website: www.felipemassa.com

Στατιστικά

 • Αγώνες: 252
 • Νίκες: 11
 • Βάθρα: 41
 • Pole position: 16
 • Ταχύτεροι γύροι: 15
 • Πρωταθλήματα: 0
 • Oμάδες: Sauber (2002, 2004-2005), Ferrari (2006-2013), Williams (2014-)

Η καριέρα του με λίγα λόγια

2002

Μετά από πολύ καλές επιδόσεις στις μικρότερες κατηγορίες ο Peter Sauber τον διάλεξε ως παρτενέρ του Nick Heidfeld. H σεζόν ήταν πολύ μέτρια για τον Massa που κατέκτησε 4 βαθμούς, αλλά έκανε συχνά λάθη. Τελείωσε τη χρονιά στην 13η θέση.

2004

Έχοντας μείνει για ένα χρόνο εκτός δράσης, καθώς έγινε δοκιμαστής της Ferrari, ο Sauber δεν δίστασε να τον διαλέξει. Η απόδοσή του βελτιώθηκε και τερμάτισε στη 12η θέση.

2005

Μπορεί να μην ήταν πολύ γρήγορος, αλλά ήταν καλύτερος από τον έμπειρο teammate του, Jacques Villeneuve. Τελείωσε τη χρονιά στη 13η θέση της βαθμολογίας.

2006

Κάνει το μεγάλο βήμα και πηγαίνει στη Ferrari για να γίνει ο νέος teammate του Schumacher. Έχει μια πολύ καλή σεζόν, που περιελάμβανε δύο νίκες, πέντε βάθρα και την 3η θέση της βαθμολογίας.

2007

Ο Raikkonen έρχεται και γίνεται πρωταθλητής, ενώ ο Massa βρίσκεται στην 4η θέση. Ήταν όμως αρκετά γρήγορος, ενώ πήρε τρεις νίκες και άλλα εφτά βάθρα.

2008

Αυτή ήταν η χρονιά του. Πάλεψε για τον τίτλο σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, και τον έχασε στην τελευταία στροφή του πρωταθλήματος από τον Hamilton. Πήρε πέντε νίκες, τέσσερα ακόμα βάθρα και την 2η θέση της βαθμολογίας.

2009

Έρχεται μια κακή χρονιά, κυρίως λόγω του μονοθεσίου που οδηγούσε. Η εξέλιξη απέδωσε στη Γερμανία, οπού ο Massa πήρε βάθρο, αλλά είχε ένα τρομακτικό ατύχημα στην Ουγγαρία, που τον άφησε εκτός δράσης για την υπόλοιπη χρονιά.

2010

Επιστρέφει, αλλά δεν μπορούσε να βρει ρυθμό σε κανένα σημείο του πρωταθλήματος. Πέντε βάθρα και η 6η θέση στο πρωτάθλημα ήταν το αποτέλεσμα μιας σχετικά κακής χρονιάς.

2011

Η κατάσταση χειροτερεύει, με αποτέλεσμα να μην πάρει ούτε ένα βάθρο σε ολόκληρη τη σεζόν. Μπορεί η θέση του στη βαθμολογία να μην χειροτερεύει, αλλά η απόσταση από τον Alonso γίνεται τεράστια.

2012

Έχει ένα απογοητευτικό πρώτο μισό της σεζόν, που θέτει υπό αμφισβήτηση τη θέση του. Καταφέρνει όμως να βελτιωθεί θεαματικά στο δεύτερο μισό και να πάρει δυο βάθρα που του δίνουν την 7η θέση στη βαθμολογία.

2013

Έχει κακή χρονιά, αν και βαθμολογείται σταθερά. Παίρνει ένα βάθρο, αλλά ο Alonso παίρνει υπερδιπλάσιους βαθμούς, και έτσι ο Massa παίρνει την όγδοη θέση.

2014

Πηγαίνει στη Williams, και με τη βοήθεια της πολύ καλής Williams παίρνει τρία βάθρα, αριθμός που θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος αν έλειπαν οι ατυχίες. Στο τέλος βρίσκεται στην έβδομη θέση, με αρκετή διαφορά από τον Valtteri Bottas.

2015

Δεύτερη χρονιά στη Williams και έχοντας φτάσει στα 34 χρόνια ζωής, ο έμπειρος Βραζιλιάνος έχει μία μέτρια σεζόν καταφέρνοντας να ανεβεί δύο φορές στο βάθρο και να συγκεντρώσει 121 βαθμούς ολοκληρώνοντας το πρωτάθλημα στην 6η θέση.