Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού, στη δέκατη του σεζόν από το 2005 όταν και ο θεσμός αναβιώθηκε, κυριαρχήθηκε από την Citroen στην παρθενική της χρονιά στο WTCC. Στο πρωτάθλημα φέτος έγιναν αλλαγές και έτρεχαν νέα αυτοκίνητα, που δημιούργησαν την κατηγορία TC1, ενώ κάποιες ομάδες έτρεξαν με τα παλιά αυτοκίνητα, που κατά κύριο λόγο ήταν SEAT Leon και BMW 320, και δημιούργησαν την TC2.

Η Citroen έτρεξε με το C-Elysee WTCC, με κάποια μεγάλα ονόματα πίσω από το τιμόνι. Ο Yvan Muller, με τέσσερα πρωταθλήματα στο WTCC ηγήθηκε της ομάδας με την εμπειρία του, μαζί με ένα θρύλο του WRC, τον Sebastien Loeb, που κέρδισε 9 συνεχόμενα πρωταθλήματα από το 2004 μέχρι και το 2012, ενώ πέρυσι έτρεξε στο FIA GT. Μαζί τους ήταν ο Jose Maria Lopez, ο Αργεντίνος Jose Maria Lopez που επρόκειτο να τρέξει στην F1 το 2010 με την USF1, αλλά δεν τα κατάφερε, μαζί με όλη την ομάδα.

Η Honda παρέταξε τέσσερα Civic WTCC, σε τρεις ομάδες. Η εργοστασιακή είχε δύο πρώην οδηγούς της F1, τον Gabriele Tarquini και τον Tiago Monteiro, η Zengo έτρεξε με τον Norbert Michelitz, ενώ η Proteam με τον Mehdi Bennani.

Η κυρίαρχη κατασκευάστρια τα προηγούμενα χρόνια, Chevrolet παρέταξε έξι Cruze προετοιμασμένα από την RML. Δύο από αυτά ήταν της ROAL Motorsport, με τους Tom Chilton (αδελφό του Max) και τον Tom Coronel να οδηγούν. Άλλα τόσα αυτοκίνητα χρησιμοποίησε η Munnich Motorsport, με τους Rene Munnich και Gianni Morbidelli, ενώ τα υπόλοιπα ήταν της Campos, για τους Hugo Valente και Dusan Borkovic.

H Lada χρησιμοποίησε τρία Granta, όλα για την εργοστασιακή της ομάδας. Ο James Thompson, o Rob Huff και ο Mikhail Kozlovskiy τα οδήγησαν.

Στην TC2, μόνο ο Franz Englester (με BMW 320 TC) και ο John Filippi (με SEAT Leon WTCC) έτρεξαν σε σταθερή βάση, με τον τίτλο της TC2 να καταλήγει στον Egnlester. Ωστόσο το σημαντικό πρωτάθλημα ήταν αυτό της TC1.

Πρωταθλητής εκεί ανακηρύχτηκε με διαφορά μεγαλύτερη των 120 βαθμών ο Jose Maria Lopez. Ο Pechito όπως αποκαλείται, κατέκτησε 10 νίκες σε 23 αγώνες και ήταν ο μόνος οδηγός που ανέβηκε στο βάθρο και στους δώδεκα γύρους του πρωταθλήματος, ανεβάζοντας τον αριθμό των βάθρων σε 17. Ο καλύτερος αγώνας του Lopez ήταν ο δεύτερος στη Γαλλία, όταν και ξεκίνησε από την τελευταία θέση, λόγω τεχνικού προβλήματος, για να πάρει στο τέλος τη νίκη!

Ο Yvan Muller ήταν δεύτερος, παρά τις τέσσερις εγκαταλείψεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Άλλες τόσες όμως ήταν οι νίκες του, ενώ άλλα 9 βάθρα τον κράτησαν καθαρά μπροστά από τον Sebastien Loeb. Αυτό σίγουρα δεν ήταν το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον οδηγό που είχε κυριαρχήσει τα προηγούμενα χρόνια στο WTCC.

Ο εννέα φορές πρωταθλητής στο WRC πήρε δύο νίκες και άλλα έξι βάθρα στην πρώτη του χρονιά στο WTCC, μακριά από τον Lopez και τον Muller μεν, αλλά όντας ο μόνος οδηγός που εκκίνησε και τερμάτισε σε όλους τους αγώνες που διεξήχθησαν. Η αλλαγή σε αγώνες πίστας δεν ήταν σε καμία περίπτωση εύκολη και ο Loeb όπως φάνηκε… μπέρδευε το WTCC με το WRC μετά από τόσα χρόνια στα ράλι!

Ο Norbert Michelitz ήταν τέταρτος και ο πρώτος από τους οδηγούς που δεν οδηγούσαν Citroen. Ο Ούγγρος πήρε τέσσερα βάθρα και παρόλο που έχασε τον δεύτερο αγώνα στο Μαρόκο, κράτησε πίσω του τον Tiago Monteiro και τον Gabrielle Tarquini, της εργοστασιακής ομάδας της Honda.

Ο Tom Coronel ήταν το πρώτο Chevrolet στη βαθμολογία, στην έβδομη θέση μπροστά από τον Tom Chilton και τον Gianni Morbidelli. Ο Rob Huff πήρε τις δύο πρώτες νίκες της Lada στο WTCC. Οι άλλοι οδηγοί που κέρδισαν αγώνες ήταν ο Mehdi Bennani και ο Ma Qing Hua.

Bαθμολογία:

1Jose Maria LopezCitroen Racing C-Elysee462
2Yvan MullerCitroen Racing C-Elysee336
3Sebastien LoebCitroen Racing C-Elysee295
4Norbert MicheliszZengo Honda Civic201
5Tiago MonteiroCastrol Honda Civic186
6Gabriele TarquiniCastrol Honda Civic182
7Tom CoronelROAL Chevrolet Cruze159
8Tom ChiltonROAL Chevrolet Cruze150
9Gianni MorbidelliALL-INKL Munnich Chevrolet Cruze109
10Rob HuffLADA Sport Granta93
11Mehdi BennaniProteam Honda Civic85
12Hugo ValenteCampos Racing Chevrolet Cruze85
13Ma Qing HuaCitroen Racing C-Elysee69
14Dusan BorkovicCampos Racing Chevrolet Cruze41
15James ThompsonLADA Sport Granta22
16Mikhail KozlovskiyLADA Sport Granta11
17Franz EngstlerLiqui Moly BMW 320si8
18John FilippiCampos SEAT Leon4
19Rene MunnichALL-INKL Munnich Chevrolet Cruze3

Πλέον δεν έχουμε παρά να περιμένουμε για το 2015 στο WTCC. Του χρόνου θα δούμε περισσότερα Citroen και ελπίζουμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό, αν και το highlight της χρονιάς θα είναι στις 16 Μαΐου όταν οι οδηγοί του πρωταθλήματος θα τρέξουν στο θρυλικό Nordschleife!