Αρκετές διαφορές σε σχέση με τα υπόλοιπα πρωταθλήματα, αλλά και τους υπόλοιπους αγώνες στο IndyCar έχει ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται οι κατατακτήριες δοκιμές για το Indy 500.

Kάθε μονοθέσιο βγαίνει μόνο του στην πίστα, με τη σειρά να καθορίζεται μετά από κλήρωση. Το Σάββατο είναι η πρώτη μέρα κατατακτηρίων. Το μονοθέσιο θα κάνει το γύρο εξόδου του και έπειτα θα έχει δικαίωμα για έναν ακόμα γύρο προθέρμανσης (τον οποίο συνήθως κάνουν). Ανάλογα με την απόφαση της ομάδας, ένα μέλος της θα δείξει την πράσινη σημαία στην αρχή του δεύτερου ή του τρίτου γύρου του οδηγού για να σηματοδοτήσει την έναρξη της προσπάθειας του οδηγού. Τότε αυτός θα κάνει 4 συνεχόμενους χρονομετρημένους γύρους στην πίστα με το μέσο όρο ταχύτητάς του (σε mph) να καταγράφεται.

Όταν και οι 33 οδηγοί ολοκληρώσουν τις προσπάθειές τους, το pitlane θα χωριστεί σε δύο λωρίδες: τη Fast Lane (γρήγορη γραμμή) και τη Lane Two (γραμμή 2). Όσα μονοθέσια μπουν στη Fast Lane έχουν προτεραιότητα για δεύτερη προσπάθεια, όμως ο προηγούμενός τους χρόνος διαγράφεται. Όσα είναι στη Lane Two μπορούν να βγουν μόνο αν υπάρχει κενό στη Fast Lane, όμως διατηρούν την προηγούμενή τους προσπάθεια σε περίπτωση που η νέα τους δεν είναι πιο γρήγορη από την παλιά. Συνολικά οι οδηγοί μπορούν να κάνουν το πολύ τρεις προσπάθειες.

Στο τέλος της ημέρας, οι οδηγοί θα χωριστούν σε δύο γκρουπ. Το πρώτο ονομάζεται Fast 9 και αποτελείται από τους εννέα ταχύτερους του Σαββάτου, ενώ οι υπόλοιποι οδηγοί μπαίνουν σε ένα άλλο γκρουπ, ανώνυμο. Την Κυριακή έχουμε δύο διαδικασίες, με τους οδηγούς να έχουν και πάλι 4 συνεχόμενους χρονομετρημένους γύρους, αλλά με μόνο μία ευκαιρία. Πρώτο στην πίστα θα βγει το «ανώνυμο» γκρουπ, που θα διαγωνιστεί για τις θέσεις 10-33 ανεξαρτήτως χρόνου, με τη σειρά να είναι αντίστροφη των χρόνων του Σαββάτου (πρώτος ο 33ος, μετά ο 32ος κ.ο.κ. μέχρι τον 10ο). Μετά θα έχουμε τη μεγάλη μάχη του Fast 9, με τους οδηγούς να διαγωνίζονται για τις θέσεις των τριών πρώτων σειρών εκκίνησης (έχουμε 3 μονοθέσια σε κάθε σειρά) και πάλι σε αντίστροφη σειρά. Ακόμα κι αν ένας οδηγός έχει ατύχημα, έχει την ένατη θέση εξασφαλισμένη.

Η έναρξη των κατατακτηρίων του Σαββάτου είναι στις 18:00 και η λήξη στις 0:50. Την Κυριακή οι οδηγοί του πρώτου γκρουπ θα κάνουν την προσπάθειά τους στο χρονικό διάστημα 21:45-23:45 και του δεύτερου στις 00:00-00:45. Όλες οι προαναφερθείσες ώρες είναι ώρες Ελλάδος.